Έντονα ενοχλημένη η Λευκωσία-«Η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου»

Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.
 
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δυστυχώς η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπενθύμισε εξάλλου τα σχετικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή συμμετοχή του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου, όπως είπε, θα θέσει πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και θα ζητήσει την πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας αλλά και την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Παραγωγική συνομιλία
«Είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Λιλλήκα να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τη νέα έκνομη επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε, σε μια πολύ παραγωγική συνομιλία, τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τα κόμματα, με την αντιπολίτευση και εξέφρασα για ακόμα μια φορά τον σεβασμό μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
Εξέφρασα τον σεβασμό μας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σαν ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Χωρίς τα κόμματα δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση είναι όχι μόνο σεβαστή, αλλά και επιθυμητή. Είναι επιθυμητή, διότι διατηρεί την Κυβέρνηση σε κατάσταση εγρήγορσης για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.  

Έχουμε συμφωνήσει με τον φίλο Γιώργο Λιλλήκα να διατηρήσουμε μια επαφή για να ανταλλάσσουμε απόψεις και με πολλή χαρά θα το πράξουμε», ανέφερε ο κ. Κούσιος σε σχέση με τη συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα.
 
Διάσκεψη για τη Λιβύη
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας στο πρόβλημα της Λιβύης, χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός, είναι μια θετική εξέλιξη. Μια έκρυθμη κατάσταση, όπως έτεινε να εξελιχθεί στη Λιβύη, δεν βοηθά καθόλου την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι με το εμπάργκο όπλων και τη λειτουργία της τεχνικής επιτροπής θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και να δοθεί η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τελικής συμφωνίας η οποία θα τεθεί και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για έγκριση.

Ως χώρα της περιοχής, ως χώρα ειρήνης και σταθερότητας, θα θέλαμε να δούμε τη θετική εξέλιξη της λύσης του λιβυκού προβλήματος και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε.
Είμαστε χώρα σταθερότητας, είμαστε χώρα ειρηνική και δεν είναι δυνατόν να έχουμε οποιαδήποτε άλλη θέση, παρά την απαλλαγή της περιοχής από οποιεσδήποτε ενέργειες που την απειλούν».
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης