Ν. Αναστασιάδης: Πράττουμε τα αναγκαία για να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο

«Οτιδήποτε είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού δεν παραλείπουμε να το πράξουμε, προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη λίγο μετά το μεσημέρι στην Πρεσβεία του Σουλτανάτου του Ομάν και υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Σουλτάνου Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίο απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών.
 
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνεννοήσεις στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση με χώρες της περιοχής σε σχέση με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, λέγοντας ότι «παρακολουθείτε τις δράσεις της Κυβέρνησης, τις διάφορες συναντήσεις, τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες, τη στενότατη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, με την εμμονή μας στην εγρήγορση της ΕΕ να είναι παρούσα, με τη στενότατη και αγαστή συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα, με τις προσπάθειες που καταβάλουμε έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν μεγάλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία».
 
Γενικότερα, συνέχισε «οτιδήποτε είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο να γίνει μέσω της διπλωματικής οδού δεν παραλείπουμε να το πράξουμε, προκειμένου να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».
 
Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχει θέμα θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Κύπρου-Ελλάδας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζονται νομοθετικά μέτρα». Έχω την εντύπωση ότι το χθεσινό μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη είναι αρκούντως ικανοποιητικό για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η στενότατη και αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση, είπε.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Σουλτάνου του Ομάν, μιας χώρας με την οποία, όπως είπε, διατηρούμε φιλικότατες σχέσεις, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες του Αραβικού κόσμου
 
Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχτηκε στο οίκημα της Πρεσβείας, ο Πρέσβης του Ομάν στην Κύπρο, Sheikh Ahmed Al-Shanfari.
 
Στο μήνυμά του, στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε ότι πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη την είδηση για το θάνατο της του Σουλτάνου Καμπούς, ενός σοφού και μετριοπαθή, όπως ανέφερε, ηγέτη, ενός πατριώτη με μοναδικό όραμα και μιας ηγετικής φωνής υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης.
 
Ο σουλτάνος Καμπούς αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη και την ευημερία του Ομάν και του λαού του, ηγούμενος του μετασχηματισμού του Ομάν σε ένα σύγχρονο κράτος της ευημερίας, ενώ εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα αυτής, πρόσθεσε.
 
«Υπό την εμπνευσμένη και οραματική ηγεσία του, το Ομάν ήρθε στο προσκήνιο ως μια ειρηνική και προοδευτική χώρα, κερδίζοντας το σεβασμό του λαού του Ομάν και ολόκληρου του κόσμου» συνέχισε ο Πρόεδρος.
 
Εξέφρασε τέλος εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας ειλικρινή συλλυπητήρια προς τη βασιλική οικογένεια, την Κυβέρνηση και τον λαό του Σουλτανάτου του Ομάν. 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ