Ζητά αποτελεσματική παρέμβαση από τους ομολόγους του για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας ο ΥΠΕΞ

Έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες και διαβήματα εκεί όπου θα έπρεπε για καταγγελία της νέας έκνομης, και πειρατικής επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, με αφορμή την εξαγγελία της Άγκυρας για νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει στο ερευνητικό τεμάχιο 8 εντός της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της συνεχίζει την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κούσιος.
 
Επεσήμανε πως κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ζητήσει από τους ομολόγους του και τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ την πλέον αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ όχι μόνο για το θέμα της παράνομης επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αλλά και για τα άλλα θέματα, τα οποία απασχολούν την περιοχή μας.
 
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «δυστυχώς η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας και να διεκδικεί απροκάλυπτα για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, και τούτο εις βάρος ακόμα και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». Σημείωσε περαιτέρω πως ο ισχυρισμός της Τουρκίας πως οι εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, είναι παντελώς αβάσιμος.
 
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως είναι παράνομη η οποιαδήποτε «αδειοδότηση» από πλευράς ψευδοκράτους και πως κάτι τέτοιο «είναι και σε σύγκρουση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το διεθνές δίκαιο».

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ