Η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νοτίως του Καστελορίζου

Το 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στέλνοντας το ερευνητικό της πλοίο Oruc Reis το συντομότερο στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τη Λιβύη, δήλωσε Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
 
Υποστήριξε ακόμη ότι σε εκείνες τις περιοχές νομικά χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης δεν μπορούν να γίνουν έρευνες, γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών ο Τσαβούσογλου
 
Σε ομιλία του κατά την οποία αξιολόγησε το έτος 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διεξάγουν δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων με μια διπλωματία η οποία θα διασφαλίσει τόσο την ειρήνη όσο και την ευημερία.
 
«Δεν επιτρέψαμε τις προσπάθειες για αποκλεισμό της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ανέφερε ότι το 2019 τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούς συνέχισαν τις δραστηριότητες τους στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και πως την ασφάλεια των γεωτρυπάνων διασφαλίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα πιστεύω ότι θα πάρουμε καλά νέα από αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε.
 
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα σενάριο που στόχευση την φυλάκιση της χώρας μας στα δικά της σύνορα στη Μεσόγειο. Χαλάσαμε και αυτό το παιχνίδι, πρώτα με συμφωνία που κάναμε με την ‘τδβκ’ και μετά με την Λιβύη».
 
«Υπογράψαμε την συμφωνία για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη. Στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο αυτών χωρών, πλέον νομικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν έρευνες ή γεωτρήσεις ή να περάσει αγωγός», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «το 2020 σε αυτές τις περιοχές θα δώσουμε άδειες και θα ξεκινήσουμε το συντομότερο τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. Μετά τις εργασίες αδειοδότησης το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων