Συλλούρης: Ουσιαστικός ο ρόλος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την επίλυση προκλήσεων

Οι χώρες του Νότου είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους τους την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και «για το λόγο αυτό, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση των διαχρονικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή», ανέφερε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.
 
Είπε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας και της εποικοδομητικής συνεννόησης, με γνώμονα την ευημερία των λαών της περιοχής.
 
Ο κ. Συλλούρης μιλούσε στη Βουλή, κατά την έναρξη των εργασιών της 3ης Συνάντησης των Επικεφαλής Αντιπροσωπειών των Χωρών «Group Med» στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Πέραν της Κύπρου, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που πραγματοποιείται εκτός των πλαισίων της Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Μεσόγειος ενώνει τις χώρες λόγω και των κοινών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και σε ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας.
 
Αναφέρθηκε στην ανησυχητική αστάθεια και στις συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι ζούμε την ανάπτυξη και τη σύγκρουση δύο φιλοσοφιών στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη «φιλοσοφία της αντιπαράθεσης, της παρέμβασης και επέμβασης, της χρήσης βίας και όπλων, από τη μια, και της φιλοσοφίας της συνεργασίας, της προόδου, της ευημερίας, της αρμονικής συμβίωσης και της ειρήνης, από την άλλη».
 
«Την πρώτη προσέγγιση ακολουθεί η Τουρκία, γεγονός που καταδεικνύεται μέσω των παρεμβάσεών της στη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής και πιο πρόσφατα στη Λιβύη. Η Κύπρος, όπως και οι χώρες όλων των συμμετεχόντων σε αυτή τη Συνάντηση, στηρίζουμε και εργαζόμαστε για τη δεύτερη προσέγγιση» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «παρά την εισβολή και κατοχή και τις συνεχιζόμενες κατά καιρούς απειλές της Τουρκίας, ιδιαίτερα πρόσφατα, που αφορούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος δραστηριοποιείται αδιάλειπτα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας και της εποικοδομητικής συνεννόησης, με γνώμονα την ευημερία των λαών της περιοχής». 
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα και συνεργασία με χώρες της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στους σχηματισμούς τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα και αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής. «Το τριμερές μοντέλο συνεργασίας εφαρμόζεται επίσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, επί του παρόντος, ενώ προσβλέπουμε σε διεύρυνση των συνεργασιών αυτών με περισσότερες χώρες της περιοχής» είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις τρεις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για συνεργασία και συνέργεια με τις χώρες της περιοχής, όπως είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Συνεργασίας για τη Μέση Ανατολή, η προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο, αλλά και η 13η Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξένησε η Βουλή στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2019.
 
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών «GroupMed», ως επακόλουθο της διαπίστωσης της συνεχούς υποβάθμισης ή και απουσίας θεμάτων που αφορούν στην περιοχή της Μεσογείου στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης και της ανισοβαρούς, όπως είπε, μεταχείρισης των θεμάτων που αφορούν στη Νότια διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
 
«Στην πράξη, έχουν ήδη διαφανεί θετικά δείγματα του μεταξύ μας συντονισμού, αφού η συνεργασία και συνέργειά μας υπήρξαν καταλυτικές στην υιοθέτηση αναφορών στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης, για θέματα όπως οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι τουρκικές παρενοχλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος» είπε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Ανέφερε επίσης ότι η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών «GroupMed» αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είπε ακόμη ότι οι προκλήσεις που ταλανίζουν τη λεκάνη της Μεσογείου απειλούν με αστάθεια όχι μόνο τις χώρες της περιοχής, αλλά και πολύ ευρύτερα, ενώ οι επιπτώσεις τους αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της ΕΕ.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και ιδιαίτερα τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Μεσογείου, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνδιαμόρφωσης κοινών θέσεων σε ό,τι αφορά στα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Διάσκεψης του Ζάγκρεμπ.
 
Ανέφερε τέλος ότι η Συνάντηση στη Λευκωσία πραγματοποιείται με εισήγηση του Άριστου Δαμιανού, Μέλους της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»