Πρόεδρος: Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις

Τα σημεία τα οποία κατά την άποψή του θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση της, έθιξε κατά τη συνάντηση που είχε με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την συνομιλία του με την κ. Σπέχαρ εποικοδομητική με στόχο την μελέτη των όσων διαδραματίζονται στην Κύπρο.
 
«Έθιξα μερικά πράγματα που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει αντικειμενικότητα των γεγονότων. Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και δικαιολογούν απόλυτα την παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», σημείωσε ο Πρόεδρος.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πίστη ότι θα επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις για να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρεάσει όχι μόνο την περιοχή αλλά και την Ευρώπη.
 
Μετά τη συνάντηση, η κα Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους και αφού ευχήθηκε Καλό Νέο Έτος με νέες ελπίδες, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το επικείμενο ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει το προσεχές Σάββατο.
 
Πρόσθεσε ότι στα ΗΕ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 20 Ιανουαρίου στη βάση της έκθεσης του ΓΓ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες .
 
Είπε ακόμη ότι πρώτα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κογκρέσου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΕ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με εκπροσώπους χωρών μελών των ΗΕ που συμβάλλουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Η κα Σπέχαρ εξέφρασε την ελπίδα να έχει ουσιαστικές συζητήσεις με τους συνομιλητές της για την κατάσταση στην Κύπρο, τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ανανέωση της θητείας της.
 
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις για το Κυπριακό μετά την τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, η κα Σπέχαρ απάντησε αρνητικά, ενώ σε ερώτηση αν επίκειται επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, η κα Σπέχαρ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη. 
 
 
Η κ. Σπέχαρ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της μετάβασής της την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα  των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τον Ιανουάριο, η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος για εξαμηνιαία ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης έχει προγραμματιστεί για τις 30 του μήνα.
 
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οριστικοποιείται αυτή την περίοδο στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
 
Αν και το πρόγραμμά των επαφών της κ. Σπέχαρ στη Νέα Υόρκη δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, προγραμματίζεται όπως η κ. Σπέχαρ συναντηθεί με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιερ Λακρουά, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, με αντιπροσώπους των χωρών που συνεισφέρουν με στρατεύματα και αστυνομική δύναμη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Βιετνάμ.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»