Το πρόβλημα ασφάλειας, η θωράκιση της ΑΟΖ και τα χαμένα λεφτά της Άμυνας

Πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της θωράκισης της κυπριακής ΑΟΖ, με την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάζουν συνεχώς πυρά για το ζήτημα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την Παρασκευή τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυβέρνηση για να θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας, αλλά παραδέχθηκε ότι «αυτές οι ενέργειες προφανώς και δεν αποτρέπουν την Τουρκία και ούτε από μόνες τους λύνουν το Κυπριακό».
 
Αυτές οι κινήσεις είναι σαφώς σημαντικές και προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως η θωράκιση όχι μόνο της ΑΟΖ αλλά της Κύπρου ολόκληρης –σε αέρα, ξηρά και θάλασσα- αφήνεται επιλεκτικά εκτός των μικροπολιτικών συζητήσεων. Υπό το βάρος της συλλογικής ευθύνης του πολιτικού συστήματος για την απουσία διορατικότητας δεκαετιών, η οποία μας οδήγησε στη διοχέτευση μεγάλου μέρους των χρημάτων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης σε άλλους σκοπούς, που ουδεμία σχέση είχαν με την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακή Δημοκρατίας, αποφεύγουν στοχευμένα να συζητήσουν αυτήν την πτυχή της απουσίας θωράκισης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεδίο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ η ΑΟΖ-Βυθίζουν την ενότητα
 
Αυτοί που κατά καιρούς κυβερνούσαν την Κύπρο επέλεγαν να κωφεύουν στις φωνές των στρατιωτικών, των πλέον ειδικών, που χρόνια τώρα προσπαθούσαν να τους πείσουν πως η αμυντική θωράκιση έπρεπε να είναι προτεραιότητα και σήμερα καβγαδίζουν στη σκιά της ομαδικής τους αποτυχίας να το πράξουν. Κι ακόμη και τώρα, παρά το σάλιο που έχει σπαταληθεί το τελευταίο διάστημα, ελάχιστος λόγος γίνεται για το σοβαρό κενό στην ασφάλεια της χώρας μας.
 
Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και της αποδυναμωμένης αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στον REPORTER ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην Υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, ένας από τους ανθρώπους που για σειρά ετών προειδοποιούσαν για την ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς.
 
Όπως εξήγησε, η χώρα μας σήμερα βιώνει νέα τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της, που άρχισε με παράνομες έρευνες το 2013 και συνεχίστηκε με γεωτρήσεις από το 2019, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρχικά αυτό γινόταν σε  μη αδειδοτημένες περιοχές της ΑΟΖ και σήμερα σε αδειδοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 8.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, η Τουρκία συνεχίζει την επιθετικότητά της για τρεις λόγους: Την αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να την ανακόψει, την απάθεια των Ηνωμένων Εθνών και την υποτονική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς σχετικά για τον τρόπο αντίδρασης των Η.Ε. και της Ε.Ε., ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως τα κράτη-μέλη των εν λόγω οργανισμών έχουν μεγάλα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία και σε αυτά οφείλεται η στάση τους έναντι της χώρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί δεν θωράκισαν την ΑΟΖ με τα χρήματα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης;
 
Επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης
Ο Αντιστράτηγος τόνισε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι αποδυναμωμένη. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο, χρειάζονται δυο πράγματα, πολιτική βούληση και χρήματα.
 
Σε ό,τι αφορά στα χρήματα, όπως επεσήμανε ο Φοίβος Κλόκκαρης, υπάρχουν από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Όμως η πολιτική των κυπριακών Κυβερνήσεων είναι να διαθέτουν μόνο μικρό μέρος των εισπράξεών του, με αποτέλεσμα η Εθνική Φρουρά να στερείται ικανού πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας και να χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της, που είναι μεγάλης ηλικίας, καθώς και αναγκαίες συμπληρώσεις κενών.
 
Για να υπάρξει πολιτική βούληση, πρόσθεσε, απαιτείται να αναθεωρηθεί η στρατηγική αντίληψη για την ασφάλεια, που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της Κύπρου. Η υφιστάμενη αντίληψη υποτιμά τον κίνδυνο της τουρκικής στρατηγικής, που στοχεύει στον έλεγχο όλης της Κύπρου, καθώς και την αξία της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση του κράτους.
 
Όπως υπέδειξε ο κ. Κλοκκαρης, οι άμεσες προτεραιότητές μας θα πρέπει να είναι η διάθεση όλων των εισπράξεων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για τις ανάγκες ενδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Επίσης η αναζωογόνηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας και η ανάπτυξη αμυντικών συμμαχιών με γειτονικές και φίλες χώρες, που απαιτούν ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς σε αεροναυτικές δυνάμεις. Χρειάζεται, περαιτέρω, προγραμματισμός για απόκτηση ικανού πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, που σήμερα θα είχαμε εάν από ιδρύσεως του Ταμείου, το 1984, όλες οι εισπράξεις του διατίθεντο για την Εθνική Φρουρά. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κλόκκαρη, χρειάζεται συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και σύνταξη στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.
 
Αρχή με πυραύλους
Ίσως, πάντως, να γίνεται, τελικά, ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «La Tribune», η Κύπρος υπέγραψε συμβόλαια με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για προμήθεια πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμύρια ευρώ.
 
Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, έχει υπογράψει συμβόλαια που αφορούν σε αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με το εν λόγω εκτιμώμενο κόστος, ωστόσο δεν υπεισήλθε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας.
 
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται από τη Γαλλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και με δύο επιπλέον περιπολικά σκάφη ανοιχτής θάλασσας από την εταιρεία Kership, θυγατρική της Naval Group, στο πλαίσιο αναβάθμισης του ναυτικού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημαντική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς αποκαλύπτει ο γαλλικός Τύπος

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον