Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι-«Δεν αποτελούν εμπόδιο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο»

Την ερχόμενη Δευτέρα η κοινή συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι από νομικής άποψης δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου.
 
Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις Πόστασι", ο Φεϊζίογλου είπε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως για παράδειγμα το 550, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. «Στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Βαρώσι δεν λέει μην το ανοίξετε. Λέει ανοίξτε το για τους παλιούς του κατοίκους», πρόσθεσε.
 
Εξηγώντας τι θα κάνουν για το Βαρώσι, ο Φεϊζίγολου ανέφερε ότι «η λύση του περιουσιακού στο Βαρώσι είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διότι είναι άδειο. Είναι κλειστό για εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν προβλήματα όπως ανταλλαγή, όπως τι θα κάνουμε εκείνους που διαμένουν εκεί. Υπάρχουν 282 υποθέσεις ενώπιον της επιτροπής ακίνητης περιουσίας. Μία από αυτές την απέσυραν και πήγαν στο ΕΔΑΔ. Ισχυρίστηκαν ότι έπαψε να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο η επιτροπή. Η δε Τουρκία λέει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο και ότι βρέθηκε ο προϋπολογισμός της. Έμειναν 281 υποθέσεις. Η αποζημίωση αυτών των υποθέσεων είναι γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η λύση μας είναι πολύ πρακτική. Δεν αντίκειται στην φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους. Και επιπλέον είναι εναρμονισμένη με την επιλογή της λύσης των προβλημάτων του ΕΔΑΔ που αφορούν την επιτροπή ακίνητης περιουσίας".
 
Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, ο Φεϊζίγολου είπε ότι, «Τα περισσότερα κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και να κτιστούν ξανά. Τα τότε υπερπολυτελή ξενοδοχεία δεν συνάδουν με την αντίληψη του ξενοδοχειακού τομέα των ημερών μας. Πρέπει να κατεδαφιστεί το σύνολό τους και να κτιστούν ξανά στην αντίληψη της πολεοδομίας και του ξενοδοχειακού τομέα. Καλά, ποιος θα το κάνει; Μπορούν να το κάνουν οι παλιοί κάτοικοι. Ως ΤΔΒΚ και Τουρκία θα εξασφαλίσουμε ευκολία χρηματοδότησης. Θα διασφαλίσουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους. Η Κίνα ψάχνει μέρος να επενδύσει τα χρήματά της. Υπάρχουν πολύ σοβαροί επενδυτές από την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, που ψάχνουν μέρος να επενδύσουν. Αλλά ειδικά η Κίνα".
 
Σημειώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο στην Τουρκία όσο και στο ψευδοκράτος για να προχωρήσει η διαδικασία στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι μετά από μια συνάντηση που είχαν κάνει τον Ιούλιο στην Άγκυρα θα διοργάνωναν την προχθεσινή συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της βεβαρημένης ατζέντας στην Τουρκία.

Δειτε Επισης

Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024