Απογοήτευση για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη εξέφρασε η Ελένη Θεοχάρους

Απογοήτευση για τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της προς την Κύπρο, ώστε να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των δύο χωρών», εξέφρασε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
 
«Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε σημερινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι η Αθήνα δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της προς την Κύπρο ώστε να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των δύο χωρών και αυτό μάλλον προκύπτει από την περίπτωση του Καστελόριζου το οποίο για την Τουρκία συνιστά casus belli», είπε η κ. Θεοχάρους, μετά από εθιμοτυπική συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο και Παναγιώτη Σεντώνα, αντιστοίχως.
 
Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι και απόρροια του γεγονότος ότι για να ανακηρύξει μια χώρα την ΑΟΖ της θα πρέπει να είναι και σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της μέσα σε αυτή την ΑΟΖ».
 
Όπως είπε η κ. Θεοχάρους, «πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα αδυνατεί αυτή τη στιγμή να το πράξει αυτό, είναι λυπηρό, το ίδιο συμβαίνει και με την Κύπρο για τούτο και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που ουσιαστικά κάνει ό,τι θέλει μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει το νησί μας περικυκλωμένο, πολιορκημένο από τον τουρκικό στόλο».
 
Επίσης, η Τουρκία, «συμπεριφέρεται σε σκάφη τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα με το ερευνητικό σκάφος του Ισραήλ, ωσάν να τα έχει βρει σε δική της ιδιοκτησία περιοχές», συνέχισε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 
Ανέφερε περαιτέρω, ότι «σύμφωνα με τη δήλωση του Ελληνα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΕΕ, να παρέμβει στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ» για να σημειώσει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ «είναι θέμα ασφάλειας και οικονομικών πόρων της ΕΕ και δεν μπορεί να επαφίεται το θέμα μόνο στα κράτη – μέλη, εάν έχουμε κατανοήσει σωστά τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη».
 
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή «προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει τη σύγκρουση και τη ρήξη με την Τουρκία και δεν νομίζω να υπάρχει και κανείς σώφρων Ελληνας» που θα ήθελε κάτι τέτοιο με συνεπακόλουθο ενδεχομένως, «την απώλεια ανθρώπινων ζωών, εδαφών και άλλων καταστροφών που μπορεί να επισυμβούν από ένα απρόβλεπτο πόλεμο με μια χώρα, η οποία διαθέτει σαφώς στρατιωτική υπεροπλία».
 
Ερωτηθείσα για τη στάση που τηρεί η ΕΕ και αξιωματούχοι της έναντι της Τουρκίας ενόσω αυτή συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Θεοχάρους είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφορές αξιωματούχων της ΕΕ μας ξενίζουν.
 
Αναφέρθηκε και στο ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2019 στην Τουρκία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και τη στάση του ιδίου για τις σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου – ΕΕ, για τα οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες.
 
Όπως είπε η κ. Θεοχάρους, «η επίσημη εκδοχή που δόθηκε είναι ότι ο κ. Σχοινάς πηγαίνει εκεί με εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διερευνήσει τα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης της Αγκυρας από την ΕΕ».
 
Πρόσθεσε ότι όποιος παρακολουθεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα, έντυπα και ηλεκτρονικά, «βλέπει ότι υπάρχει μια πλειάδα πολιτικών αναλυτών οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να δέχονται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και να αναγνωρίζουν στην Τουρκία πολύ περισσότερα δικαιώματα από όσα καθορίζει το δίκαιο της θάλασσας».
 
«Η Ελλάδα έχει ακτογραμμή δύο φορές μεγαλύτερη από την Τουρκία και αν αυτό είναι το καθοριστικό ποιος έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή νομίζω ότι  θα πρέπει να προσμετρήσουμε και τον πατριωτισμό του καθενός», είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 
Εξέφρασε και την απαρέσκειά της για το ότι «η ΕΕ είναι απούσα από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική και ενώ η ΕΕ είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της Λιβύης διότι αν διατηρούμε τη μνήμη κάποιοι και να θυμηθούμε πώς ξεκίνησε η ιστορία, βλέπουμε αυτή τη στιγμή να συνομολογείται συμφωνία ειρήνευσης στη Λιβύη, στη Μόσχα, με την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Συρία και με το Ιράν με την ΕΕ να είναι απούσα», επεσήμανε η κ. Θεοχάρους.
 
Συγχαρητήρια Αλληλεγγύης σε νέο Δήμαρχο Αγίας Νάπας
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη συνεχάρη το νέο Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρίστο Ζαννέτο για την εκλογή του και του ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στην προσπάθειά του για αναμόρφωση της πόλης του».
 
Συνεχάρη, επίσης, «την ανθυποψήφια του κ. Ζαννέτου, Αιμιλία Ξύδια, την οποία και εμείς υποστηρίξαμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, για τον δημοκρατικό αγώνα που έχει δώσει και για το όραμα που μας εξέθεσε και το πιστέψαμε και εμείς και για τις δυνατότητές της να προσφέρει και αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της σφύζουσας από ζωής, κοινωνίας, της Αγίας Νάπας».
 
Συνάντηση με Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
Για τη συνάντησή της με τον Εκπρόσωπο και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «μας έδωσε τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά των πολιτικών αρχηγών και των πολιτικών κομμάτων αλλά και του καθενός που διεκδικεί να εκφέρει πολιτικό λόγο στην πατρίδα μας».
 
Πρόσθεσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τη στάση ανθρώπων με εγνωσμένο ήθος και κύρος που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά σε αυτή μας τη συνάντηση».
 
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ευχαριστώντας, πρώτα, την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης για τη φιλοξενία στα γραφεία του Κινήματος, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθώς και θέματα επικοινωνίας.
 
«Διαβεβαίωσα την κ. Θεοχάρους για τον σεβασμό μας στο ρόλο των κομμάτων και της ηγεσίας τους και έχω επίσης διαβεβαιώσει για την προθυμία μας να έχουμε μια αγαστή και σωστή συνεργασία για να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού στη διατήρηση υψηλού πολιτικού επιπέδου στην Κύπρο», σημείωσε, κλείνοντας ο Εκπρόσωπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης