Νίκη Τατάρ στις «προεδρικές» δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί

Νίκη του Ερσίν Τατάρ στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» προβλέπει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί, την οποία παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στα κατεχόμενα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η έρευνα έγινε 12 και 13 Ιανουαρίου με δείγμα 3264 άτομα άνω των 18 ετών και στις έξι «επαρχίες», καταμερισμένα ανάλογα με τον πληθυσμό σε αστικά κέντρα και επαρχία και περίπου μισοί άνδρες και μισοί γυναίκες. Οι απαντήσεις δόθηκαν σε συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο, όπως επίσης αναφέρεται.
 
Για τις προτιμήσεις προς τους υποψηφίους υπάρχουν απαντήσεις σε δύο σενάρια. Στο πρώτο, οι υποψήφιοι είναι έξι: Ερσίν Τατάρ και λαμβάνει 34,2%, Μουσταφά Ακιντζί που λαμβάνει 28,8%, Τουφάν Ερχιουρμάν που λαμάνει 17,4%, Κουντρέτ Οζερσάι με 8,3%, Ερχάν Αρικλί με 5,7% και Σερντάρ Ντενκτάς που λαμβάνει 5,6%.
 
Στο δεύτερο σενάριο περιλαμβάνεται και το όνομα της Σιμπέλ Σιμπέρ που έχει κατά καιρούς ακουστεί. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Τατάρ 34,1%, Ακιντζί, 28,1%, Ερχιουρμάν 17,1%, Οζερσάι 7,8%, Αρικλί 5,7%, Ντενκτάς 5,2% και η Σιμπέλ Σιμπέρ 2%.
 
Στην ερώτηση ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 40,2% τον Ερσίν Τατάρ, με 30,3% τον Μουσταφά Ακιντζί, με 14,2% τον Τουφάν Ερχιουρμάν, με 6,4% τον Κουντρέτ Οζερσάι, με 4,7% τον Σερντάρ Ντενκτάς και με 4,2% τον Ερχάν Αρικλί.
 
Στην ερώτηση εάν στον δεύτερο γύρο βρίσκονται οι Τατάρ και Ακιντζί ποιον θα ήθελαν να ψηφίσουν, το 44,8% απάντησε τον Ερσίν Τατάρ και το 40,6% τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι αναποφάσιστοι είναι 14,6%. Με την αναγωγή των τελευταίων τα ποσοστά διαμορφώνονται: 52,5% για τον Τατάρ και 47,5% για τον Ακιντζί.
 
Στο σενάριο που στο δεύτερο γύρο περάσουν οι Τατάρ και Ερχιουρμάν τα ποσοστά είναι: 42,4% για τον Ερσίν Τατάρ, 33% για τον Τουφάν Ερχιουρμάν και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 24,6%. Με την αναγωγή αυτών τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 56,2% για τον Τατάρ και 43,8% για τον Ερχιουρμάν.
 
Στην έρευνα αυτή υπήρχε και πάλι ερώτηση για την δήλωση του Τ/κ ηγέτη για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να πουν εάν συμφωνούν ή όχι, με το 69,3% να δηλώνει ότι δεν τις συμμερίζεται και το 30,7% ότι τις συμμερίζεται. Σε όσους απάντησαν ότι δεν συμμερίζονται τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί για την Συρία ρωτήθηκε εάν αυτές θα επηρεάσουν την ψήφο τους προς τον νυν Τ/κ ηγέτη, με το 22,5% να δηλώνει ότι ναι, άλλαξε γνώμη, το 17,1% ότι θα τον ψηφίσει, το 48,8% ότι δεν θα τον ψήφιζε ούτως ή άλλως και το 11,6% ότι είναι αναποφάσιστο. Να σημειωθεί ότι το 69,3% βρήκε λάθος την ερώτηση.
 
Στην ερώτηση τί στάση θα πρέπει να έχει ο «πρόεδρος» στο Κυπριακό, οι ερωτηθέντες απάντησαν με 53,1% «να θέλει δύο ανεξάρτητα κράτη», με 35,6% ένα «πρόεδρο» που θα έχει προτεραιότητα τα συμφέροντα του τ/κ «λαού», με 8,2% έναν «πρόεδρο» που θα υπερασπίζεται την ομοσπονδία και με 3,1% έναν «πρόεδρο» που θα υπερασπίζεται την συνομοσπονδία. Να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις δίδονταν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων και δεν ήταν αυθόρμητες.
 
Κυπριακό - εγγυήσεις
Για το Κυπριακό, στην ερώτηση τί πρόταση λύσης πρέπει να υποβληθεί, οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά 81,3% δύο χωριστά κράτη, το 10,2% ομοσπονδία με τους Ε/κ και το 8,5% συνομοσπονδία.
 
Για τις εγγυήσεις της Τουρκίας και τί σκέφτονται, το 80% απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστούν ως έχουν, το 5,2% ότι πρέπει να καταργηθούν, το 3% ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις του ΟΗΕ ή της ΕΕ ενώ το 11,8% δήλωσε αναποφάσιστο.
 
Στην ερώτηση  εάν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της τ/κ και της ε/κ πλευράς, το 84,2% απάντησε ότι δεν πιστεύει, το 12,4% ότι το πιστεύει και το 3,4% ότι δεν έχει ιδέα.
 
Στην ερώτηση ποια θεωρούν οι ίδιοι ως την πιο ρεαλιστική λύση από αυτά που τους υποβλήθηκαν, το 60,2% δήλωσε λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, το 24,1% η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, το 11,8% την λύση ομοσπονδίας, το 3,9% την συνομοσπονδία.
 
Δύναμη κομμάτων
Όσον αφορά την δύναμη των κομμάτων, σύμφωνα με την έρευνα το κόμμα Εθνικής Ενότητας συγκεντρώνει 43,5%μ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα 21,8%, το κόμμα του Λαού 10,5%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,1%, το κόμμα Αναγέννησης 7,3%, το Δημοκρατικό κόμμα 5,1%, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης 3,1%, το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας 0,6%.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα