Oxygono: Ο οργανισμός που φιλοδοξεί να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της Κύπρου

Ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από νέα παιδιά από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, φιλοδοξεί να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα και να δώσει οξυγόνο στον δημόσιο διάλογο, που ομολογουμένως δεν «αναπνέει ελεύθερα» στον τόπο μας.

Το oxygono με μια σειρά από αξιόλογες δράσεις δίνει τον λόγο σε πρόσωπα κλειδιά που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, θέτοντας όμως τους δικούς του κανόνες που διαφέρουν από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στις συζητήσεις που γίνονται στα τηλεοπτικά πάνελ και τα ραδιόφωνα.

Η Πρόεδρος του οργανισμού Oxygono, Γεωργία Αθανασίου και ο Θεόδωρος Ασσιώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, μιλούν στον REPORTER για τους λόγους που τους οδήγησαν στη σύσταση του, ενώ ξεδιπλώνουν το όραμα τους για την επόμενη ημέρα και το πώς οι ίδιοι θα ήθελαν να είναι ο δημόσιος διάλογος στην Κύπρο.
 

Tι είναι το Oxygono και ποιος ο σκοπός του;
Γεωργία Αθανασίου: 
Το Oxygono είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει από το 2014 που ιδρύθηκε την αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και κατ’ επέκταση του τρόπου λήψης αποφάσεων (decisionmaking/policymaking) στη χώρα μας. Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη στην Κύπρο για ποιοτικό διάλογο.

Αυτό που γίνεται τις πιο πολλές φορές στις τηλεοπτικές συζητήσεις, στις προεκλογικές εκστρατείες και στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με συζήτηση ουσίας και ιδίως με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το Oxygono θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτόν τον διάλογο.

Δεν εκφέρει συγκεκριμένη άποψη, αλλά λειτουργεί ως forum για συζήτηση των διαφόρων θεμάτων επιδιώκοντας να φέρει κοντά αξιωματούχους, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, και ενεργούς πολίτες. Με τις υφιστάμενες δομές στην Κυπριακή κοινωνία δεν υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση στο βαθμό που πρέπει, κυριαρχεί ο ατομικισμός και η συγκρουσιακή ρητορική και δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό που αποκαλούμε inclusive growth (συλλογική πρόοδος) κάτι που συμβαίνει σε υγιείς κοινωνίες.
 
Με το σωστό follow up με τη χρήση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τις συζητήσεις και άλλες δράσεις, είναι εφικτή η άσκηση θετικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την επίτευξη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη απόψεις εμπειρογνωμόνων αλλά και όλες τις λογικές ανησυχίες που διατυπώνονται.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινά τόσο από τους πολίτες που θέλουν να δουν κάποιες αλλαγές, όσο και από πολιτικούς που θέλουν να κάνουν αλλαγές και χρειάζονται την στήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, τo Oxygono δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε όλους. Η ιδέα και το όραμα που υπηρετεί, είναι υπεράνω των εκάστοτε ατόμων που το απαρτίζουν.
 

Πότε δημιουργήθηκε; 
Θεόδωρος Ασσιώτης: Η ιδέα για τo Oxygono γεννήθηκε στα τέλη του 2011, όταν οι κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο πυροδότησαν τον προβληματισμό μας για την έκβαση των πραγμάτων, καθώς τον τρόπο παρέμβασης και την ποιότητα της συμμετοχής των πολιτών στα τότε κοινωνικώς κείμενα. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2012 το Oxygono ξεκίνησε ως ένα blog που φιλοξενούσε άρθρα με θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε μια δεξαμενή σκέψης, που θα εξέφραζε συγκεκριμένη άποψη σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ωστόσο, στη συνέχεια, παρατηρώντας την αδυναμία πολλών δρώντων του δημοσίου λόγου να αφουγκραστούν και να συζητήσουν εποικοδομητικά, το Oxygono το 2014 εγγράφηκε στην Κύπρο ως μη κυβερνητικός οργανισμός και εξελίχθηκε στη μορφή που έχει σήμερα, δηλαδή μία πλατφόρμα που δεν εκφέρει συγκεκριμένη άποψη και έτσι θα παραμείνει όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του.
 
Γιατί επιλέξατε το όνομα Oxygono;
Γεωργία Αθανασίου: Γιατί θεωρούμε την ενημέρωση, συμμετοχή, και παρέμβαση του πολίτη στο δημόσιο διάλογο τόσο σημαντική για τον άνθρωπο όσο είναι το οξυγόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, το Oxygono αρχικά είχε δημιουργηθεί από τρεις φοιτητές στο University of Oxford και υπήρχε ο συμβολισμός με τα δύο πρώτα γράμματα στο αρχικό λογότυπο του Oxygono να είναι κεφαλαία.
 
Τι διακρίνει το Oxygono από άλλους παρόμοιους οργανισμούς; 
Θεόδωρος Ασσιώτης: Το ότι είναι μη κερδοσκοπικός, πλήρως ανεξάρτητος και διότι τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας είναι κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα, διαφόρων ειδών επαγγελματίες που ασχολούνται αφιλοκερδώς με το Oxygono και έχουν μοναδικό σκοπό να συνεισφέρουν όσο μπορούν για την αλλαγή της κυπριακής κοινωνίας προς το καλύτερο.
 
Τι έχει κάνει μέχρι τώρα το Oxygono και ποιες προσωπικότητες έχει φιλοξενήσει;
Γεωργία Αθανασίου: Το Oxygono έχει πραγματοποιήσει αρκετές δημόσιες συζητήσεις τύπου debate είτε informal conversations οι οποίες στηρίχθηκαν πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες/παραμέτρους. Φιλοξενήσαμε αρκετές προσωπικότητες μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο πρώτο State of the Republic, τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού», τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη την κορυφαία Ελληνίδα βυζαντινολόγο και πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, τον τέταρτο πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Νίκο Νικολαΐδη και τον τέως Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη.
 
Μιλήστε μας λίγο περισσότερο για τις σειρές συζητήσεων, «State of The Republic», «2040» και «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού».
Θεόδωρος Ασσιώτης: To State of The Republic, στα Ελληνικά η Κατάσταση του Κράτους φιλοξένησε τον Μάρτιο του 2019 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος «ανακρίθηκε» από ένα δημοσιογράφο και τρείς κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Κύπρου έχοντας ως γενικότερη θεματολογία θέματα νεολαίας. Έχουμε εμπνευστεί το State of the Republic από το State of the Union της Αμερικής. Αντίστοιχος θεσμός υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Oxygono ευελπιστεί όπως το State of the Republic καταστεί θεσμός στο οποίο να φιλοξενείται ο εκάστοτε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ετοιμάζουμε τώρα το Volume II τον Μάρτιο του 2020 σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ.
 
Η σειρά συζητήσεων «2040» αφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου οράματος για όλες τις πόλεις της Κύπρου που θα υποστηρίζεται από το σύνολο των πολιτών. Η σειρά ξεκίνησε από την Λάρνακα με το Larnaca 2040 και ακολούθως επεκτάθηκε στην Λευκωσία με το Nicosia 2040, στη Λεμεσό με το Limassol 2040 και στην Πάφο με το Paphos 2040. Σε κάθε πόλη η σειρά υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και διάφορες οργανώσεις. Εκτός από τη διοργάνωση ψηλού επιπέδου συζητήσεων επί επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την κάθε πόλη ξεχωριστά με τη συμμετοχή των πολιτών, η πρωτοβουλία 2040 έχει σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να κινητοποιήσει τις αρχές να δημιουργήσουν Ομάδες Στρατηγικής οι οποίες θα εκπονήσουν ή/και θα επικαιροποιήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για τις πόλεις, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και αφού ακούσουν τις απόψεις όλων των key players (πολιτών, επιχειρηματιών, πανεπιστημίων, αξιωματούχων, ακτιβιστών κλπ).
 
Η σειρά συζητήσεων «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» εμπίπτει στα informal conversations του Oxygono και στην εν λόγω σειρά φιλοξενούνται προσωπικότητες όπως πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές κλπ οι οποίοι λόγω της θέσης ή της ιδιότητας τους έχουν συμβάλει ή μπορούν να συμβάλουν στο να αλλάξουν κάποια πράγματα στην χώρα μας.
 
Ποια τα μελλοντικά σχέδια και οι φιλοδοξίες σας; 
Γεωργία Αθανασίου: Να εξελιχτούμε σε έναν μεγάλο οργανισμό μετάδοσης κουλτούρας πολιτικής ηθικής, εντιμότητας και σωστού επαγγελματισμού. Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να φέρουμε κοντά ιδιωτικές εταιρείες ως partners για να βελτιώσουμε την ποιότητα των εκδηλώσεών μας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε με κανένα τρόπο την ανεξαρτησία του Oxygono. 
 
Η χρονιά ξεκινά για το Oxygono τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Μάιο με στόχο τη διοργάνωση ενός event κάθε μήνα με τις διάφορες εκδηλώσεις/παραδόσεις που δημιουργούμε.
Η κορυφαία στιγμή του 2020 για το Oxygono φιλοδοξούμε πως θα είναι το Cyprus Forum, μία συνδιάσκεψη με Κύπριους και ξένους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που θα γίνει σε συνεργασία με το Φόρουμ των Δελφών, το οποίο οργανώνεται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, με το 2020 να τίθεται ως χρονιά-ορόσημο έναρξής του, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ποιος μπορεί να γίνει μέλος του Oxygono;
Θεόδωρος Ασσιώτης: Καταρχάς οι εκδηλώσεις μας μέχρι τώρα είναι ανοικτές για όλους και δωρεάν. Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να γίνει πιο ενεργό μέλος του Oxygono και να λάβει μέρος στην προετοιμασία των διάφορων εκδηλώσεων, αν ασπάζεται το όραμα του οργανισμού και έχει διάθεση να εργαστεί για αυτό. Σημειώνουμε ωστόσο, ότι, αν και έχουμε καλή σχέση με τα πολιτικά κόμματα καθώς τα θεωρούμε απαραίτητα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και πρόσφατα κάναμε και συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής, υπάρχει πρόνοια στο καταστατικό που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή στο Oxygono και σε πολιτικό κόμμα για σκοπούς διαφύλαξης της πλήρους ανεξαρτησίας του. Θέλουμε ουσιαστικά να είμαστε έξω από τα κόμματα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όμως να είμαστε δίπλα τους και να θέτουμε στη διάθεσή τους ό,τι προκύπτει από τις δράσεις μας για να βοηθούμε το έργο τους.
 
Μας είπατε ότι τα events σας στηρίζονται πάνω σε συγκεκριμένους Κανόνες. Μιλήστε μας γι’ αυτούς. 
Γεωργία Αθανασίου: Μια καινοτομία του οργανισμού μας είναι πως οι συζητήσεις διέπονται κανόνες που προσομοιάζουν με κανόνες άλλων debating societies διεθνώς. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε στην απάμβλυνση του δημοσίου διαλόγου και να τον μετατρέψουμε σε συζήτηση με κοινό στόχο και όχι πεδίο συγκρούσεων. Αναφέρω ενδεικτικά πως  με βάση τους κανόνες, ο κάθε ομιλητής οφείλει να χρησιμοποιεί συμφιλιωτική και όχι συγκρουσιακή ρητορική ενώ πρέπει να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του προσπαθώντας να αντιληφθεί τους προβληματισμούς και τις θέσεις του συνομιλητή του. Μέσα από αυτούς τους κανόνες θέλουμε να επιτύχουμε και την ανάδειξη της ουσίας των διαφόρων επιχειρημάτων.
 
Ποιοι επιλέγονται ως ομιλητές στις συζητήσεις σας και ποια τα κριτήρια επιλογής τους; 
Θεόδωρος Ασσιώτης: Το κυριότερο ίσως κριτήριο το οποίο μας οδηγεί στην επιλογή των  ομιλητών είναι ο λόγος τους, ο οποίος θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, όχι επιφανειακός και ξύλινος και σε καμία περίπτωση να μην είναι συγκρουσιακός. Οι ομιλητές πρέπει να υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη άποψη αλλά να είναι έτοιμοι να ακούσουν με σεβασμό και μετριοπάθεια την διαφορετική άποψη. Επίσης επιδιώκουμε να υπάρχει ίση εκπροσώπηση και των δύο φύλων και παρόμοια αναλογία αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων για να επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση που μιλήσαμε πιο πάνω.
 
Με ποιους συνεργάζεστε; 
Γεωργία Αθανασίου:
Το Oxygono συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, με διάφορους Δήμους, αρκετούς άλλους οργανισμούς, εταιρείες και ΜΜΕ, χωρίς να θυσιάζει σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία του. Επίσης, άλλοι οργανισμοί διεξάγουν εκδηλώσεις στα πρότυπα των εκδηλώσεων του Oxygono. Το Oxygono φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο οργανισμό μετάδοσης κουλτούρας πολιτικής ηθικής, εντιμότητας και σωστού επαγγελματισμού και να φέρει στην Κύπρο αυτό που καλείται inclusive growth (συλλογική πρόοδο).

 
Που μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες για το Oxygono; 
Θεόδωρος Ασσιώτης: Πληροφορίες μπορούν να αντληθούν στην ιστοσελίδα μας στο www.oxygono.org η οποία περιέχει πληροφορίες για τις επερχόμενές μας εκδηλώσεις και να δει τα βίντεο των εκδηλώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Έχουμε επίσης καλή παρουσία και στα social media, όπως Twitter, Facebook, Instagram και LinkedIn αλλά και κανάλι μας στο YouTube.
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ