Οι επικρίσεις του σήμερα με ορίζοντα το 2023

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι ριπές του ΑΚΕΛ εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα πως το μείζων κόμμα της αντιπολίτευσης τον έχει θέσει προσωπικά στο στόχαστρο. Πού αποσκοπούν, όμως, οι επιθέσεις αυτές; Εμπίπτουν καθαρά στο πλαίσιο της συστηματικής αντιπολίτευσης από μέρους του ΑΚΕΛ ή έχουν ευρύτερες διαστάσεις; Η εντύπωση που υπάρχει, ανάμεσα σε πολλούς στο πολιτικό παρασκήνιο, είναι πως όχι απλώς έχουν μεγαλύτερες διατάσεις αλλά ότι… απλώνονται μέχρι το 2023.
 
Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν δημοσιευόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο Νομοσχέδιο των Γερουσιαστών Ρούμπιο και Μενέντεζ, το ΑΚΕΛ επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, κατηγορώντας τον πότε για το ότι σέρνει την Κύπρο στο άρμα της Δύσης και πότε πως άφησε ανοχύρωτη την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
 
Οι ριπές της Εζεκία Παπαϊωάννου κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν σταμάτησαν και, από τότε, με διάφορες αφορμές, επανέρχονται στο προσκήνιο. Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε με αφορμή τις νέες πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας με την αποστολή του γεωτρύπανου Yavuz εντός του οικοπέδου «8», στο κοίτασμα «Ερατοσθένης Νότιο», της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τον Άντρο και ο Νικόλας στον… χορό των επικρίσεων κατά του ΥΠΕΞ
 
Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι έχει δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα και προσδοκίες για αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ειδικότερα, στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως η επανάληψη της θέσης που προβάλλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι η κυπριακή ΑΟΖ έχει θωρακιστεί πολιτικά και νομικά, είναι ένα σύνθημα το οποίο στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
 
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το ΑΚΕΛ είχε κατηγορήσει τον υπουργό Εξωτερικών ότι ψεύδεται και παραπλανά, με αφορμή το Νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ, και υπέδειξε πως με τα όσα προβλέπει το Νομοσχέδιο η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, είναι σε βάρος των σχέσεων μας με άλλες χώρες.
 
Μάλιστα, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επέλεξε να κάνει ακόμη πιο προσωπική την επίθεσή του κατά του ΥΠΕΞ, όταν χθες Πέμπτη δήλωσε πως, «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του».
 
Μια άλλη κατηγορία που το κόμμα τις μείζονος αντιπολίτευσης επιρρίπτει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με προεκτάσεις μέχρι το λόφο του Προεδρικού, είναι η ασυμβατότητα των δηλώσεών του, σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών για πρώτη φορά βγήκε στην αντεπίθεση και σχολίασε τις επιθέσεις που δέχεται, σημειώνοντας πως αυτές είναι προσωπικές και οργανωμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει το ΑΚΕΛ για οργανωμένη επίθεση εναντίον του ο Νίκος Χριστοδουλίδης
 
Πολιτικοί παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούν, ότι οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών, είναι συνδεδεμένες με την πρόθεση του ιδίου, να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις Προεδρικές του 2023.
 
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα δείχνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφενός να κόβει πρώτος το νήμα των Προεδρικών, αφετέρου να διεισδύει και στον κόσμο του ΑΚΕΛ, ενώ παραμένει διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, από την προηγούμενη, μάλιστα, θητεία.
 
Ως εκ τούτου, η ανάλυση που γίνεται είναι πως το ΑΚΕΛ αποδομεί σταδιακά όχι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά τον εν δυνάμει υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Λέει, δηλαδή, πράγματα σήμερα, με στόχο τον… αντίλαλο του 2023.
 
Πάντως, πέραν από τον Άντρο Κυπριανού και άλλα πολιτικά πρόσωπα, εκφράστηκαν είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων ή αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα με καυστικό τρόπο κατά του κ. Χριστοδουλίδη.
 
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε χθεσινές του δηλώσεις, έκανε λόγο για ανακολουθία των δηλώσεων του ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αμφισβήτησε την στρατηγική που ακολουθεί ο ΥΠΕΞ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυβερνητική ασπίδα προστασίας από τις ριπές του ΑΚΕΛ στον Υπουργό Εξωτερικών

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης