Απαντούν στις κυρώσεις με NAVTEX-Εντός των οικοπέδων 8 και 12 το Yavuz

Δύο νέες NAVTEX, με τις οποίες επιχειρεί να τεντώσει ακόμη περισσότερα τα νεύρα Αθηνών και Λευκωσίας, εξέδωσε χθες ο σταθμός της Αττάλειας. Ειδικότερα η μια ταξιδιωτική οδηγία αφορά σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, εντός των οικοπέδων οκτώ και δώδεκα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη NAVTEX, αυτή αφορά τη συνέχιση της γεώτρησης του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.
 
Αν και η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με την οποία δέσμευε την περιοχή «Ερατοσθένης Νότιο», αυτή τη φορά επανήλθε, δεσμεύοντας μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, εικοσαπλάσια σε σχέση με το μέγεθος της προηγούμενης που εκτείνεται, όπως φαίνεται κι από τον χάρτη στο νότιο τμήμα του οικοπέδου οκτώ και στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 12, στο νότιο μέρος του οποίου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη».
 
Η δεύτερη NAVTEX, αφορά επίσης σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία καταλαμβάνει όλη τη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, ένα μέρος από την νοητή γραμμή που ανακάλυψαν οι Τούρκοι που ενώνει, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν με τον Σάρατζ, την τουρκική με τη λιβυκή ΑΟΖ ενώ νότια φτάνει περίπου μέχρι το τριεθνές σημείο που σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, συναντώνται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική και την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Με πορτοκαλί χρώμα η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας. Εντός της κυπριακής ΑΟΖ με κόκκινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύθηκε για τις παράνομες γεωτρήσεις του Yavuz

Η συγκεκριμένη περιοχή δεσμεύτηκε, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού την Τετάρτη.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει ούτε από κυρώσεις ούτε από μέτρα, αφού ανήμερα της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά δυο Τούρκων, στελεχών εταιρειών που εργάζονται για τις παράνομες γεωτρήσεις, εξέδωσε τη NAVTEX με την οποία, ουσιαστικά απαντά, παρατείνοντας την παρουσία της στην Κύπρο.
 
Το Συμβούλιο RELEX της Ε.Ε. αποφάσισε το πρωί της Τρίτης την προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα κυρώσεων της Ένωσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ομάδα RELEX (σύμβουλοι για τα νομικά, οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.) θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ε.Ε.
 
Για την εφαρμογή της, θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - ΕΕΑS), τα οποία θα υιοθετηθούν από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών-μελών στο COREPER.

Στο μεταξύ από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνος ο οποίος θα χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ) η οποία συνέρχεται για να εξετάσει το θέμα της "Ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Τον Αμερικανό διπλωμάτη συνοδεύουν δύο υψηλόβαθμα στελέχη του State Department, με τους οποίους αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος χαρακτήρισε την επίσκεψη Φάνον ως εξαιρετικά σημαντική. «Είναι μια επιβεβαίωση των  αναβαθμισμένων σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ» και «μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ενεργειακά της περιοχής» σχολίασε ο κ. Κούσιος.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων