Τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη με Μισιέλ για τον προυπολογισμό της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε το μεσημέρι μακρά επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με τον κ. Μισιέλ να βλέπει θετικά το αίτημα της Κύπρου σε σχέση με το θέμα του Μεταναστευτικού, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της  ΕΕ, δηλαδή του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την περίοδο 2021 - 2027, το συντομότερο δυνατόν».

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, παραμένει η επίτευξη του μέγιστου βαθμού σύγκλισης ως προς το νέο προϋπολογισμό ενόψει και της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει εκτάκτως συγκληθεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε διεξοδικά τις θέσεις και επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών αποδοχών της Κύπρου ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής συνοχής, της μετανάστευσης, της κοινής αγροτικής πολιτικής.

«Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν δεόντως οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μιας μικρής νησιωτικής χώρας σε μια πολύ ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή με συνεχείς προκλήσεις», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μισιέλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο επιδεικνύοντας κατανόηση ως προς το εύλογο των αιτημάτων της Κύπρου και «επεσήμανε ότι η συμφωνία επί του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ υπό το πρίσμα του χρηματοδοτικού κενού που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση».

«Οι διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν εντός των επομένων ημερών και οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή», είπε ο κ. Κούσιος.
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε στον κ. Μισιέλ το θέμα του Μεταναστευτικού σε σχέση με την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι ακριβώς ένα από τα θέματα που έχει εγείρει ο Πρόεδρος στη συνομιλία που είχε στην τηλεδιάσκεψη σήμερα».
 
«Ο κ. Μισιέλ είδε με θετική προσέγγιση το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά κατά την επικείμενη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και η πρόθεση είναι να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών μελών και είναι αίτημα της Κύπρου να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες της στα συγκεκριμένα σημεία ως μια νησιωτική χώρα, μακριά ουσιαστικά από τις άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και με τα ιδιαίτερα προβλήματα του μεταναστευτικού», υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν κατά τη συζήτηση με τον κ. Μισιέλ τέθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα θέματα έχουν τεθεί ήδη στην ΕΕ και θα συζητηθούν κατά την παραμονή του Προέδρου στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρόεδρος θα έχει και διμερείς επαφές».
 

Δειτε Επισης

Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη
Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Ενημέρωσε τον Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας