Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ-Αναζητούν κοινές θέσεις για Ιράν και Λιβύη

Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες επισήμως για να καθοριστούν οι περαιτέρω δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσεις στο Ιράν και τη Λιβύη.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια συζήτηση για την αναζήτηση κοινών θέσεων στις κρίσεις αυτές, προκειμένου η ΕΕ να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει πει ότι θέλει να κάνει την Επιτροπή της «γεωπολιτική». Ωστόσο, προς το παρόν, οι Βρυξέλλες δεν έχουν μιλήσει με ξεκάθαρη φωνή για το πώς θα αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Οι διαφορές εντός της ΕΕ είναι μεγάλες. Στο θέμα του Ιράν, για τις Βρυξέλλες, το βασικό διακύβευμα είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά. Μέχρι τώρα, η ΕΕ θέλει με κάθε τρόπο να την διατηρήσει, λόγω και των πολλών οικονομικών συμφερόντων ευρωπαϊκών εταιριών στη χώρα. Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σε διάστημα ενός έως δύο ετών, εάν η Τεχεράνη αποδεσμευθεί πλήρως από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος. «Εάν συνεχίσουν με την αποξήλωση της συμφωνίας της Βιένης, τότε ναι, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανάμεσα στο ένα και τα δύο χρόνια, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο, επιλογή που αποκλείεται», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Ωστόσο, μόλις την Πέμπτη 9/1 ο Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας δήλωσε ότι θα στηρίξει την στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την αμερικανική θέση, η οποία είναι η κατάργηση ουσιαστικά της συμφωνίας. Η συζήτηση θα είναι δύσκολη. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να απαντήσουν στον Τραμπ, ο οποίος τους ζήτησε να τον μιμηθούν αποχωρώντας από την συμφωνία της Βιέννης, ότι δεν θα αφεθούν να εξαπατηθούν από την Τεχεράνη.

Σε σχέση με τη Λιβύη, οι υπουργοί αναμένεται να δεσμευτούν για την περαιτέρω στήριξη της χώρας, καταδικάζοντας τις εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτες χώρες, δηλαδή βλέπε Τουρκία. Τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας είχε άλλωστε καταδικάσει και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι μεταβαίνει το Σάββατο 11/1 σε Τουρκία και Αίγυπτο. 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι