Ο Πρόεδρος συνεχίζει την προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου παρά το τοξικό κλίμα

Παρά το τοξικό περιβάλλον που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την ειλικρινή του προσπάθεια για την επανέναρξη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου, που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση, που θα προβλέπει την απαλλαγή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από εγγυήσεις και στρατεύματα τρίτων κρατών και θα εξασφαλίζει ένα κοινό μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στον επικήδειο του λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, ταυτοποιηθέντα αγνοούμενου, Σταύρου Σταύρου
 
Ο κ. Καδής είπε πως οι παράνομες δραστηριότητες μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, η υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη, είναι ενέργειες που έχουν καταδικαστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν συνάδουν με την έννοια της καλής γειτονίας, παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος.
 
Δυστυχώς, ενώ οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύουν σοβαρά την δημιουργία ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις περιβάλλοντος, είπε ο Υπουργός Γεωργίας.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Καδής είπε πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας να επιδιώξει με κάθε δυνατό τρόπο τη διακρίβωση της τύχης τους. Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει τη σταθερή της προσήλωση στον στόχο αυτό. Το ζήτημα των αγνοουμένων, είναι το πρώτο που εγείρει η πλευρά μας στην τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και σε όλους τους εκπροσώπους οργανισμών και κυβερνήσεων στις επαφές που πραγματοποιούνται, σε όλα τα επίπεδα, διαβεβαίωσε.
 
Είπε πως παρά την πάγια τακτική της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί επαρκώς, σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορους τομείς. "Οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων αντίστοιχων διεθνών οργανισμών εις βάρος της Τουρκίας, την υποχρέωσαν να δώσει τη συγκατάθεσή της για την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και τη διενέργεια νέου κύκλου εργασιών όσον αφορά στις εκταφές. Σαν αποτέλεσμα των εκταφών αυτών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης, επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση λειψάνων και η διακρίβωση της τύχης αριθμού αγνοουμένων. Δυστυχώς, όμως, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού των περιπτώσεων, ακόμη εκκρεμεί", ανέφερε.
 
Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στο δύσκολο και επίπονο αυτό θέμα, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου δράσης, με συγκεκριμένα μέτρα και ορισμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, ως μια πράξη χρέους προς τους ίδιους και τους μαρτυρικούς συγγενείς τους.
 
Ο κ. Καδής είπε πως "παρά τις όποιες προκλήσεις της Τουρκίας, είναι επιτακτική ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, μακριά από διχαστικά πάθη και λάθη του παρελθόντος. Αυτό θα γίνει μόνο όταν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και παραδειγματιστούμε από τις συνέπειες της διχόνοιας. Έχουμε υποχρέωση, λαός και ηγεσία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα και να εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα", σημείωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα