Στη Λισαβόνα το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για Σύνοδο «Φίλων της Συνοχής»

Στη Λισαβόνα θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετάσχει το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», που συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι μεταξύ των 17 αρχηγών κρατών ή Κυβερνήσεων ή εκπροσώπων τους, που θα παραστούν στη συνάντηση, καθώς τα κράτη μέλη αυτά διαφωνούν με την περικοπή των κονδυλίων των ταμείων συνοχής από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.
 
Όπως μεταδίδει το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΗΙΝΑ, η συνάντηση στην Πορτογαλία έπεται αυτής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων της ομάδας προς υπεράσπιση των ταμείων συνοχής και της αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΠΔΠ, όπου ορίζονται τα όρια δαπανών της ΕΕ ανά έτος για κάθε τομέα πολιτικής.
 
Κατά την προηγούμενη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, τα 17 κράτη μέλη είχαν ζητήσει να περιληφθεί το ίδιο ποσό για σκοπούς συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ, στη βάση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πρακτικής.
 
Παράλληλα, οι 17 επέμειναν ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια εθνική αναλογία των πόρων που επενδύονται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ στις χώρες τους, ενώ αντιτίθενται στα σχέδια για σύντμηση της περιόδου αποπεράτωσης τέτοιων σχεδίων.
 
Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ομάδα «Φίλοι της Συνοχής» είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει συγκαλέσει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ΠΔΠ στις 20 Φεβρουαρίου.

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου