Η πρόταση Τσαβούσογλου για στρατό και εγγυήσεις στο Κρανς Μοντανά

Τα όσα πρότεινε η τουρκική πλευρά το βράδυ της 30ης Ιουνίου του 2017 στο Κραν Μοντανά και τις πραγματικές της προθέσεις, που δεν ήταν άλλες από την μόνιμη παρουσία της στην Κύπρο, καθώς και την παραμονή των εγγυήσεων, έφερε στο φως η τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο ο Μελβούτ Τσαβούσογλου πρότεινε να γίνει επανεξέταση στην τρίτη περίοδο διακυβέρνησης για το θέμα των εγγυήσεων, ενώ για την παραμονή στρατευμάτων στο νησί, πρότεινε μείωση, όχι όμως πλήρη αποχώρηση τους.
 
Ειδικότερα, για το θέμα των εγγυήσεων η Τουρκία πρότεινε:
α) Η Συνθήκη Εγγυήσεως θα εφαρμοστεί mutatis mutandis στη νέα κατάσταση πραγμάτων, 
β) Δεν θα υπάρξει πρόνοια για κατάληξη (sunset clause), 
γ) Η Επιτροπή Παρακολούθησης (Monitoring Committee) που θα εγκαθιδρυθεί από τη Συμφωνία στη βάση της Νέας Κατάστασης Πραγμάτων θα παρακολουθεί την εφαρμογή της περιεκτικής λύσης, 
δ) Θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση στο τέλος της τρίτης περιόδου της εναλλασσόμενης προεδρίας και της ομοσπονδιακής βουλής, δηλαδή στο τέλος των τριών εκλογικών κύκλων, μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή. [Υπόκειται σε συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο, μετά από επιτυχημένη εφαρμογή η επανεξέταση μπορεί λάβει χώρα στο τέλος μιας συντομότερης περιόδου]. 
 
Για το θέμα της παραμονής στρατευμάτων στο νησί η πρόταση του Μελβούτ Τσαβούσογλου ήταν:  
α) Θα υπάρξει εξ αρχής σημαντική μείωση στρατευμάτων, 
β) Θα υπάρξει περαιτέρω βαθμιαία μείωση σε αριθμούς, στη βάση και της προόδου που θα επιτυγχάνεται κατά την εφαρμογή της λύσης, 
γ) Θα υπάρξει μια μόνιμη δύναμη η οποία δεν θα υπόκειται σε καταληκτική πρόνοια (shall not be subject to sunset clauses), 
δ) Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Συμμαχίας και των Μεταβατικών Διευθετήσεων Ασφάλειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη Συμφωνία της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα υπήρξε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για τα όσα διαμείφθηκαν στο Κρανς Μοντάνα με αφορμή ένα άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη στην εφημερίδα «Πολίτης» και στην «Cyprus Mail».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, με αφορμή το άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη, σημείωσε πως «για το ΑΚΕΛ φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντανά, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι «μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο», ή όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μόλις προχθές διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα τον οποίον το ΑΚΕΛ επικαλείται σήμερα».
 
Επίσης, το ΑΚΕΛ στην προσπάθεια του να πλήξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιλέγει να παραβλέπει και τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις του τότε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ, χωρίς όμως το ΑΚΕΛ να εγείρει ενώπιον του ανάλογους ισχυρισμούς, σημείωσε.
 
«Το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Το μόνο που καταφέρνει το ΑΚΕΛ είναι να δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες και την άρνηση της να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην Αμμόχωστο, έχουν φτάσει στο απόγειο τους», κατέληξε.
 
«Σοβαρή ισχυρισμοί»
Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει τα εξής:
 
1.Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία.
 
2.Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα.
 
3.Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα.
 
4.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο.
 
5.Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.
 
«Όλοι αυτοί οι σοβαροί ισχυρισμοί προφανώς δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη. Όμως αυτοί δεν προέρχονται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από το εξωτερικό. Προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ