Ομήρου: Είναι η ώρα να καλέσουμε τον διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα να στραφεί στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού

  Χρέος μας είναι αυτή την ώρα να καλέσουμε τον διεθνή και ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό παράγοντα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για εντατικοποίηση των συνομιλιών εντός Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις, μετά την ημερίδα με θέμα “Θεσμοί σε κρίση - Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς”, που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ, ο κ. Ομήρου είπε ότι “αν αυτά που δηλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες από τον κ. Ακιντζί και όχι μόνο ότι δηλαδή είναι θέση και απαίτηση της τουρκικής πλευράς στα πλαίσια της λύσης να υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης και ότι πρέπει η λύση να κηρυχθεί πρωτογενές δίκαιο προκειμένου να επιτραπούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι φανερό ότι οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί - και που ήταν δικαιολογημένες ως ένα βαθμό λόγω της διαχρονικής τοποθέτησης, στάσης του κ. Ακιντζί υπέρ μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος με μετριοπάθεια – δυστυχώς διαψεύδονται”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “το μήνυμα μας αυτή την ώρα, της ε/κ πλευράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα που μας προτρέπουν να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία, όπως λένε, για λύση του Κυπριακού είναι ότι τώρα είναι η ώρα της δικής τους ευθύνης να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι εάν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, αν επιθυμεί διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αν επιθυμεί να ικανοποίηση τις όποιες ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες τότε το καθήκον της είναι να εγκαταλείψει αυτές τις στρεψόδικες και αδιάλλακτες προσεγγίσεις και να επιτρέψει στον κ. Ακιντζί – αν ο κ. Ακιντζί συμφωνεί πράγματι με μια σωστή, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος - να συναινέσει σε μια τέτοια λύση”.

“Διαφορετικά δεν μπορώ να διατυπώσω αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών”, πρόσθεσε.

Τουρκικές εκλογές

Ερωτηθείς κατά πόσον το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών στη Τουρκία θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουν οποιοδήποτε λόγο οι τουρκικές εκλογές αλλά φαίνεται, όπως είπε, ότι “κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος θα εξακολουθήσει να είναι ο κ. Ερντογάν είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς αυτοδυναμία στα πλαίσια μιας Κυβέρνησης συνασπισμού”.

“Οι εκλογές μπορούν να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σκηνικό όμως δεν βλέπω ουσιώδη μεταβολή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”, πρόσθεσε.

Αύξηση εκλογικού μέτρου

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πάγια και διαχρονική του θέση είναι πως “παραμονές εκλογών δεν τροποποιούνται εκλογικά συστήματα”, προσθέτοντας ότι “σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης υπήρξε πρόβλεψη στο Σύνταγμα ότι όταν τροποποιείται μια νομοθεσία που αφορά εκλογικό νόμο η νομοθεσία αυτή δεν ισχύει για τις επόμενες αλλά για τις μεθεπόμενες εκλογές”.

Ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο έχουμε προεδρική δημοκρατία και όχι κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία χρειάζεται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα με την έννοια ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής – η αρχή της δεδηλωμένης όπως την λένε στην Ελλάδα”.

Ο κ. Ομήρου στην Κύπρο “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τον λαό, δεν στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής και άρα αυτή η μελετούμενη αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση”.

 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε