Τα βάζει με την Άγκυρα και τον εποικισμό των κατεχομένων ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Το θέμα της συστηματικής παρέμβασης της Τουρκίας στα κατεχόμενα που περιλαμβάνει τόσο την αλλαγή της δημογραφικής δομής, όσο και της οικονομικής επιβολής και της προσπάθειας ισλαμοποίησης των κατεχομένων, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο κύπριος ευρωβουλευτής
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
 
Ανάμεσα σε άλλα, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια «αυξάνονται οι πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων που φτάνουν από την Τουρκία στην Κύπρο, και έτσι αλλοιώνεται η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων, όπως επίσης και η δημογραφική δομή της κοινότητας. Ήδη υπάρχει πολιτικό κόμμα του οποίου τα μέλη είναι αποκλειστικά έποικοι.» Για να συμπληρώσει πως «η Τουρκία πιέζει τις τουρκοκυπριακές αρχές για να αυξηθούν οι πολιτογραφήσεις εποίκων. Πέραν αυτής της πολιτικής διάστασης, η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της στον τομέα της οικονομίας χωρίς θεμιτό ανταγωνισμό (καταπατώντας κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού). Όσον αφορά τον χώρο του πολιτισμού, η τουρκική κυβέρνηση εισάγει ένα «Kulturkampf» κατά της κοσμικής τουρκοκυπριακής κοινότητας και προσπαθεί να επιβάλει θρησκευτικά στοιχεία στη δημόσια ζωή.»
 
Κλείνοντας, ο κύπριος ευρωβουλευτής αναφέρει πως «ως αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών ενεργειών, η τουρκοκυπριακή κοινότητα (η μικρότερη κοινότητα της ΕΕ) απειλείται με αφομοίωση και ενσωμάτωση στην Τουρκία. Ερωτάται η Επιτροπή πώς προτίθεται η Επιτροπή να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των μεθοδεύσεων της Τουρκίας ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορέσει να επιβιώσει με τη δική της ταυτότητα και αξιοπρέπεια ως συνιστώσα της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου;»
 
Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση του Ευρωβουλευτή
Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, που είναι έδαφος της ΕΕ, και τους Τουρκοκύπριους, που είναι πολίτες της ΕΕ.
 
Τα τελευταία χρόνια δε, αυξάνονται οι πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων που φτάνουν από την Τουρκία στην Κύπρο, και έτσι αλλοιώνεται η πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων, όπως επίσης και η δημογραφική δομή της κοινότητας.
 
Ήδη υπάρχει πολιτικό κόμμα του οποίου τα μέλη είναι αποκλειστικά έποικοι.
 
Η Τουρκία πιέζει τις τουρκοκυπριακές αρχές για να αυξηθούν οι πολιτογραφήσεις εποίκων.
 
Πέραν αυτής της πολιτικής διάστασης, η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της στον τομέα της οικονομίας χωρίς θεμιτό ανταγωνισμό (καταπατώντας κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού).
 
Όσον αφορά τον χώρο του πολιτισμού, η τουρκική κυβέρνηση εισάγει ένα «Kulturkampf» κατά της κοσμικής τουρκοκυπριακής κοινότητας και προσπαθεί να επιβάλει θρησκευτικά στοιχεία στη δημόσια ζωή.
 
Ως αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών ενεργειών, η τουρκοκυπριακή κοινότητα (η μικρότερη κοινότητα της ΕΕ) απειλείται με αφομοίωση και ενσωμάτωση στην Τουρκία.
 
Πώς προτίθεται η Επιτροπή να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των
μεθοδεύσεων της Τουρκίας ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορέσει να επιβιώσει με τη δική της ταυτότητα και αξιοπρέπεια ως συνιστώσα της ομοσποσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου;
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων