Σκιώδης εισηγητής σε τρεις σημαντικές γνωμοδoτήσεις ο Λ. Φουρλάς

Τον ρόλο του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε τρεις πολύ σημαντικές γνωμοδοτήσεις, ανέλαβε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς. Οι γνωμοδοτήσεις θα τεθούν προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2020.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Φουρλάς εξήγησε ότι πριν συγγραφεί ένα κείμενο, γίνεται μια ενδελεχής εξέταση και έρευνα του θέματος και γίνονται διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες. Παράλληλα σε τακτική βάση γίνονται συναντήσεις των σκιωδών εισηγητών από κάθε ομάδα και ανταλλάσσονται απόψεις

«Ως σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ, θα εκπροσωπήσω την Πολιτική μου ομάδα σε αυτές τις συναντήσεις και θα προτείνω την πολιτική γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Τα κύρια ζητήματα που θέτουν οι σκιώδεις εισηγητές εντάσσονται στο προσχέδιο της έκθεσης και τίθενται προς ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. Όταν υιοθετηθεί η έκθεση από την Επιτροπή, τότε το κείμενο κατευθύνεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση», ανέφερε.

Ο κ. Φουρλάς τονίζει ότι είναι τιμή του που το ΕΛΚ, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον εμπιστεύτηκε αναθέτοντάς του αυτές τις γνωμοδοτήσεις. Οι δύο γνωμοδοτήσεις θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία είναι πλήρες μέλος και η τρίτη γνωμοδότηση θα είναι στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, στην οποία συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος. 
 
Η πρώτη γνωμοδότηση αφορά την ενίσχυση της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης, θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Παιδείας και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

«Στην έκθεση θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δράσουμε άμεσα σε αυτό τον τομέα. Και αυτό δεν καταδεικνύεται μόνο από τις δολοφονίες της Daphne Caruana Galizia στην Μάλτα και των Ján Kuciak και Martina Kušnírová στην Σλοβακία. Οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι υφίστανται καθημερινά εκφοβισμό επειδή παράγουν έργο και ενοχλούν τους διαπλεκόμενους. Δέχονται συνέχεια φραστικές, σωματικές αλλά και δικαστικές πιέσεις και απειλές προκειμένου να φιμωθούν. Σε αυτό το θέμα έχω ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί εργάστηκα στο χώρο της δημοσιογραφίας για 23 χρόνια και θεωρώ καθήκον μου την προστασία των δημοσιογράφων», τονίζει στο ΚΥΠΕ.
 
 Στο κείμενο, σύμφωνα με τον κ. Φουρλά,  θα υπάρχει και αναφορά στον ρόλο των ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Οι πλατφόρμες, προσθέτει, είναι σημαντικοί παράγοντες της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην ψηφιακή οικονομία.

«Ωστόσο, η διάδοση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που ολοένα και αυξάνονται, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.  Οφείλουμε να πολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο. Η ίδια η δημοκρατία μας εξαρτάται από την κρίση των ψηφοφόρων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι θύματα της παραπληροφόρησης», αναφέρει.
 
Ο κ. Φουρλάς προσθέτει πως η συνεργασία με τους κολοσσούς του διαδικτύου είναι βαρύνουσας σημασίας γιατί αυτές οι πλατφόρμες έχουν ήδη υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, με τον οποίο δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εξάλειψη των ψεύτικων λογαριασμών.

«Θα πρέπει επίσης να στηριχτεί οικονομικά ο τομέας της έρευνας, ώστε να βρεθούν καινοτόμες λύσεις στον αγώνα κατά των ψευδών ειδήσεων. Ακρογωνιαίος λίθος στην καταπολέμηση των fake news είναι σίγουρα και η προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας μέσω ειδικών προγραμμάτων. Ακόμα ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει, είναι η ρητορική μίσους εντός και εκτός διαδικτύου. Αποτελεί  τεράστια απειλή για την ελευθερία του λόγου και τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.  Είναι κομβικής σημασίας να διασφαλιστεί επίσης ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου, για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», αναφέρει.
 
Η δεύτερη γνωμοδότηση την οποία ανέλαβε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη. Το κείμενο θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Απασχόλησης και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Υγείας και Περιβάλλοντος.
 
Υπενθυμίζει ότι όταν ζήτησε την ψήφο των πολιτών, τόνισε εξ αρχής ότι πρόθεσή του είναι να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του καρκίνου. Με την εκλογή του, προσθέτει, συμμετέχει ενεργά σε αυτό το σκοπό με την παρουσία του στην Διακομματική Ομάδα ‘Ευρωβουλευτές κατά του Καρκίνου’, στην οποία έχει εκλεγεί Πρόεδρος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Τώρα, μου ανατέθηκε ο ρόλος του σκιώδους εισηγητή σε αυτή την γνωμοδότηση η οποία θα συμπεριλάβει τις κοινωνικές και εργασιακές πτυχές σχετικά με τον καρκίνο. Θα ζητήσω να ενταχθούν σε αυτή την γνωμοδότηση, η μείωση του χάσματος μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, τις θεραπείες και τις υπηρεσίες ασθενών καθώς και η διασυνοριακή συνεργασία των κρατών μελών. Επίσης, θα υποστηρίξω την προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες σε εργασιακούς χώρους», αναφέρει.
 
Η τρίτη γνωμοδότηση η οποία θα ετοιμαστεί και θα ψηφιστεί από την Επιτροπή Απασχόλησης και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών και Επιτροπή Προϋπολογισμού, είναι η Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων (European Investment Stabilisation Function).
 
Υπενθυμίζει πως η Κομισιόν πρότεινε τον κανονισμό για τη δημιουργία αυτής της Λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει μεγάλους και ασύμμετρους κλυδωνισμούς, θα μπορεί να λαμβάνει δάνεια μέχρι και 30 δισ. ευρώ εγγυημένα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα δάνεια αυτά θα αποσκοπούν στην διατήρηση των δημόσιων επενδύσεων εν καιρώ κρίσης. Οι δημόσιες επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.

«Ως σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ, θα διασφαλίσω ότι ο Κανονισμός αυτός θα έχει βασικό γνώμονα την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και πως θα υλοποιηθούν οι αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου. Σε αυτό τον Κανονισμό, οφείλουμε οι εισηγητές από όλες τις πολιτικές ομάδες, να προωθήσουμε την υψηλού επιπέδου απασχόληση και εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προστασία της ανθρώπινης υγείας», αναφέρει ο κ. Φουρλάς στο ΚΥΠΕ.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια