Προδρόμου: Ο Πρόεδρος αντιπαλεύει την καθαρά αρπακτική λογική της Άγκυρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή καθημερινά διεξάγουν πολιτικό αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις κάθε δικαίου και όλες τις άλλες μεθοδεύσεις του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο ξεδιπλώνει καθαρά νεο-οθωμανικές βλέψεις και εποφθαλμιά ακόμα και αυτή την υπόσταση και ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως "ο Πρόεδρος αντιπαλεύει την καθαρά αρπακτική λογική της Άγκυρας στη θάλασσά μας και έναντι του φυσικού πλούτου της χώρας μας".
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο του αγωνιστή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Γιαννάκη Στεφανίδη, και του ιερέα Παπανδρέα Στεφανίδη, που τελέστηκε σήμερα στο Μετόχι Κύκκου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «μέσα από διεθνή ερείσματα και συνεργασίες και αξιοποιώντας ιδιαίτερα την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά βέβαια και με την Ελλάδα πάντα στο πλευρό μας".
 
«Ενώ ταυτόχρονα, επιδιώκει αδιαλείπτως μια πολιτική συμφωνία που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τις απόπειρες ελέγχου της Κύπρου και θα εγκαθιδρύει μια λειτουργική και, ως εκ τούτου, βιώσιμη λύση. Γι’ αυτό τον σκοπό προσβλέπουμε τόσο στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όσο και στην ισχύ των ευρωπαϊκών αρχών, αξιών και κανόνων. Με στόχο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ένα ουσιαστικά δημοκρατικό πολίτευμα και την απρόσκοπτη εφαρμογή των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.
 
Είπε πως σήμερα, εξηνταένα χρόνια μετά το τέλος του αγώνα του ΕΟΚΑ και εξήντα χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας μας κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό και καθημερινά κακοποιούμενο, αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς, έχουμε και πάλι αγώνα να κάνουμε. Αγώνα με πολιτικά μέσα, αλλά για τα ίδια εκείνα ιδεώδη και αξίες που διεκδίκησε η Κύπρος στα χρόνια της αντιαποικιακής εξέγερσης. Για την ελευθερία, για το δίκαιο, για την ιδιοπροσωπία αυτού του τόπου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε.
 
«Σε αυτό τον πολιτικό αγώνα εμπνεόμαστε από τα ιδεώδη τα οποία διεκδίκησε και εν πολλοίς κέρδισε ο Αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση από την αποικιακή κατοχή. Τα ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκε ο Γιαννάκης Στεφανίδης και όλοι οι άλλοι ήρωες και αγωνιστές», είπε ο κ. Προδρόμου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ