Πέμπτη 20 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έβαλαν λόγια στον Ιταλό ΥΠΕΞ για τον EastMed οι Τούρκοι-Διπλωματικός συναγερμός

  18/01/2020 20:11
Έβαλαν λόγια στον Ιταλό ΥΠΕΞ για τον EastMed οι Τούρκοι-Διπλωματικός συναγερμός

Έβαλαν λόγια στον Ιταλό ΥΠΕΞ για τον EastMed οι Τούρκοι-Διπλωματικός συναγερμός

  18/01/2020 20:11

Mετά το «στοχευμένο» άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν στο Politico το πρωί του Σαββάτου, ήρθε ένα δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», για να προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να παρεμβαίνει και να ζητά εξηγήσεις από τον Ιταλό ομόλογο του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρθρο του Ερντογάν στο Politico: Η ειρήνη στη Λιβύη περνά από την Τουρκία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Anadolu», «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επίσης το «Anadolu» υποστήριξε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περικοπές στα κονδύλια προς την Τουρκία προετοιμάζει η Ε.Ε. σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ

Η αντίδραση της Ιταλίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Αντίδραση υπήρξε και από την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα. Ακολούθησε η έντονη διαμαρτυρία των Ιταλών στους Τούρκους και το διάβημα.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη αναμεταδοθεί από το TRIBUNE και από την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό και στο Ισραήλ. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της Αιγύπτου πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του «Anadolu» στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

Πηγή:Έθνος

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας