Πήγε στο Λονδίνο για προπαγάνδα υπέρ των τουρκικών θέσεων ο Οζερσάι

Το θέμα του εμπορίου και των εμπορικών σχέσεων των Τ/κ με τη Βρετανία μετά το Brexit, έθεσε στη συνάντηση και συζήτηση με μέλη της Βουλής των Λόρδων και της ομάδας φιλίας με το ψευδοκράτος, που έγινε στο κτίριο της Βουλής, υπό τον Λόρδο Νόρθμπρουκ, ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Ο κ. Οζερσάι βρίσκεται από την Κυριακή στο Λονδίνο και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σήμερα συμμετείχε σε συνάντηση στη Βουλή των Λόρδων με μέλη της, Βουλευτές και διπλωμάτες. Αναφέρονται τα ονόματα των Λόρδων Μαγκίνις, Κιλκλούνεϊ, Σκάρκεϊ, την κ. Μπάτεργουορθ, τη Βαρόνη Χούπερ και τον Βουλευτή Άντριου Ρόσιντελ.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε στους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ότι το Brexit μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία, όπως γινόταν χρόνια πριν, στους Τ/κ να πωλούν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή την ευκαιρία – πρόσθεσε – θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν από κοινού, υπογραμμίζοντας την σημασία για τους Τ/κ της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Οζερσάι είπε ότι οι Τ/κ κάνουν τις ίδιες ενέργειες που κάνουν και οι Ε/κ και πως για να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό (οι Τ/κ) ενεργούν πάντοτε με ειρηνικό τρόπο, όπως υποστήριξε.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ τον κοινό πλούτο και όπως η ε/κ πλευρά – είπε – προχώρησε σε αδειοδοτήσεις σε κάποιες εταιρείες, το ίδιο έκανε και το ψευδοκράτος. Οι Τ/κ, συνέχισε, θέλουν να εργαστούν από κοινού με τους Ε/κ για την εκμετάλλευση αυτού του κοινού πλούτου, αλλά δεν πήραν θετική απάντηση από τους Ε/κ.
 
Οι Τ/κ, είπε, είναι κοινοί εταίροι των φυσικών πόρων που υπάρχουν γύρω από το νησί και υποστήριξαν τα δικαιώματά τους. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα μπορεί να υπάρξει συνεργασία.
 
«Το Γιαβούζ εργάζεται για εμάς, σε περιοχή που εμείς δώσαμε την άδεια. Δεν είναι για την Τουρκία. Και οι Τ/κ είναι κοινοί ιδιοκτήτες αυτών των πηγών. Τι κάνουν οι Ε/κ, κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Στις περιοχές που εμείς δώσαμε άδεια, το να λέγεται για τις εργασίες που κάνει το Γιαβούζ εξ ονόματός μας ότι ‘είναι η Τουρκία που επιβουλεύεται τον πλούτο της Κύπρου’ είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και προπαγάνδα των Ε/κ, κι ούτε αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες. Η ΤΡΑΟ είναι μια εταιρεία και με την άδεια που εμείς δώσαμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε μαζί μας, κάνει έρευνες, όπως κάνουν και οι εταιρείες με τις οποίες έχουν συνάψει συνεργασία οι Ε/κ».
 
Για το Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε στους Βρετανούς αξιωματούχους ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν είναι το κατάλληλο υπό τις παρούσες συνθήκες στην Κύπρο και γι’ αυτό πρέπει να τεθούν νέες, δημιουργικές ιδέες για να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός συνεταιρισμός, κάνοντας συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων.
 
«Ο ομοσπονδιακός συνεταιρισμός είναι ένα μοντέλο που βασίζεται στον διαμοιρασμό. Όμως, η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί μαζί μας την εξουσία και τον πλούτο. Γι’ αυτό πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μοντέλα που βασίζονται στη συνεργασία και όχι στον διαμοιρασμό των συνομιλιών. Σήμερα στο νησί υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο κράτη, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πλέον είναι αναπόφευκτο, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα να αρχίσουμε να κάνουμε συνεργασίες σε διάφορα θέματα».
 
Και η ΕΕ, συνέχισε, ο κ. Οζερσάι, δημιουργήθηκε μέσα από την συνεργασία στον χάλυβα και το κάρβουνο αρχικά, και έγινε στη συνέχεια ένας συνεταιρισμός. «Συμπερασματικά, πριν από τη λύση η συνεργασία είναι εφικτή. Η συνεργασία είναι το πιο σημαντικό μέσον στο δρόμο για τη λύση».

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα