Πέμπτη 27 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στο top 5 των μεγαλύτερων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων το 2019 η Κύπρος

Μιχάλης Πολυδώρου  14/01/2020 06:37
Στο top 5 των μεγαλύτερων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων το 2019 η Κύπρος

Στο top 5 των μεγαλύτερων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων το 2019 η Κύπρος

Μιχάλης Πολυδώρου  14/01/2020 06:37

Έτος με ρεκόρ ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ήταν το 2019, αφού σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Rystad Energy, οι ανακοινώσεις των εταιρειών σε όλo τον πλανήτη, ήταν οι μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Σύμφωνα με την Rystad, το περασμένο έτος καταγράφηκαν συνολικά 26 ανακαλύψεις με περισσότερα από 100 εκατομμύρια Boe (αντίτιμο βαρελιών πετρελαίου), τα πλείστα σε υπεράκτιες περιοχές.
 
Ιδιαίτερα σημαντικές, ανάμεσα στην κορυφαία πεντάδα, βρίσκονται και οι ανακαλύψεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στο κοίτασμα «Γλαύκος», εντός του οικοπέδου 10, που διαχειρίζεται η αμερικανική ΕxxonMobil.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η γεωγραφία του ΦΑ-Πώς απέδωσαν οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας

Πίνακας 1: Οι παγκόσμιες ανακαλύψεις του 2019 ανά μήνα και ανά χώρα

Πρώτη στο σχετικό πίνακα, με τις κορυφαίες ανακαλύψεις κατατάσσεται η Γουιάνα, αφού οι σημαντικές ανακαλύψεις του 2018 συνεχίσθηκαν και το 2019 με την ExxonMobil να διεξάγει άλλες τέσσερις πετυχημένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο Stabroek και συγκεκριμένα στους στόχους Jethro, Joe της Tullow.
 
Η Rystad Energy, υπολογίζει ότι οι ανακαλύψεις στη Γουιάνα έχουν σωρευτικούς ανακτήσιμους πόρους, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1,8 δισ. δολάρια.
 
Η ExxonMobil, μπορεί να ανακηρυχθεί εταιρεία της χρονιάς, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, χάρη στις συνεχιζόμενες ανακαλύψεις της, τόσο στη Γουιάνα όσο και στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της Rystad, Palzor Shenga οι ανακαλύψεις είναι εξίσου σημαντικές τόσο για τον όγκο που ανακαλύφθηκε, όσο και τη δημιουργία αξίας της εξόρυξης.
 
Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακάλυψε κοιτάσματα των οποίων η αξία ξεπερνά το ένα δις σε καθαρό κέρδος.
 
Μετά τη Γουιάνα, ακολουθούν οι ανακαλύψεις της BP στην ακτή της Μαυριτανίας, που υπολογίζονται σε 1,3 δισεκατομμύρια boe, καθώς και της Gazprom που συνολικά ξεπερνούν τα 1,5 δις boe.
 
Στην τέταρτη θέση, η Rystad κατατάσσει τις ανακαλύψεις της γαλλικής Total στη Νότιο Αφρική. Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η Κύπρος και το κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ακολουθούν Μεγάλη Βρετανία και Νορβηγία.
 
Πέραν όμως των ανακαλύψεων-ρεκόρ, το 2019 η Rystad σημειώνει πως τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο ευνοϊκά αν οι προσδοκίες πριν από αρκετές ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν, επιβεβαιώνονταν, αφού οι αρχικοί υπολογισμοί που είχαν γίνει μιλούσαν για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Πίνακας 2: Οι παγκόσμιες ανακαλύψεις του 2019 των πιο πετυχημένων εταιρειών 
 

Πάντως το 2020 η Rystad αναμένει πως θα συνεχισθεί η αυξανόμενη τάση των ανακαλύψεων αφού το γεωτρητικό πρόγραμμα των εταιρειών, είναι αρκετά πλούσιο και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται στόχοι, οι οποίοι για κάποιους λόγους, αν και ήταν προγραμματισμένο, δεν τρυπήθηκαν το 2019.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, το 2020 θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο αφού η κοινοπραξία ΕΝΙ-Total ετοιμάζει σειρά ερευνητικών γεωτρήσεων στα οικόπεδα που δραστηριοποιείται, την ώρα την ώρα που η ExxonMobil, ανακοίνωσε άλλες δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στον «Γλαύκο», ενώ και η κοινοπραξία DELEK-SHELL-Noble Energy, ετοιμάζεται για νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτος γεωτρήσεων το 2020 για την κυπριακή ΑΟΖ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας