Στην αντεπίθεση η Λευκωσία, στα σκαριά η κίνηση ματ κατά της Άγκυρας

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων σε πολλά επίπεδα, αναμένεται να είναι η τρέχουσα, με τη Λευκωσία να προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον και τις Βρυξέλλες, να είναι σχεδόν έτοιμες για να ανακοινώσουν την πολιτική συμφωνία των κρατών μελών που θα οδηγήσει στις πολύαναμενόμενες κυρώσεις κατά Τούρκων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.
 
Η επίσκεψη του Φάνον στη Λευκωσία, όπως και όλες οι προηγούμενες, κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, αφού ο Αμερικανός διπλωμάτης, θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας εργασίας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, που αποφασίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχει το σχήμα Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ.
 
Σημειώνεται πως πρόκειται για  την πρώτη συνάντηση της ομάδας αυτής, με θέμα την ετοιμότητα και αντίδραση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Φράνσις Φάνον, ωστόσο, αναμένεται να στείλει από τη Λευκωσία μηνύματα και στην Άγκυρα, αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Μηνύματα δηλαδή, παρόμοια με εκείνα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, η Γαλλία πέραν από τη λεκτική καταδίκη των τουρκικών ενεργειών προχωρεί και ένα βήμα παρακάτω, αφού ήδη η κορωνίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», βρίσκεται ήδη ανοικτά της Κύπρου, ενώ τα γαλλικά μαχητικά «Raphael», πετάνε στο FIR Λευκωσίας.
 
Την έλευση του «Σαρλ Ντε Γκωλ» στην Κύπρο, δημοσιοποίησε μέσω αναρτήσεων της στο twitter η Γαλλίδα Πρέσβειρα, η οποία είχε την ευκαιρία να το επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο αεροπλανοφόρο.
 
Παράλληλα στις Βρυξέλλες, αναμένεται εντός αυτής της εβδομάδας, να ληφθεί η πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, που θα οδηγήσει στις πρώτες κυρώσεις κατά στελεχών που συμβάλλουν στις έκνομες παράνομες της Τουρκίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
 
Ειδικότερα, αφού παρθεί η πολιτική απόφαση, που όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αντ1, θα αφορά δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη των οποίων θα παγοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία και θα απαγορευθεί η είσοδος στις χώρες  της Ένωσης, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.
 
Η ανακοίνωση δηλαδή των πρώτων κυρώσεων κατά προσώπων, αναμένεται εντός της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ό, τι είχε να κάνει ο ίδιος από την πλευρά του το έκανε και πλέον εναπόκειται στην αρμόδια ομάδα Relex αλλά και την Coreper πότε θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις.
 
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και σύνθετη προσπάθεια, η οποία για να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές των Βρυξελλών χρειάζεται ομοφωνία και ήδη, όπως αποκάλυψε στο παρελθόν ο Νίκο Χριστοδουλίδης, η Τουρκία ενόχλησε πολλούς υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας τους ουσιαστικά να μπλοκάρουν την απόφαση.
 
Πάντως, η Τουρκία δεν φαίνεται να καταλαβαίνει από καταδίκες και συνεχίζει ακάθεκτη στον δρόμο της πολιτικής απομόνωσης και των προκλήσεων που επέλεξε. Το Yavuz συνεχίζει τη γεώτρηση του εντός του οικοπέδου οκτώ, στον στόχο "Ερατοσθένης Νότιο", οικόπεδο στο οποίο είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία οι εταιρείες ΕΝΙ και Τοtal.
 
Παράλληλα, το Barbaros συνεχίζει να πλέει νότια της Κύπρου, ενώ πλέον και το Oruc Reis για πρώτη φορά, εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά το επεισόδιο της 31ης Ιανουαρίου, όταν εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου, κίνηση που αποδόθηκε σε ατύχημα λόγω των καιρικών συνθηκών, πλέον το ερευνητικό σκάφος της ΤΡΑΟ, έριξε τα καλώδια του εντός του οικοπέδου τέσσερα της ΑΟΖ.
 
Από κυπριακής πλευράς, το γεωτρητικό πρόγραμμα έχει πάει ήδη αρκετά πίσω. Οι εταιρείες οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε σειρά γεωτρήσεων εντός των οικοπέδων που έχουν αδειοδοτηθεί, μετακίνησαν τις ημερομηνίες, αφού τα γεωτρύπανα που προγραμμάτιζαν να στείλουν στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δεσμευμένα σε άλλες υπεράκτιες γεωτρήσεις.
 
Πάντως και σε αυτό το κομμάτι αναμένεται αυτή η εβδομάδα να είναι καθοριστική, αφού θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των εταιρειών και ίσως αναπρογραμματιστούν οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται γίνεται αρκετά σύνθετη με τους παίκτες στην σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου να βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες για τα επόμενα τους βήματα. Αναντίλεκτα η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων αποτελεί πονοκέφαλο, όχι μόνο για τη Λευκωσία και την Αθήνα αλλά και για μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, κατά κύριο λόγο των Βρυξελλών, του Παρισιού και της Ρώμης και δευτερευόντως του Βερολίνου και του Λονδίνου.
 
Η Άγκυρα ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, δοκιμάζοντας την υπομονή της διεθνούς κοινότητας, η οποία ήρθε η ώρα να αντιδράσει, όχι λεκτικά όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά επί του πρακτέου με συγκεκριμένα μέτρα που θα καταφέρουν επιτέλους πλήγμα στον τουρκικό πολιτικό επεκτατισμό και την ήδη πληγωμένη τουρκική οικονομία.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»