Χαιρετίζει το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη η Λευκωσία

Η Λευκωσία χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον Φαγιέζ Αλ Σαράζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ.
 
«Χαιρετίζουμε την κατάληξη σε συμφωνία επί του συνολικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης την κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη είναι επιβαρυντικές για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
«Ευελπιστούμε ότι και με τον ορισμό της τεχνικής επιτροπής που έχει ήδη ανακοινωθεί και που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν τα μέρη με θετικά βήματα προς τη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει την κατάληξη της Διάσκεψης για τη Λιβύη.
 
Πρόσθεσε πως "δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως ήταν η μη δυνατότητα συνάντησης των Φαγιέζ Αλ Σαράζ και Χαλίφα Χαφτάρ", σημειώνοντας πως αυτοί ούτε καν εισήλθαν στην αίθουσα που γινόταν η Διάσκεψη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για την είδηση που μεταδίδεται από το Συριακό Παρατηρητήριο ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης, είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, "ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.  Η τεχνική επιτροπή σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και να επιλύει επιμέρους προβλήματα τα οποία θα αναφύονται", πρόσθεσε.
 
Είπε επίσης πως "η Κύπρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις.Υπήρξε αυτή η θετική κατάληξη και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματά της.  Ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή σαφέστατα και ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα και σαφέστατα έχουμε άποψη", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα