Με δεξίωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Με δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περισσότεροι από 300 επιφανείς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας έδωσαν το παρών στην πραγματικά ελληνική βραδιά που οργανώθηκε στην αίθουσα «Βενιαμίν Φρααγκλίνου», στην οποία επίσης παρευρέθηκαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι, Τζόν Σαρμπάνης και Κώστας Μπιλιράκης, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
 
Τόσο ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, όσο κι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τόνισαν στις προσφωνήσεις τους το υψηλό επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και το άριστο κλίμα της συνάντησης Τραμπ – Μητσοτάκη.
 
«Είμαι περήφανος γιατί μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χάρη στη δική σας ηγεσία και στην ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι», είπε ο Αντιπρόεδρος Πενς, που σημείωσε την κοινή φιλοσοφία η οποία συνδέει τους δύο ηγέτες για τη διακυβέρνηση.

«Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον Πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», είπε, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και το μέλλον των δύο χωρών.

 «Τα δύο κράτη μας μοιράζονται μία σπουδαία ιστορία, αλλά είναι προφανές για μένα, ιδιαίτερα μετά την παρουσία μου χθες το Οβάλ Γραφείο, βλέποντας τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και στον Πρόεδρο Τραμπ, δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται».
 
Ο Μάικ Πομπέο που άνοιξε την εκδήλωση τόνισε ότι οι «σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από καλές έχουν γίνει πλέον εξαιρετικές».
 
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας, ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ στο παρελθόν» υπογράμμισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, που δήλωσε ενθουσιασμένος με το έργο που επιτελεί ο Πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία.

«Ως αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
 
Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η σχέση των δύο χωρών «δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή» και δήλωσε πολύ περήφανος που ηγείται της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές.
 
«Μιλήσαμε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και χάρηκα που άκουσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, προσκαλώντας τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Ο κ. Πένς ανέφερε ότι όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθίσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Προσκαλούμε τους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα σελίδα της ιστορίας της χώρας μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας και καθώς μπαίνουμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία