Ε.Ε.: Αμεση δράση για να μη γίνει έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί εκτός ελέγχου. Στέλνουμε σήμερα ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας. Η Ε.Ε. θα δράσει πριν να είναι πολύ αργά».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά το τέλος του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γασάν Σαλαμέ, μας προειδοποίησε ότι στη Λιβύη υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μεγαλώνουν: η τρομοκρατία, με τζιχαντιστές από Συρία και Σουδάν να φτάνουν στην περιοχή» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο κίνδυνος η μετανάστευση να ξεφύγει -περίπου 700.000 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική μένουν στη Λιβύη και κάποιοι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Αν οι εξελίξεις τους αναγκάσουν, θα γίνουν περισσότεροι. Επίσης, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στη συνολική περιοχή. Και τέλος, ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας μπορεί να φέρει αλλαγές στη γεωπολιτική της Μεσογείου» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι η ΕΕ έχει πολλούς λόγους να περάσει από ρητορική σε πράξη.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί έδωσαν εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να δουλέψει με όλα τα διπλωματικά μέσα για να φέρει πολιτικές λύσεις στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

«Ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί εκεχειρία και ότι η "Διαδικασία του Βερολίνου" μπορεί να έχει πολιτική νομιμοποίηση, θα παρακολουθούμε εκεχειρία, αλλά και τον σεβασμό στο εμπάργκο όπλων. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε επανέναρξη της επιχείρησης ΣΟΦΙΑ» υπογράμμισε ο Ζ. Μπορέλ. Σε σχέση με το Ιράν, η διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι