Κίνηση ουσίας και συμβολισμού στην διπλωματική σκακιέρα η επίσκεψη Χαφτάρ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται μοιρολατρικά τετελεσμένα, που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διεκδικεί με όλα τα νόμιμα μέσα, που διαθέτει, ό,τι της αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή  εκπέμπει η πρόσκληση – θρίλερ του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, παραμονές της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας, η υπό άκρα μυστικότητα εκτέλεση της οποίας παραπέμπει σε χολιγουντιανής έμπνευσης κατασκοπευτικό θρίλερ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας για ακύρωση του Τουρκο – Λιβυκού μνημονίου σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και ερμηνεύεται ως απάντηση της Αθήνας στον «αποκλεισμό» της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον Λιβυκό εμφύλιο.

Κυβερνητικές πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, επιμένουν πως η Αθήνα εννοεί να αξιοποιήσει, ου μην και να ενισχύσει αποφασιστικά το δίκτυο συμμαχιών της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και δη η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου, την απορία του για την απουσία της Ελλάδος, μιας χώρας, που γειτνιάζει με τη Λιβύη, από την κρίσιμη Σύνοδο του Βερολίνου εξέφρασε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter ο Εθνικός Λιβυκός Στρατος ( LNA ). Τον κ. Χαφτάρ υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο King George, όπου διανυκτέρευσε, ο Υπουργός Εξωτερκών, Νίκος Δένδιας.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 το πρωί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης θα συναντηθεί και ο Υπουργός Άμυνας, που επέστρεψε χθες από το Ισραήλ, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή μιας και ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν είναι αναγνωρισμένος ηγέτης, ώστε να τύχει επίσημης υποδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου βάσει πρωτοκόλλου.

Μολονότι, η άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την εν λόγω εξέλιξη μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα κάνοντας λόγο για σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες. Φρόντισε, δε, να καταστήσει ξεκάθαρο το στίγμα των διπλωματικών προθέσεων της χώρας προειδοποιώντας πως η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών σε πρώτη φάση και μετέπειτα, εάν χρειαστεί, και στο Συμβούλιο Κορυφής σε οποιαδήποτε απόφαση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, κάτι, που έχει ζητήσει εξ αρχής και ο…φιλοξενούμενος στην Αθήνα, Χαλίφα Χαφτάρ, με την αιτιολογία ότι αυτό αντίκειται στα συμφέροντα της χώρας του.

Εν είδει διαβήματος, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία θα καταστήσει σαφές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γιατί η εξαίρεση της Ελλάδος από τη Σύνοδο της Κυριακής συνιστά διπλωματικό παράδοξο. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει πρόδηλη την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προς το Βερολίνο, όταν προ τριών ημερών και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη είχε αποστείλει επιστολή προς την κ. Μέρκελ εξηγώντας σημείο προς σημείο την ελληνική επιχειρηματολογία.

Αναλόγου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγου του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Υπενθύμιζεται πως ο διάυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τον Χαλίφα Χαφτάρ είναι ορθάνοιχτος, καθώς στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί εκτάκτως στην Βεγγάζη και είχε συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν υποδεχθεί στην Αθήνα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου