Επαναφορά της απλής αναλογικής ζητά η Συμμαχία-«Έχουμε σημαντικό έργο να επιδείξουμε»

Είναι έκδηλο ότι η αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων και ο αγώνας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για διεύρυνση της ζώνης επιρροής τους, έχει οδηγήσει στο περιθώριο το διεθνές δίκαιο και έχει πλήρως παροπλίσει, τον ήδη αποδυναμωμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, στην ομιλία του στο εκλογικό συνέδριο, στο οποίο επανακλέγηκε άνευ ανθυποψηφίου.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Τουρκία «έχει καταστεί ο πλέον αποσταθεροποιητικός παράγοντας που απειλεί την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής, τα συμφέροντα και την κυριαρχία όλων των κρατών και απειλή για την περιφερειακή ειρήνη». Έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα πολέμου και ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύρραξης είναι ορατός, ανέφερε.
 
Μπορεί ως Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε έξω από αυτή τη μάχη γιγάντων αλλά οι εξελίξεις δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα που πρόσθεσε ότι η Κύπρος, το Κυπριακό, όπως και στο παρελθόν, μπορεί να καταστεί παράπλευρη απώλεια, σ’ ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό των διαφόρων συμμαχιών.
 
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, απολαμβάνοντας την ανοχή τους όπως και της ανοχής της ΕΕ, επιχειρεί - όπως είπε - να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. «Χωρίς κανένα σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, έχει εισβάλει στη Συρία, αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου κράτους, απειλεί την Ελλάδα, αμφισβητώντας κυριαρχικά της δικαιώματα και συνεχίζει την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τουρκική Κυβέρνηση ενεργεί βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής που στοχεύει στην καθιέρωση της ως περιφερειακή υπερδύναμη, ως ο ηγεμόνας της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε.
 
«Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στη στρατιωτική της δύναμη και στοχεύει στη διεύρυνση των τουρκικών συνόρων, τα οποία καθορίστηκαν στη Συνθήκη της Λοζάνης την οποία ο Ταγίπ Ερτογάν θέλει το 2023 να αναθεωρήσει».
 
Αυτός ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και την Ελλάδα, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι πολύ έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου ή μιας ελεγχόμενης σύρραξης «με στόχο να μας σύρει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την απειλή των κανονιοφόρων».
 
Ορατός είναι κι ο κίνδυνος της προσάρτησης των κατεχόμενων μας εδαφών το 2023, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας. «Από τη στιγμή που οι τουρκικοί σχεδιασμοί για κατάκτηση μιας ζώνης ασφάλειας, όπως την ονόμασαν, στη Συρία απέτυχαν λόγω της ρωσικής αντίδρασης, η μόνη περιοχή στην οποία μπορεί να επεκτείνει τα σύνορα της είναι η κατεχόμενη Κύπρος. Η Τουρκία ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν απέτρεψε την προσάρτηση της Κριμαίας και πρόσφατα την εξαγγελθείσα προσάρτηση από το Ισραήλ μέρους των υψωμάτων Γκολάν».
 
Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς και της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου, πως απέναντι στην επεκτατική Τουρκία δεν έχουμε να προτάξουμε μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική και πως «συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να αντιδρούμε με αναποτελεσματικό κι αντιπαραγωγικό τρόπο».
 
Η Κυβέρνηση, είπε, απέτυχε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ και αντί να απαιτήσει και να εξασφαλίσει αποτελεσματικές κυρώσεις που μπορούν να πληγώσουν την τουρκική οικονομία, «πανηγυρίζει γιατί εξασφάλισε ανώδυνες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων. Κυρώσεις που ακόμη δεν εφαρμόστηκαν. Ακόμη χειρότερα, η Κυβέρνηση παθητικά ανέχεται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να παραβιάζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αναστολή των επαφών και συνομιλιών με την Τουρκία».
 
Η μόνη γλώσσα που καταλάβει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις που θα έχουν σοβαρό οικονομικό κόστος, συνέχισε λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία θέτει στη διάθεση των ΗΠΑ, λιγότερο σήμερα της Ρωσίας και περισσότερο της Ε.Ε. και μεγάλων χωρών μεταξύ των οποίων η Γαλλία αλλά και η Γερμανία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τόσο την αρνητική εικόνα της Τουρκίας όσο και τα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Να τα αξιοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε ουσιαστικά και απτά ανταλλάγματα. Αν δεν διεκδικήσουμε δεν θα πάρουμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».
 
Κυπριακό
Από τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα και μετά το Κυπριακό έχει πλέον μπει σε άλλη τροχιά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας λέγοντας ότι μια νέα Διάσκεψη απλά θα νομιμοποιήσει την αναζήτηση νέων μοντέλων λύσης. «Δυστυχώς με δικά μας λάθη επιτρέψαμε στην Τουρκία να φέρει το Κυπριακό σε μια τέτοια θέση που οι επιλογές που θα τεθούν πλέον ενώπιων μας δεν θα είναι μεταξύ μιας καλής και μιας κακής λύσης αλλά μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής λύσης».
 
Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον τόπο και στην ιστορία μας, να αφήσουμε κατά μέρος διαφωνίες και κομματικές σκοπιμότητες και την πρωτοβουλία για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο οφείλει να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Λιλλήκας. Διαφορετικά, πρόσθεσε, αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε τους κινδύνους και να μην λαμβάνουμε αποτρεπτικά μέτρα, ο λαός και ο τόπος μας θα πληρώσουν σκληρό τίμημα.
 
Βουλευτικές εκλογές
Αναφερόμενος στις Βουλευτικές εκλογές μετά από ενάμιση χρόνο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα δώσουν αυτή τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες και ζήτησε την επαναφορά του μέτρου της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ΕΛΑΜ στην Κύπρο.
 
Η καθιέρωση του 3,6% ως εκλογικού μέτρου καθιστά την προσπάθεια μας δύσκολη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι όπως τα κατάφεραν το 2016 μπορούν και το 2021 «αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε μεθοδικά και με ενθουσιασμό. Διαθέτουμε σωστές θέσεις και πολλές Προτάσεις. Έχουμε ένα σημαντικό Κοινοβουλευτικό έργο να επιδείξουμε. Μη διαθέτοντας την οικονομική άνεση και την εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ των μεγάλων κομμάτων, θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα άμεσο καθημερινό διάλογο με τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα».
 
Οι σχεδιασμοί τους, πρόσθεσε, αφορούν αυτόνομη κάθοδο, χωρίς όμως να αποκλείουν την πιθανότητα συνεργασιών. «Αντίθετα. Οι συνεργασίες είναι στο DNA της Συμμαχίας Πολιτών. Το αποδείξαμε από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Κινήματος μας».
 
«Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η κριτική και η μεμψιμοιρία δεν φέρνουν την αλλαγή. Η αποχή είναι ανοχή όλων αυτών που λεκτικά καταδικάζουν. Η αλλαγή έρχεται μόνο με θετική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες». Αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
 
Πορεία κινήματος και άλλα θέματα
Ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για την πορεία των εφτά χρόνων της Συμμαχίας Πολιτών λέγοντας ότι έδωσαν πολλές μάχες σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα. «Γνωρίσαμε νίκες αλλά και ήττες. Είχαμε επιτυχίες αλλά και αποτυχίες».
 
Θεωρώντας, είπε,  ότι οι επιτυχίες οφείλονται στη συλλογική δράση ενώ οι αποτυχίες βαραίνουν κύρια την ηγεσία και πρώτιστα τον Πρόεδρο του Κινήματος, είχε ζητήσει έκτακτο εκλογικό συνέδριο, για να μπορέσουν τα μέλη να απονέμουν ευθύνες και να ανανεώσουν την εντολή τους σ’ αυτούς που εμπιστεύονται.
 
«Στο εκλογικό μας συνέδριο καλούμαστε να ανανεώσουμε δυνάμεις για να πορευτούμε μπροστά. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και αντίξοες. Αλλά γι’ αυτό δημιουργήσαμε τη Συμμαχία Πολιτών, για τα δύσκολα».
 
Είμαστε περήφανοι γιατί, σ’ αυτό τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής και της διαφθοράς η Συμμαχία Πολιτών έμεινε καθαρή, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας περηφάνια και για την συμβολή στην εφαρμογή του ΓεΣΥ καλωσορίζοντας στο συνέδριο γιατρούς μέλη που είχαν απομακρυνθεί γιατί διαφώνησαν αρχικά με τις θέσεις της Συμμαχίας.
 
Κατώτατος μισθός στα 1,125 ευρώ
 «Το ΓεΣΥ είναι ένα εθνικό στοίχημα. Εμείς υλοποιήσαμε στο έπακρο τη δέσμευση που αναλάβαμε στη σύσκεψη στο Προεδρικό για υπερψήφιση των νομοσχεδίων και στήριξη των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ».
 
Δυστυχώς, είπε, η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε συνεπής ως προς τις δικές της δεσμεύσεις όσον αφορά τη μη διάθεση των αναγκαίων κονδυλιών για νέο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, για τη δημιουργία νέων κλινικών, για την επαρκή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Επικρίνω την κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να υλοποιήσει την αυτονόμηση των Κρατικών νοσηλευτηρίων. Απέτυχε να λύσει τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων μας, με σοβαρό τον κίνδυνο, τον ερχόμενο Ιούνιο να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δεύτερης φάσης του ΓΕεΣΥ. Θα εγκληματήσει η κυβέρνηση αν αφήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, όχι απλά γιατί θα αποτύχει το ΓεΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα μας πάρει πίσω πολλές δεκαετίες, με ακριβό τίμημα για τους απλούς πολίτες».
 
Ο κ. Λιλλήκας έκανε ειδική μνεία στην καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού στα 1125 ευρώ, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την νέα διαδικασία για μια Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής, χωρίς γραφειοκρατία, την άδεια μητρότητας και την άδεια πατρότητας.
 
Η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έμεινε στα συρτάρια, είπε, η ιδέα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στις διακηρύξεις, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε να υποσκάπτεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Ελπίζω κι εύχομαι να επικρατήσει η υπευθυνότητα κι όχι το μέτρημα του αριθμού δημάρχων και συμβούλων που θα κερδίσει ή θα χάσει το κάθε κόμμα».
 
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στην αειφόρο ανάπτυξη με αξιοποίηση των ΑΠΕ η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας. Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η Κυβέρνηση καθυστέρησε εγκληματικά στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, πρόσθεσε.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε «να οραματιστούμε την Κύπρο που θέλουμε για το 2050 και να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως αυτό το όραμα θα το κάνουμε πραγματικότητα. Αλλιώς η χώρα μας θα συνεχίσει να χάνει έδαφος και χρόνο και θα καθίσταται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστική στο νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα