Διασταυρώνουν ξίφη για Κραν Μοντανά και Μακάριο Δρουσιώτη ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση

Για συνεχή επανάληψη του ίδιου αφηγήματος από το ΑΚΕΛ, σε ό,τι αφορά στα γεγονότα του Κραν Μοντανά, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή απάντησή του στη δήλωση στην οποία προέβη νωρίτερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
 
«Για πολλοστή φορά μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πάντα ισχυριζόμενο το ίδιο αναληθές αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και να αποσύρει πλήρως όλα τα στρατεύματα της, αλλά αρνήθηκε να το συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  Ειρήσθω εν παρόδω, είναι αυτός που κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού την Τουρκία σε Διάσκεψη για αυτό ακριβώς το θέμα», ανέφερε ο κ. Κούσιος.
 
Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο αυτό αφήγημα, παρά την ξεκάθαρη διάψευση στην οποία προβαίνει η Τουρκία κάθε φορά που προβάλλονται ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί, πρόσθεσε.
 
«Σήμερα, το ΑΚΕΛ επικαλείται ανάλογο αφήγημα του αρθρογράφου κ. Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά δεν ήταν παρών στις συνομιλίες και ούτε ήταν σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ, αλλά ήταν συνεργάτης στο Γραφείο του Κύπριου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες κ. Χρήστου Στυλιανίδη», δήλωσε περαιτέρω.
 
«Για το ΑΚΕΛ φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντανά, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι «μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο», ή όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μόλις προχθές διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα τον οποίον το ΑΚΕΛ επικαλείται σήμερα», τόνισε ο κ. Κούσιος.
 
Επίσης, το ΑΚΕΛ στην προσπάθεια του να πλήξει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιλέγει να παραβλέπει και τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις του τότε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο στο Κραν Μοντανά, καθώς και την ενδελεχή ενημέρωση που έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ, χωρίς όμως το ΑΚΕΛ να εγείρει ενώπιον του ανάλογους ισχυρισμούς, σημείωσε.
 
«Το ΑΚΕΛ θα πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις προς τον κυπριακό λαό σε τι αποσκοπεί επιμένοντας σε ένα αναληθές αφήγημα το οποίο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εθνική μας υπόθεση και στα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Το μόνο που καταφέρνει το ΑΚΕΛ είναι να δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες και την άρνηση της να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην Αμμόχωστο, έχουν φτάσει στο απόγειο τους», κατέληξε.
 
 
«Σοβαρή ισχυρισμοί»
Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει τα εξής:
 
1.  Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία.
 
2.  Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα.
 
3.  Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα.
 
4.   Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο.
 
5.   Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.
 
«Όλοι αυτοί οι σοβαροί ισχυρισμοί προφανώς δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη. Όμως αυτοί δεν προέρχονται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από το εξωτερικό. Προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ