Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε, χθες Τετάρτη, το πρώτο από τα όργανα της ΕΕ που έλαβε και επίσημα θέση για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την 9η του ερχόμενου Μάη, ημέρα της Ευρώπης, και να διαρκέσει δύο χρόνια.
 
Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι Ευρωβουλευτές και οι πολιτικές τους ομάδες έθεσαν τις προϋποθέσεις που θεωρούν ότι πρέπει να διέπουν τη διαδικασία της συζήτησης, ζητώντας όπως οι Ευρωπαίοι πολίτες τεθούν το επίκεντρο. Το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ένας από τους τρεις παίκτες (μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή) που θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του για το πεδίο και τους στόχους της Διάσκεψης.
 
Με αφορμή τη Διάσκεψη, το ΚΥΠΕ ζήτησε από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές να καταθέσουν μερικές από τις σκέψεις τους τόσο για τη διαδικασία όσο και το μέλλον της ΕΕ.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνει με τη σειρά του πως η επιτυχία της Διάσκεψης θα κριθεί στην ολοκλήρωση της, όπου θα κληθεί να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο, όπου θα καταγράφει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ και την πιθανή αναγκαιότητα για τροποποίηση συνθηκών και τρόπου λειτουργίας των Ευρωπαϊκών οργάνων. «Θα αναζητήσει λάθη, παραλείψεις, στρεβλώσεις και θα εισηγηθεί λύσεις, προτάσεις και καλύτερο μοντέλο ΕΕ».
 
«Ανήκω σε αυτούς που ενστερνίζονται το ευρωπαϊκό όραμα και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χωρίς ΕΕ θα πληγούν πρωτίστως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Χωρίς ΕΕ ή με υποβαθμισμένη ΕΕ, θα υποβαθμισθεί η ευημερία τους, η ποιότητα ζωής τους, η ασφάλεια τους, τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και τεράστιες, για τους απλούς Ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει ο κ. Χριστοφόρου.
 
«Ιδιαίτερα μικρές χώρες όπως η πατρίδα μας δεν θα έχουν ούτε μέλλον, ούτε προοπτική εκτός ΕΕ ή με αποδυναμωμένη την ΕΕ . Όσο πιο δυνατή και ισχυρή είναι η ΕΕ, τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται και επωφελούνται μικρές χώρες όπως η Κύπρος. Γι’ αυτό  το λόγο και για πολλούς άλλους σημαντικούς,  αλλά και γιατί είμαι βαθύτατα Ευρωπαϊστής, είμαι υπέρμαχος της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης και της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και επίσης μέλος του ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, σημειώνει πως δέκα χρόνια μετά την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ψήφισμα της Ευρωβουλής υποδεικνύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μια νέα ευκαιρία για τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης για το μέλλον της, καθώς, όπως λέει, οι προκλήσεις καθώς και τα διάφορα προβλήματα που διαφάνηκαν έως τώρα, επηρεάζουν την ισχύ, τη σταθερότητα και την ασφάλειά της.
 
Επαναλαμβάνοντας τις αναφορές του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Φουρλάς λέει πως «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ισχυρή, η οποία δεν θα βασίζεται σε τρίτους να εγγυηθούν την ασφάλειά της, διότι μπορεί να το πράξει η ίδια».
 
«Μια Ευρώπη, την οποία καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει είτε με κτύπημα εναντίον κράτους μέλους, είτε με ροές προσφύγων χωρίς επιπτώσεις.  Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, όπου κάθε κράτος μέλος, όσο μικρό κι αν είναι να έχει ισότιμη φωνή και οι πολίτες θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον. Αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε και γι’ αυτή την Ευρώπη πρέπει να αγωνιστούμε», καταλήγει.
 
Τη διεξαγωγή ενός πραγματικού και ειλικρινούς διαλόγου, που να έχει ως σημείο αναφοράς μια προοδευτική και φιλική Ευρώπη στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου. Διαβλέπει δε ενδεχόμενη επανάληψη του «μοιράσματος» των ύπατων θεσμικών αξιωμάτων της ΕΕ (προέδρου Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου κι επικεφαλής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς.
 
«Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα  που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται με περαιτέρω υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών στις Βρυξέλλες. Ή μέσα από τη θεσμοθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και υπερεθνικών λιστών που μόνο στόχο έχουν την υποβάθμιση του εθνικού πεδίου στο οποίο τα εθνικά κόμματα μπορούν να εργαστούν προς όφελος του λαού τους, όπως προτείνει το σχέδιο για το Μέλλον της Ευρώπης. Αφήνοντας ακόμα πιο μακριά τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων».
 
«Είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε να  ανοίξει μια πραγματική συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης» σημειώνει ο κ. Γεωργίου και συμπληρώνει: «Με ειλικρίνεια όμως και με σημείο αναφοράς την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, μιας Ευρώπης πιο φιλικής, πιο ανθρώπινης και προοδευτική. Μέχρι τότε η απόσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την υλοποίηση πραγματικών βημάτων θα συνεχίζει να είναι τεράστια...»
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Νιαζί Γκιζίλγιουρεκ,  θεωρεί πως η καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής και όχι εθνικής συνείδησης αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη λειτουργία της ΕΕ και όχι μια «απλή υπόθεση επιφανειακών θεσμικών μεταρρυθμίσεων», κάτι που όπως προσθέτει, αποτελεί τον στόχο της πρωτοβουλίας της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Η προσπάθεια του θεσμικού διαλόγου, λέει, «δεν θέτει καν το ερώτημα της ουσιαστικής αλλαγής της δομής της ΕΕ και αυτό δυστυχώς φαίνεται από τους δυνητικούς συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο συνέδριο: Ελάχιστα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ελάχιστοι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και του ευρωκοινοβουλίου».
 
Σημειώνοντας πως το ψήφισμα που ενέκρινε η Ευρωβουλή «δεν πάει αρκετά μακριά για να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ΕΕ», ο κ. Γκιζίλγιουρεκ επισημαίνει τέλος: «Η καλύτερη λειτουργία της ΕΕ δεν είναι μόνο μια υπόθεση επιφανειακών θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Είναι μια υπόθεση καλλιέργειας της ευρωπαϊκής συνείδησης. Αυτή η καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης είναι ζωτικής σημασίας, και είναι κρίμα που σήμερα πολλά κράτη μέλη δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εθνική συνείδηση παρά στην ευρωπαϊκή. Για να λειτουργήσει καλύτερα η ΕΕ χρειάζεται να απαλλαγεί από τον εθνοκεντρισμό των μελών της.
 
O Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θεωρεί πως για το μέλλον της Ευρώπης δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο, καθώς "έχουμε τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας που είναι  ουσιαστικά καταγραμμένα στο Κράτος Δικαίου της ΕΕ (EU Rule of Law) και στην αλληλεγγύη που μας ενώνει ως κράτη μέλη" .
 
"Η κυριότερη αιτία της απογοήτευσης των Ευρωπαίων πολιτών,", προσθέτει," εντοπίζεται ανάμεσα στην διάσταση στις αξίες της ΕΕ και στις πολιτικές που πολλές φορές ακολουθούνται.  Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με την εφαρμογή της Πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, η οποία έχει συμφωνηθεί και θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί, συνεχώς αναβάλλεται εξαιτίας συγκεκριμένων κρατών μελών".
 
Επίσης, επισημαίνει ότι" αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα, την ευρωστία, αλλά και να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, οι εξελίξεις και οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης καθιστούν αναγκαία την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, ξεκινώντας με εκείνα τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν".
 
"Ενόσω η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική της συμπεριφορά, στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Κύπρο, οι αξίες μας ως ΕΕ μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε με επιβολή κυρώσεων", καταλήγει.
 
Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και επίσης μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημήτρης Παπαδάκης θεωρεί πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι το μέλλον της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν, πέραν της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές.
 
«Οι πολίτες πέραν της συμμέτοχης τους στις ευρωεκλογές, που αποφασίζουν με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να έχουν περισσότερο λόγο για τα θέματα τα οποία τους αφορούν και για το πώς ονειρεύονται την Ευρώπη, μια Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο», λέει.
 
Όπως σημειώνει, οι προκλήσεις ολοένα αυξάνονται. Έχουμε τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στην ευρύτερη γειτονία μας, έχουμε το θέμα του μεταναστευτικού προσφυγικού, έχουμε και τα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων  που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη : Περισσότερη, πιο διαφανής συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών για το μέλλον που τους αφορά», συμπληρώνει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ