Έδωσε εξηγήσεις για το «φρικτό σενάριο» που εξόργισε την Άγκυρα ο Ακιντζί

Με τίτλο «Ξεσήκωσαν τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό» η Χαβαντίς αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και την έντονη κριτική εναντίον του από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η «προεδρία» αλλά κι ο Μουσταφά Ακιντζί από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποίησαν το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στα τουρκικά, όπως και τον σύνδεσμο για το ηχητικό αυτής.
 
Στην ανάρτησή του χθες ο κ. Ακιντζί αναφέρει το εξής: «Ολόκληρη η μετάφραση στα τουρκικά και το ηχητικό της συνέντευξης στα αγγλικά που έδωσα στον δημοσιογράφο της Γκάρντιαν, Λουκ Χάρντινγκ και που δημοσιεύθηκε συντομευμένη με σχόλια του ίδιου και έγινε θέμα σπέκουλας και επιθέσεων». Το ηχητικό είναι διάρκειας 20.42 και ξεκινά με την ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου: «Θα ήθελα να μάθω το όραμά σας για το τί θα γίνει μετά, είτε κερδίσετε, είτε όχι. Έχω βρεθεί και στο παρελθόν στην Κύπρο αλλά βασικά ασχολούμαι (my main background is) με την Ρωσία. Και βασικά όλοι σκέφτονται την Κριμαία. Αυτό που έγινε στην Κριμαία μπορεί ένα παρόμοιο σενάριο να συμβεί και εδώ στην Κύπρο. Μπορεί να γίνει ένα δημοψήφισμα με έξωθεν παρεμβάσεις. Ίσως με όχι τόσους στρατιώτες, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θεωρείται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό εάν χάσετε;».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε πυρ ο Τσαβούσογλου-Στήνει στον τοίχο και πυροβολεί ανελέητα τον Ακιντζί
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαντά ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να προσπαθήσουν να αποφύγουν γιατί αυτό που προσπαθούν είναι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια ειρηνική συνύπαρξη, όχι μόνο των δύο κοινοτήτων σε αυτό το νησί, αλλά να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Και αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη, πρόσθεσε.
 
«Μιλούμε για ένα μέρος που θεωρητικά ολόκληρο το νησί ανήκει στην ΕΕ, πρακτικά μόνο το μισό είναι, αλλά το όραμα που εμείς έχουμε είναι η επανένωση κάτω από μια ομοσπονδιακή οροφή και μια Κύπρο μέλος της ΕΕ στην ολότητά της. Γι’ αυτό οτιδήποτε αντίθετο με αυτό, είναι αντίθετο με το όραμά μας και αντίθετο με τα πραγματικά μας συμφέροντα. Ούτε και πιστεύω ότι ένα παρόμοιο σενάριο με εκείνο της Κριμαίας θα ήταν προς το καλύτερο όφελος της Τουρκίας. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία είναι πιο κοντά στην Δύση είναι καλύτερη γι’ αυτήν. Όσο η Τουρκία είναι καλή γείτονας με την Ελλάδα και έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ ως ολότητα και χωριστά με τις χώρες μέλη, αυτό θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Τουρκίας».
 
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι έχει δηλώσει και στο παρελθόν πως δεν θα γίνει ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν, που ήταν αυτός που συνέδεσε το Χατάι με την Τουρκία. «Αυτό είναι κάτι εντελώς αντίθετο με το δικό μου όραμα».
 
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην οικονομία, οι επενδύσεις γίνονται από την Τουρκία με την οποία έχουν ειδική σχέση αλλά ο ίδιος, όπως και η πλειοψηφία των Τ/κ, θέλουν ισότιμες σχέσεις με την Άγκυρα.
 
«Όμως θα ήθελα να πω ότι ένα είναι το σίγουρο, έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι, μετά από τόσα χρόνια είμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή. Είτε θα γίνει επανένωση κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή – δεν βλέπω κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές και να είναι αμοιβαία αποδεκτό και να το στηρίξει η διεθνής κοινότητα – είτε θα υπάρξει μεγαλύτερη εξάρτηση από την Τουρκία» είπε.
 
Αντίδραση Ερχιουρμάν
Σε συνέντευξη στην Χαβαντίς ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι «δεν υπάρχει κανείς που απαιτεί προσάρτηση και ενοποίηση συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων μας που κατάγονται από την Τουρκία. Αν ερωτούμουν εγώ, θα έλεγα ότι ούτε στην Τουρκία ούτε στην ΤΔΒΚ υπάρχει τέτοια ημερήσια διάταξη».
 
Ο κ. Έρχουρμαν επανέλαβε την άποψη ότι η διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους είναι μια οικονομία, η οποία στέκεται στα δικά της πόδια και σημείωσε ότι χρειάζεται συστράτευση της κοινωνίας γι’ αυτό, στην οποία να μετέχει και ο «πρόεδρος». Χρειάζεται ένας πιο ενεργός «πρόεδρος», ανέφερε εκφράζοντας την την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν δύο γύροι «προεδρικών εκλογών».
 
Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν νομικές φόρμουλες που θα θέτουν τέρμα στην πολιτική αστάθεια στην «χώρα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση ότι «μοναδική λύση είναι το προεδρικό σύστημα».
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «με τα διδάγματα που άντλησα από το Κραν Μοντάνα, θεωρώ ότι πρέπει να πάμε πολύ πιο προετοιμασμένοι στην πενταμερή διάσκεψη. Πρέπει στο πλαίσιο της προετοιμασίας να εξηγήσουμε σε όλες τις πλευρές τι είναι παράμετρος, τι είναι σημείο διαφωνίας, έτσι ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκείνο να μας οδηγήσει σε λύση».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής