Ενισχυμένο με γαλλική και αμερικανική παρουσία το East Med Gas Forum στο Κάιρο

Ενισχυμένη με την παρουσία της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ, υπό το καθεστώς του παρατηρητή συνέρχεται στην Άιγυπτο το East Med Gas Forum (EMGF).Την απόφαση της Γαλλίας καλωσόρισε θερμά ο Αιγύπτιος Υπουργός Τάρεκ Μολα.
 
Παράλληλα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.
 
Το EastMed Gas Forum συγκροτούν Κύπρος, Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τον οποίο κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για την μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.
 
 
Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης χθες, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, το καταστατικό, αφού ολοκληρωθεί, θα πρέπει να αποσταλεί και στην ΕΕ για τα δικά της σχόλια, αφού, όπως ανέφερε, οι τρεις από τις επτά χώρες είναι και μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία).
 
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στις εργασίες του φόρουμ θα παρουσιαστεί και μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναφέρεται στις επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
 
«Υπενθυμίζω ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του του East Med Gas Forum είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των χωρών, είτε αυτοί είναι παραγωγοί, είτε διακομιστές, είτε καταναλωτές, για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», είχε σημειώσει ο Υπουργός.
 
Οι τεχνικές συζητήσεις προηγήθηκαν και οι σημερινές, όπως εξήγησε, θα είναι πολιτικές, με τη συμμετοχή των επτά αρμοδίων Υπουργών.
 
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά είπε, επίσης, ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «αναπόφευκτα, αφού είναι και πολιτική η διάσταση θα συζητηθεί και το τι συμβαίνει στην περιοχή μας».
 
Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον