Ξανά στα χαρακώματα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ με φόντο τη διαφθορά

Απάντηση στο ΑΚΕΛ αναφορικά με τα ζητήματα διαφθοράς έδωσε με γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.
 
Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κάλεσε το ΑΚΕΛ να αφήσει κατά μέρους την καθημερινή τακτική μηδενισμού και να συμβάλει, μέσα από τα νομοθετήματα που η Κυβέρνηση κατέθεσε, στο να γίνει πιο αποτελεσματική η πάταξη της διαφθοράς.
 
«Όπως και στους δείκτες που αφορούν στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην ανάπτυξη, στην ανεργία κ.α., ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού συνεχίζει την ισοπεδωτική κριτική και τον μηδενισμό», αναφέρει ο κ. Κούσιος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε στο ζήτημα της διαφθοράς ο Α. Κυπριανού, καλώντας ξανά τον Πρόεδρο να απαντήσει
 
«Στην περίπτωση της διαφθοράς», συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «προσπαθεί να αξιοποιήσει κάποιους δείκτες που καταγράφουν την αντίληψη για το φαινόμενο της διαφθοράς, οι οποίοι είναι λογικά αυξημένοι, αφού επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη σκάνδαλα και φαινόμενα διαπλοκής που για δεκαετίες κρύβονταν κάτω από το χαλί. Τούτο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη ανοχή της Κυβέρνησης στη διαφθορά».
 
«Ουδέποτε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης τόσες υποθέσεις και υπήρξαν καταδίκες ατόμων ανεξαρτήτως από την θέση τους ή την πολιτική τους ταυτότητα, όσες κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη» κατέληξε ο κ. Κούσιος.
 
Το ΑΚΕΛ επανήλθε και απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Όταν διεθνείς Οργανισμοί και θεσμοί καταγγέλλουν τη διαφθορά στην Κύπρο. Όταν η Κύπρος γίνεται εξώφυλλο σε διεθνή ΜΜΕ για τη διαφθορά. Όταν σε διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά η Κύπρος κατρακυλά, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα απλά την εκθέτει ακόμα περισσότερο», αναφέρει η ανακοίνωση της Εζεκία Παπαϊωάννου.
 
Και καταλήγει: «Ας αφήσει λοιπόν τις δικαιολογίες η κυβέρνηση κι ας επικεντρωθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς, η οποία επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει απογειωθεί».
 
Στο μεταξύ θέση στην κόντρα Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ, πήρε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σε ανακοίνωση του σημειώνει πως, «το κλειδί στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση και η δημιουργία αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου. Όχι η ευκαιρία για μηδενιστική κριτική που προτάσσει και εδώ το ΑΚΕΛ».
 
«Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δώσαμε το σύνθημα για μηδενική ανοχή στη διαφθορά, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύσαμε και συνεχίζουμε να ενισχύουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους σχετικούς θεσμούς. Με έργα και τεκμηρίωση, με μεταρρυθμίσεις και προτάσεις νόμου. Από το κλείσιμο χιλιάδων εταιρειών κέλυφος ως τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».
 
«Όλοι πλην του ΑΚΕΛ το αναγνωρίζουν. Και οι αρμόδιες Αρχές τόσο της ΕΕ όσο και τρίτων χωρών όπως οι ΗΠΑ, με δηλώσεις αξιωματούχων,  αλλά και φορείς του εξωτερικού με τους οποίους υπάρχει συνεργασία για την καταπολέμηση της διαφθοράς». 
 
«Με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να είναι η μόνη περίοδος κατά την οποία σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα αν αφορούν επώνυμους, πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους, όπως καλά ξέρει το ΑΚΕΛ. Αν κάποιος  πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη για τη διαφθορά, αυτός δεν είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση. Εκ μέρους μας η προσπάθεια για την καταπολέμηση της, συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Άντρος Κυπριανού,  κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα τα οποία εκκρεμούν και στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για όλα αυτά τα οποία του καταλογίζονται από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ζητήματα της διαφθοράς.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του Διεθνούς Οργανισμού Διαφάνειας για τα ζητήματα της διαφθοράς στις διάφορες χώρες, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανoύ ανέφερε πως "κατρακυλήσαμε από τη θέση 38 στη θέση 41 και αυτά θέλω να τα αντιπαραβάλω με εκείνα τα οποία είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι μόνο στο εσωτερικό κάποιοι αναφέρονται σε προβλήματα τα οποία έχουμε στον τομέα της διαφθοράς".
 
"Δυστυχώς είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει. Στο εξωτερικό όλοι μας λένε ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, διαπλοκής στη χώρα μας, και στην Κύπρο επιχειρούμε να μην λέγεται τίποτε. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Και επειδή το ΑΚΕΛ έχει την τόλμη και νιώθει την ανάγκη να τα λέει αυτά τα πράγματα γιατί το χρωστούμε στον τόπο μας, το χρωστούμε στον λαό μας να αναδεικνύουμε τα κακώς έχοντα για να τα διορθώνουμε μας λένε και από πάνω ότι ο λόγος μας είναι τοξικός", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
 
Δηλαδή, πρόσθεσε, "δεν προκαλούν τα προβλήματα εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής αλλά το πρόβλημα το προκαλεί το ΑΚΕΛ γιατί τις αναφέρει αυτές τις πράξεις διαπλοκής και διαφθοράς".
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως "έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει στα πολλά ερωτήματα τα οποία εκκρεμούν και στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για όλα αυτά τα οποία του καταλογίζονται από διεθνείς οργανισμούς, όχι από το ΑΚΕΛ".

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»