Ε. Τατάρ: Χωριστή συμφωνία των ΗΕ με την τ/κ πλευρά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα ΗΕ πρέπει επιτέλους να κρατήσουν μια στάση ανάλογα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να υπογράψουν χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την τ/κ πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το ΣΑ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από το 1964 που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήρθε στην Κύπρο για να διαφυλάξει την ειρήνη στο νησί, μέχρι σήμερα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.
 
Αναφερόμενος στο ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι υπάρχει αναφορά σε κυπριακή κυβέρνηση, αλλά το 1963 οι Ε/κ – ισχυρίστηκε – με τις "επιθέσεις και τις δολοφονίες" εναντίον των Τ/κ, γκρέμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχαν από κοινού οικοδομήσει με τους Τ/κ. «Γι’ αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες και ήταν ένα ιστορικό λάθος».
 
Γι’ αυτό, συνέχισε, το να λαμβάνεται το συγκεκριμένο ψήφισμα ως βάση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο οδηγεί σε αδιέξοδο για να λάβει ο ΟΗΕ νέες αποφάσεις και συνεχίζεται ένα ιστορικό λάθος που αποτελεί την απαρχή του μένει άλυτο το Κυπριακό.
 
Ο κ. Τατάρ διαμαρτύρεται γιατί σε μια απόφαση δεν ζητείται η υπογραφή και της τ/κ πλευράς, λέγοντας ότι σε ένα τέτοιο θέμα η υπογραφή της τ/κ πλευράς είναι μια νομική και δικαιωματική υποχρέωση.
 
Μια άλλη σοβαρή πραγματικότητα, είπε ο κ. Τατάρ, είναι ότι σχεδόν οι μισές από τις δαπάνες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «καλύπτονται σήμερα από το δίδυμο Ελλάδας – Ε/κ».
 
Στην έκθεση προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αναφέρονται ως λόγοι της αύξησης της έντασης στην περιοχή το θέμα των υδρογονανθράκων και η κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι υπαίτια για την ένταση είναι η ε/κ πλευρά. Το να αποκρύβεται αυτό και να γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία στο ζήτημα είναι παράβλεψη των πραγματικοτήτων, ισχυρίστηλε.
 
Η απορριπτική στάση της ε/κ πλευράς, υποστήριξε, ευθύνεται για το ότι μετά το Κραν Μοντάνα δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί το έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα ΗΕ επιμένουν σε αυτό το αποτυχημένο πλαίσιο (σσ: εννοεί το πλαίσιο Γκουτέρες).
 
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και προβαίνει και θα συνεχίσει να προβαίνει σε απτά βήματα.
 
Θεωρεί μη επαρκή μια απλή αναφορά στην «απομόνωση» των Τ/κ, λέγοντας ότι στο θέμα της άρσης της υπήρξε το 2004 απόφαση από την ΕΕ και γινόταν έκκληση στην έκθεση του Κόφι Ανάν στις 28 Μαΐου 2004.
 
Για την αναφορά στην έκθεση στα Βαρώσια και ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι είναι μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους, ανήκει σχεδόν όλο σε βακούφικα και η «κυβέρνηση» έχει προβεί σε βήματα υπό το φως των εγγράφων και θα αποδώσει με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.
 
Για τα ΜΟΕ και την συνεργασία των δύο πλευρών, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι πάντοτε θετική αλλά είναι η ε/κ πλευρά που κωλυσιεργεί στο θέμα αυτό.
 
Κατά τον Ερσίν Τατάρ πλέον τα ΗΕ πρέπει να υπογράψουν και με την τ/κ πλευρά μια χωριστή συμφωνία για τα καθήκοντα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον