Το Brexit είναι η αρχή… Το Η.Β. βγαίνει από την Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έχει ξεκινήσει. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, σε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα, στις 31 Ιανουαρίου, θα γίνει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από απανωτές αναβολές.
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αυτή είναι, ουσιαστικά, η αρχή του τέλους της παρουσίας του Η.Β. στο μπλοκ. Από την πρώτη Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία πλήρους εξόδου η οποία ωστόσο δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα αποσαφηνιστεί η μελλοντική σχέση του Η.Β. με την Ε.Ε.
 
Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως, έστω κι αν πέρασε από χίλια μύρια κύματα, υπάρχει συμφωνία, με αποτέλεσμα πλέον η διαδικασία εξόδου του Η.Β. να έχει απελευθερωθεί από τον κίνδυνο του άτακτου Brexit και των επιπτώσεών του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα πριν το Brexit το Η.Β.-Ολοκληρώθηκε το νομοθετικό έργο
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, η προετοιμασία που γινόταν κατά το προηγούμενο διάστημα αφορούσε, κατά κύριο λόγο, το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. «Πλέον το σενάριο αυτό δεν είναι στο τραπέζι, αν και θεωρητικά παραμένει, διότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε τις μελλοντικές διευθετήσεις στην μεταβατική περίοδο, επιστρέφουμε σε αυτό», ανέφερε.
 
Όμως πλέον, μετά από πολλές περιπέτειες, ως απότοκο κάποιων αλλαγών που ήταν μικρές αλλά για τον Μπόρις Τζόνσον πολιτικά σημαντικές, κατάφερε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης, γεγονός που περνά τη διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Δεδομένου ότι την Παρασκευή οι Προέδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν τη συμφωνία, εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη.  
 
Την πρώτη Φεβρουαρίου οι Βρετανοί φεύγουν από το τραπέζι της Ε.Ε. και δεν θα συμμετέχουν πλέον σε συζητήσεις, ψηφοφορίες κτλ, αλλά ουσιαστικά παραμένουν στην Ε.Ε., υπό την έννοια ότι παραμένουν στην τελωνειακή ένωση, στην ενιαία αγορά και συνεχίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει στη χώρα μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου 2021, που θα ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη μεταβατική περίοδος.
 
Η Συμφωνία Αποχώρησης βοηθά σε μία ομαλή μετάβαση στο επόμενο στάδιο, εξήγησε ο κ. Κορνηλίου. «Κάλυψε τα βασικά στοιχεία, που ήταν το οικονομικό ζήτημα και τα δικαιώματα των πολιτών. Τώρα θα κοιτάξουν τις μελλοντικές διευθετήσεις με τις  νέες συζητήσεις», πρόσθεσε.
 
Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, συζητείται η εντολή της Επιτροπής για τη νέα διαπραγμάτευση. Στόχος είναι να δοθεί από τους «27» μία ενιαία εντολή-ομπρέλα, που να καλύπτει όλους τους τομείς. Ευελπιστούμε ότι, μετά την πρώτη Φεβρουαρίου, οι όροι αυτοί θα οριστικοποιηθούν και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
 
Τα κυριότερα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν κατά τη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Κορνηλίου, είναι οι εμπορικοί όροι που θα ισχύσουν και τα θέματα ασφάλειας, που είναι πολύ σημαντικά για το Η.Β., καθώς θέλουν να μείνουν στην εξίσωση. Ανάλογα με το είδος συμφωνίας, θα ισχύσουν και οι αντίστοιχοι κανόνες. Εξαρτάται, δηλαδή, από το πόσο στενή θα είναι η μελλοντική σχέση και πόσο κοντά ή μακριά από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα μείνει το Η.Β. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε στενή οικονομική σχέση, εάν λειτουργούν ως ανταγωνιστές μας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 9.700 οι Κύπριοι που έχουν αιτηθεί διαμονή στο Ην. Βασίλειο μετά το Brexit
 
Πώς ρυθμίστηκε το θέμα των Βάσεων
Σύμφωνα με τον κ. Κορνηλίου, η Ε.Ε. κατέληξε σε μία συμφωνία όσον αφορά το βορειοϊρλανδικό με τους Βρετανούς, που ικανοποιεί και τους δύο, άρα το θέμα, όπως και τα  υπόλοιπα μεγάλα, έχει κλείσει και πλέον συζητούμε για τους  υπόλοιπους τομείς. Ανάμεσα στα ζητήματα που ρυθμίστηκαν μέσα από τη Συμφωνία Αποχώρησης ήταν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία καλύπτουν τους Κύπριους πολίτες.
 
Σε ό,τι αφορά στις Βάσεις, ισχύει το καθεστώς που ίσχυε από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Δηλαδή το Πρωτόκολλο 3, που είχε ενσωματωθεί στη Συνθήκη Προχώρησης της Κύπρου και καθόριζε τους όρους για τις Βάσεις, τώρα αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης.
 
Η αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. δεν σημαίνει, βεβαίως, το τέλος των σχέσεων της χώρας με την Κύπρο, ούτε με την ιδιότητά της ως ανεξάρτητο κράτος ούτε με την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αν και το δεύτερο καθορίζεται από τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε όλοι μαζί, ως Ε.Ε., το πρώτο αφορά την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία με όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις διμερείς μας σχέσεις. Άλλωστε το Η.Β. είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που «είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί τους, δεν παύει να είναι ένας σημαντικός παίχτης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό», όπως επεσήμανε ο κ. Κορνηλίου.
 
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος διατηρεί οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την χώρα, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αιμοδότες του κυπριακού τουρισμού, ενώ υπάρχει στο Η.Β. κυπριακή κοινότητα και βρετανική κοινότητα στην Κύπρο. «Το ζήτημα ήταν να μην βρεθούν εκτός Ε.Ε. με άσχημο τρόπο και να υπάρχει αυτό το συγκρουσιακό κλίμα», τόνισε ο Κορνήλιος Κορνηλίου. «Είναι πολύ σημαντικό που οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό μας γλιτώνει από πολλές περιπέτειες και εκείνους και εμάς, καθώς ένα κακό διαζύγιο δημιουργεί προβλήματα και για τις δύο πλευρές», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά