Πρόεδρος: Οι Τούρκοι είναι στο «8» και ασχολούμαστε με τη διγλωσσία ΠτΔ-ΥΠΕΞ

«Αυτό που με ξενίζει είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν την αφορμή και την αιτία είτε για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος ερωτηθείς αν θα έχει ενημέρωση σε σχέση με τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι, «ήταν η συνεννόηση μας (σ.σ. με την κα Μέρκελ) κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε προχθές, ότι θα μετέφερε, και φαίνεται πως μετέφερε, τα μηνύματα. Αναμένω την ενημέρωση τις επόμενες των ημερών, μόλις επιστρέψει».
 
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευση περί διγλωσσίας μεταξύ του Προεδρικού και του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μια είναι η γλώσσα της Κυβέρνησης, είτε αυτή εκφράζεται δια του Προέδρου είτε δια των Υπουργών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον Υπουργό Εξωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στα χαρακώματα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ με φόντο τη διαφθορά
 
«Ρωτήθηκα κατά πόσο αναμένω από την ΕΕ σκληρότερα μέτρα. Και η απάντηση μου ήταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες, όχι επί του παρόντος.Δηλαδή, έχουμε το θέμα της Λιβύης της Συρίας, έχουμε σωρεία (ζητημάτων), συνεπώς αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προσπαθειών αποκλιμάκωσης μιας έντασης. Και η ερώτηση ήταν αν και κατά πόσο.Πού βρίσκεται η διάσταση απόψεων;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος.

«Η Κυβέρνηση, ενεργούσα με κοινή πολιτική πέτυχε τις κυρώσεις εις βάρος προσώπων, με στοχευμένα, συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό, όμως, που με ξενίζει είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν την αφορμή και την αιτία είτε για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή, πολύ όμως περισσότερο για το κυπριακό πρόβλημα που η πρόκληση είναι καθημερινή. Βρίσκονται ήδη στο θαλασσοτεμάχιο 8 και με προκλητικό τρόπο περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου προχωρούν σε γεωτρήσεις. Και αντί να καταδικάζουμε ή να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο εθνικά πρέπον, ασχολούμαστε εάν τάχα υπάρχει διγλωσσία μεταξύ του Προέδρου και των Υπουργών του».
 
«Εν πάση περιπτώσει κάποιοι μπορεί να θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Αλλά θα πρέπει να προβληματίσει επιτέλους ότι είναι μόνο μέσα από την ενότητα (που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση) και όχι την κριτική που ασκείται εις βάρος της Κυβέρνησης αντί σε εκείνους που φέρουν ακεραία την ευθύνη για ό,τι καταγράφεται όχι μόνο τοπικά, αλλά σημειώνονται και διεθνώς», κατέληξε ο Πρόεδρος. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επικρίσεις του σήμερα με ορίζοντα το 2023
 
Αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο η αδειοδότηση από την ΤΡΑΟ
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είπε, ότι, οποιαδήποτε αδειοδότηση τεμαχίου που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή.

Ερωτηθείς πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια τέτοια τουρκική κίνηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «η πάγια μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πως οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται μονομερώς και προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή αφού αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Κούσιος επανέλαβε ότι "το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει οποιαδήποτε αποτελέσματα" και πως "οι πρόνοιες του μνημονίου συγκρούονται με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και επηρεάζουν τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης όπως και πολλές άλλες χώρες. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση τεμαχίου που βρίσκεται σε ζώνη που επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων ή είναι απόρροια της υπογραφής του συγκεκριμένου μνημονίου θα αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο", ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τον Άντρο και ο Νικόλας στον… χορό των επικρίσεων κατά του ΥΠΕΞ

Θέλει να τονίσει την παρουσία της η Γαλλία
Ερωτηθείς σε σχέση με την επικείμενη κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μια ενέργεια της Γαλλίας που θέλει να τονίσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την προστασία των συμφερόντων της στην περιοχή».
 
«Προφανώς η άφιξη του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη σημασία της υπό το φως και των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, μη αποκλειομένων του λιβυκού προβλήματος και της παραβίασης και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κούσιος είπε πως η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με θέματα που αφορούν την Κύπρο.
 
"Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να μεταφέρει κάποια μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένουμε ενημέρωση για το τι έχει συζητηθεί κατά τη συνάντηση αναφορικά με την Κύπρο", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
 
Επεσήμανε πως "στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης έγινε αναφορά στην Κύπρο και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ένδειξη του γεγονότος ότι συζητήθηκαν θέματα που την αφορούν, αλλά θα αναμένουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας".

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει την Πέμπτη από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί