Επανέλαβε τη στήριξη στην Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις η Βρετανία

«Τόσο δυνατή όσο πάντα» παραμένει η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού, που θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαβεβαιώνει με επιστολή του προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Κρίστοφερ Πίντσερ.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη επικοινωνία από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή με αφορμή την επικείμενη τότε παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πίντσερ σημειώνει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον δεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά τον είδε στο πλαίσιο σύσκεψης για τη Συρία και τη Λιβύη, μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στη συνέχεια της αναφοράς του στο Κυπριακό, ο Υπουργός Ευρώπης διατυπώνει την ελπίδα «η επαναδέσμευση των δύο Κύπριων ηγετών σε προηγούμενες συγκλίσεις επί της λύσης στη συνάντησή του το Νοέμβριο να μπορέσει να οδηγήσει σε περαιτέρω  συμφωνίες επί των όρων αναφοράς και στην επανέναρξη των συνομιλιών λύσης».

Ο κ. Πίντσερ διαβεβαιώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ενεργό στην ενθάρρυνση όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων εγγυητριών δυνάμεων, να εμπλέκονται εποικοδομητικά στη διαδικασία.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Καραολή για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει την «ξεκάθαρη» θέση της κυβέρνησής του ότι «αποδοκιμάζει» τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο. Προσθέτει ότι το Λονδίνο έχει επανειλημμένως επικοινωνήσει την αντίθεσή του τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδία.

«Συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση. Πιστεύουμε ότι διενέξεις σαν αυτή πρέπει να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο Κρίστοφερ Πίντσερ.

Συμπληρώνει ότι η βρετανική πλευρά έχει με συνέπεια εκφράσει τη στήριξή της στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Επαναλαμβάνει επίσης την πάγια βρετανική θέση ότι μια δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού θα προσέφερε μια ανθεκτική λύση σε «δύσκολα» ζητήματα, όπως αυτό των υδρογονανθράκων.

Η επιστολή του κ. Πίντσερ κλείνει με την επισήμανση ότι η βρετανική κυβέρνηση «τρέφει την υψηλότερη εκτίμηση» για τη σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρει ότι με αφορμή τα 60χρονα της Δημοκρατίας στην Κύπρο, είναι μια στιγμή να αναλογιστούν οι δύο χώρες την κοινή ιστορία, τις κοινές αξίες και τη ευρεία διμερή συνεργασία.

Σημειώνει, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η κυπριακή διασπορά μέσω οργανώσεων όπως η Ομοσπονδία στην υποστήριξη των προσπαθειών των ηγετών στην Κύπρο για μια λύση που θα ωφελούσε ολόκληρο το νησί και στη προώθηση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην επιστολή του ο κ. Καραολής καλούσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τον Πρόεδρο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει αν είναι δεσμευμένος στην επίτευξη λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, να του καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και να τονίσει στον Τούρκο ηγέτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Πίντσερ είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος επισκέφθηκε το Λονδίνο. Στη συζήτηση τέθηκαν οι αλλαγές λόγω Brexit αναφορικά με τα δικαιώματα των Κυπρίων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και των Βρετανών που διαμένουν στην Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης