Φωτιές στο ΔΗΚΟ-Βράζουν με Νικόλα, οι Βότσης, Μουσιούτας, Προκοπίου

Διαστάσεις προσλαμβάνει στο ΔΗΚΟ η εσωκομματική διαμάχη που προέκυψε με φόντο το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, κατόπιν διαβούλευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Εργασίας.
 
Τη στήριξή τους προς το τελικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους-την οποία ανάρτησαν στις σελίδες τους στο facebook, οι βουλευτές του κόμματος Μαρίνος Μουσιούτας, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Προκοπίου.
 
Μάλιστα, οι τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πιθανές τροπολογίες οι οποίες αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, διαφοροποιούμενοι έτσι ξεκάθαρα με την απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου να καταθέσει τροπολογίες, που όπως υποστηρίζεται από τους διαφωνούντες, καθώς και από βουλευτές άλλων κόμματων, ξεδοντιάζουν το νομοσχέδιο.  
 
Σημειώνεται πως υπέρ της θέσης των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ τάχθηκαν ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, καθώς και τα στελέχη του κόμματος Χρίστος Τσίγκης και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης(δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού). Μάλιστα, ο κ. Τρυφωνίδης, όπως πληροφορούμαστε θα θέσει το ζήτημα, δηλαδή την ενέργεια του Νικόλα Παπαδόπουλου να καταθέσει τις επίμαχες τροπολογίες, στη συνεδρία της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, την προσεχή Δευτέρα.
 
Επισημαίνεται πως το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο θα τίθετο προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο μετατέθηκε τελικά για τις 21 του μήνα.
 
Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η κοινή δήλωση των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ:  
 
«Σε σχέση με το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο που αφορά τους επιθεωρητές εργασίας, επανατονίζουμε τη θέση μας ότι μας βρίσκει σύμφωνους η τελική του κατάληξη, όπως έχει συμφωνηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι για εμάς σημαντικό το γεγονός ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ήρθαν σε τελική συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εργαζομένων που επηρεάζονται από την επερχόμενη ψήφιση του.
 
Η αποφασιστικότητα μας για την ορθότητα της τελικής έκβασης του Νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι επιτέλους ρυθμίζεται μια αδικία η οποία συντελείται εδώ και πολλά χρόνια και αφορά την πραγματική οχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Πιο συγκεκριμένα το νομικό πλαίσιο όπως αναμένεται να ψηφιστεί, περιέχει σαφείς διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν εξώδικα πιθανές σοβαρές παραβάσεις από πλευράς των εργοδοτών και προνοεί την επιβολή διοικητικών προστίμων με βάση την κείμενη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ευεργετική για όλες τις πλευρές, αφού θα αποφεύγονται οι πολυδαίδαλες ποινικές διαδικασίες που οδηγούν στις δικαστικές αίθουσες.
 
Το γεγονός ότι υπάρχει αντίδραση από μια μικρή μερίδα εργοδοτών και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων θα έπρεπε να προβληματίσει ακόμη περισσότερο τόσο την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και το σύνολο του επιχειρείν. Ως αντιπρόσωποι του λαού πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ευεργέτημα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβραβεύει τους υγιείς επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές των ανταγωνιστών τους.
 
Επανατονίζουμε την θέση μας ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε πιθανές τροπολογίες οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν και να αλλάζουν την φιλοσοφία του Νομοσχεδίου. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στην μεγάλη μερίδα των εργαζομένων αυτού του τόπου, αλλά και στους επιχειρηματίες οι οποίοι σέβονται τους υπαλλήλους που εργοδοτούν έχοντας μάλιστα οικονομικό κόστος σε σχέση με αυτούς που πιθανό να έχουν ως τακτική τους να υπεκφεύγουν των προνοιών των νομοθεσιών».

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»