Γ. Ομήρου: Η Κύπρος δεν θα υποκύψει στη βία, στο άδικο και στην αυθαιρεσία

Υπόσχεση μας προς τον  Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ`  είναι πως η Κύπρος δεν θα γονατίσει και δεν θα υποκύψει στη βία, στο άδικο και στην αυθαιρεσία,  ανέφερε χθες ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα αποτελέσματα της προδοσίας, της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
 
Ο Γιαννάκης Ομήρου, μιλούσε σε εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ`, που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο χαιρετισμό του, ο κ.Ομήρου είπε πως "είναι  βαριά η ευθύνη και δύσκολο το χρέος αναφοράς στο Μακάριο, γιατί το καθήκον μας είναι να καταθέτουμε και τον  απολογισμό πεπραγμένων, για τα επιτεύγματα και τις παραλείψεις μας, σε αυτόν που εκδαπάνησε ολόκληρη τη ζωή του ως συνεχή προσφορά και θυσία για την Κύπρο".
 
Όμως, συνέχισε, ο απολογισμός είναι προφανώς ελλειμματικός, "γιατί στην Κύπρο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής,  της αντίστασης στην προδοσία και το έγκλημα του 1974,  τα μηνύματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι".
 
"Υπό τη βαριά σκιά της απουσίας του Μακαρίου, πώς να αρθρώσουμε το λόγο χωρίς τον κίνδυνο του υποκριτικού εκπεσμού και μιας επιφανειακής και επιδερμικής αναφοράς, όταν η Κύπρος βρίσκεται ακόμα διχοτομημένη, με πρόσφυγες, αγνοούμενους, με εγκλωβισμένους", διερωτήθηκε.
 
Για μια ακόμα φορά, υπέδειξε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, "εγκυμονούνται κίνδυνοι λύσης δύο συνιδρυτικών κρατών, με λεγόμενες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης και με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με κήρυξη της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου για να αποτραπεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με συνέχιση παρουσίας στρατευμάτων, επεμβατικών  δικαιωμάτων και του βαθύτατου αναχρονισμού των εγγυήσεων του 1960".
 
Μετά από 43 χρόνια "που ο Μακάριος έφυγε νωρίς" και 107 χρόνια από τη γέννηση του, είπε, "εμείς παραμένουμε, με φορτισμένες τις μνήμες και με οράματα τραυματισμένα, αναζητώντας συνειρμούς της δικής του μεγαλοσύνης και θυσίας με το σημερινό μας καθήκον".
 
Αυτό το καθήκον, τόνισε, επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της εθνικής ταπείνωσης του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού.
 
"Να ολοκληρώσουμε τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δημοκρατική αντίσταση του λαού μας στη χούντα και το εσωτερικό προγεφύρωμα της ΕΟΚΑ Β, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία. Πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξη ελευθερίας", συμπλήρωσε.
 
Στην ομιλία του, ο κ.Ομήρου υπογράμμισε ότι, υπόσχεση μας "προς το μεγάλο ηγέτη του λαού μας", είναι πως, "η  Κύπρος δεν θα γονατίσει και δεν θα υποκύψει στη βία, στο άδικο και στην αυθαιρεσία. Θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα αποτελέσματα της προδοσίας, της τουρκικής εισβολής και κατοχής".
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια