Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια: Η θέση μου είναι αυτόνομος Δήμος

«Πρέπει να κάνουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για έργα υποδομής για να έχουμε ένα νέο Master Plan για την Αγία Νάπα», δηλώνει σε συνέντευξή της στον REPORTER η υποψήφια δήμαρχος Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια.
 
Όπως εξηγεί, ο Δήμος πρέπει να επικεντρωθεί στην πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, ενώ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο παραδοσιακό κέντρο.
 
Αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα των συνενώσεων, η κ. Ευαγγέλου-Ξύδια καταγγέλλει ότι «κάποιοι μάς προτείνουν να γίνουμε γειτονιά του Παραλιμνίου». «Η θέση μου είναι αυτόνομος Δήμος, γιατί η θέση αυτή εκφράζει κάθε Αγιαναπίτη», αναφέρει. Δεσμεύεται, ταυτόχρονα, ότι εάν εκλεγεί θα μεταφέρει τη φωνή του κάθε Αγιαναπίτη στη Βουλή, εκεί που θα ληφθεί η τελική απόφαση.
 
Αναπτύσσει, περαιτέρω, το όραμά της για τον Δήμο, τον μετασχηματισμό του τουριστικού του προϊόντος και την εισαγωγή καλών πρακτικών από το εξωτερικό.
 
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, η υποψήφια δήμαρχος σημειώνει ότι «ο Δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος να επενδύσει και να εξασφαλίσει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για τον σχεδιασμό των έργων. Δίνω επίσης ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με απ’ ευθείας χρηματοδότηση από την ΕΕ».
 
Ποιο είναι το όραμά σας για την Αγία Νάπα των επόμενων ετών;
Το όραμά μου είναι Αγία Νάπα με ποιότητα, ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς και ταυτόχρονα, φιλόξενος, με κοινωνική αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της. Με ενέργειες του Δήμου μας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα πολεοδομική ρύθμιση. Πάνω σε αυτό το Τοπικό Σχέδιο υποστηρίζω ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται στο παραδοσιακό Κέντρο (Βόρειο Τμήμα).
 
Η αναζωογόνηση του Κέντρου της πόλης, οι αναπλάσεις δρόμων και πλατειών, ο καλύτερος φωτισμός με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι σημαντικές εκκρεμότητες προς επίλυση. Πρέπει να κάνουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για έργα υποδομής για να έχουμε ένα νέο Master Plan για την Αγία Νάπα. Να επικεντρωθούμε στην πιο ισορροπημένη ανάπτυξη. Το όφελος να αφορά όλους τους δημότες μας, ιδίως τους μικρομεσαίους. Δεν είναι όλη η Αγία Νάπα ευημερούσα. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να προοδεύσουν και πρέπει να βλέπουμε το σύνολο της κοινωνίας μας.
 
Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας αυτή τη στιγμή;
Να δώσουμε προτεραιότητα στο παραδοσιακό Κέντρο, ειδικά για τις περιοχές γύρω από την Πλατεία. Προτείνω να σχεδιάσουμε έργα αναβάθμισης, ώστε να μεταφέρουμε οικονομική ζωή και δραστηριότητα από το παραλιακό μέτωπο στο κέντρο. Πώς; Πρώτον, να δημιουργήσουμε συνδέσεις ανάμεσα στους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους της Αγίας Νάπας, δεύτερον, να φτιάξουμε εναλλακτικές θεματικές διαδρομές και πεζοδρόμους π.χ. μια λαϊκή γειτονιά, που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των ανθρώπων προς το Βόρειο τμήμα, τις περιοχές που έμειναν πίσω από πλευράς ανάπτυξης. Να θέσουμε προδιαγραφές για αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας μας στα κτίρια και τις κατασκευές.
 
Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα της συνένωσης των Δήμων;
Όλοι οι δημότες συζητάμε για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι έφεραν την χειρότερη πρόταση για την Αγία Νάπα. Κάποιοι μάς προτείνουν να γίνουμε γειτονιά του Παραλιμνίου. Το νομοσχέδιο ήρθε από την κυβέρνηση. Κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Κάποιοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και μας λένε «δεν γίνεται τίποτε».
 
Η απάντησή μου σε όσα έχουν γίνει είναι ξεκάθαρη: Εμείς θα δώσουμε μάχη στη Βουλή για να κατανοήσουν όλοι την ιδιαιτερότητα της Αγίας Νάπας. Είμαστε ένας Δήμος με ενεργό πληθυσμό πέραν των 40 χιλιάδων ανθρώπων για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Η θέση μου είναι αυτόνομος Δήμος, γιατί η θέση αυτή εκφράζει κάθε Αγιαναπίτη. Εγώ λέω αυτόνομος Δήμος με διαφοροποίηση του αρχικού σχεδίου των συνενώσεων, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Αθηένου.
 
Υπάρχει πρόθεση να συγκρουστείτε με την κεντρική κυβέρνηση, εάν δεν εισακουστούν οι απαιτήσεις σας;
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση. Αλλά τονίζω, η Βουλή είναι που παίρνει την απόφαση. Αν οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, ως Δήμαρχος θα κάνω συναντήσεις με τα  κοινοβουλευτικά κόμματα. Έχω απευθυνθεί ήδη σε όλους. Έχω κοινοποιήσει τις θέσεις μου. Θα μεταφέρω τη φωνή του κάθε Αγιαναπίτη στη Βουλή, εκεί που θα ληφθεί η τελική απόφαση. Πολλοί είναι που αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται χρόνος και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
 
Εμείς διεκδικούμε αυτόνομο Δήμο. Δεν είμαστε εναντίον της μεταρρύθμισης. Λέω λοιπόν ότι στηρίζουμε τις συνεργασίες, στηρίζουμε συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών με γειτονικούς δήμους και κοινότητες. Ζητούμε ευελιξία και ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για να δοκιμαστούν οι συνεργασίες στην πράξη. Πρέπει εμείς να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Η μεταρρύθμιση δεν γίνεται με διαταγές από πάνω. Είναι υπόθεση των πολιτών, αυτούς αφορά η μεταρρύθμιση.
 
Το brand της Αγίας Νάπας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω της υπόθεσης της 19χρονης Βρετανίδας. Πώς θα αποκαταστήσετε την εικόνα του τουριστικού σας προϊόντος; Κατά καιρούς υπήρξαν σκέψεις για αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Νάπας ως τουριστικού προορισμού, ώστε να προσελκύει πιο ποιοτικούς τουρίστες. Συμφωνείτε με τη θέση αυτή;
Το ερώτημά σας αυτό απαντά πιο ορθά και ολοκληρωμένα το θέμα που ρωτήσατε προηγουμένως για το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος και η Αγία Νάπα ως ελκυστικός προορισμός. Η ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική είναι αναγκαία. Aφορά την Κύπρο ως σύνολο, αφορά την Αγία Νάπα ως ένα ξεχωριστό προορισμό του νησιού με δικό της brand name. Το περιβάλλον στον διεθνή τουρισμό είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Γι’ αυτό ο Δήμος μας θα πρέπει να συνεχίσει να σχεδιάζει τη φυσιογνωμία της Αγίας Νάπας, με τα έργα υποδομής που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
 
Θεωρώ ότι η πιο κατάλληλη τουριστική πολιτική για το Δήμο μας είναι εκείνη που συνδυάζει  τον τουρισμό «Με Ποιότητα και Ασφάλεια», ως συνέχεια στον ήδη επιτυχημένο άξονα «Ήλιος και Θάλασσα». Ο ρόλος του Δήμου μας είναι να συντονίσει όλες τις δυνάμεις της Αγίας Νάπας που ασχολούνται με τον τουρισμό. Να φέρει καλές πρακτικές από το εξωτερικό, προσαρμοσμένες στα δικά μας δεδομένα.
 
Πώς θα επεκτείνετε την τουριστική σεζόν;
Το συνολικό τουριστικό πακέτο που διαθέτουμε, πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται για να προσελκύει τουρίστες που επιζητούν κάτι επιπρόσθετο και διαφορετικό. Αναφέρω τον θρησκευτικό τουρισμό, τον αθλητικό, τον περιπατητικό – τον ποδηλατικό – φυσιολατρικό, τον γεωλογικό, τον αγροτουρισμό, τον ιατρικό, τον μαθητικό–εκπαιδευτικό, της κρουαζιέρας, τον συνεδριακό, τον πολιτιστικό, τον γαμήλιο και τον προσκυνηματικό τουρισμό. Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη και προβολή του Κάβο Γκρέκο που αποτελεί έναν ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό βιότοπο με την ποικιλία της χλωρίδας του και την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.
 
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι κορυφαίος στόχος. Αγία Νάπα δραστήρια όλο τον χρόνο. Εισηγούμαι ένα Διεθνές Συνέδριο κάθε Δεκέμβριο με τους δέκα πλέον ελκυστικούς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία, σκεφτόμαστε με πρωτοτυπία, αναζητούμε διαρκώς νέες λύσεις!
 
Προτείνω επίσης την ίδρυση Τριτοβάθμιας Σχολής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τουριστικά επαγγέλματα. Αυτό θα φέρει φοιτητές και εργαζόμενους την χειμερινή περίοδο και θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν το καλοκαίρι.
 
Ποια έργα υποδομής θα προωθήσετε για την Αγία Νάπα, εάν εκλεγείτε;
Υποστηρίζω την ανάπτυξη των συνεργειών του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα και τον επιχειρηματικό κόσμο με αμοιβαίο όφελος (PPP – Public Private – Partnerships). Επίσης η συνεργασία του Δήμου για υλοποίηση έργων με τη μέθοδο BOT (Build - Οperate - Τransfer), προσφέρει δυνατότητες για να λύσουμε παλαιά προβλήματα με νέο τρόπο. Ειδικότερα επικεντρώνω την προσοχή μου στην απόκτηση σύγχρονου, πολυόροφου, χώρου στάθμευσης.
 
Όλα πρέπει να τεθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την νέα Προγραμματική Περίοδο των συγχρηματοδοτούμενων έργων την περίοδο 2021 – 27. Αυτό σημαίνει έργα με προδιαγραφές που βάζει η ΕΕ. Tο έτος 2020 είναι το πιο σημαντικό για προετοιμασία. Ο Δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος να επενδύσει και να εξασφαλίσει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για τον σχεδιασμό των έργων. Δίνω επίσης ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με απ’ ευθείας χρηματοδότηση από την ΕΕ.
 
Τι προγραμματίζετε για τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του Δήμου;
Προτείνω την περαιτέρω στήριξη του Συμποσίου για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη,  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
Η επιτυχημένη αξιοποίηση στην προσέλκυση ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων για προετοιμασία το χειμώνα σε εγκαταστάσεις στην Αγία Νάπα χρειάζεται να επενδυθεί με μια πιο επιθετική επικοινωνιακή προβολή, ιδιαίτερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο Δήμος Αγίας Νάπας χρειάζεται να εργαστεί για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του Αθλητικού Κέντρου και να δώσει στήριξη στην ποδοσφαιρική μας ομάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξύδια: Την Κυριακή ψηφίζουμε την Αγία Νάπα που μας αξίζει
 

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,