Γ. Περδίκης: Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων

Ο αγώνας για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να μας εμποδίζει ή να υπερκαλύπτει τον καθημερινό αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της φύσης και των ζώων στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας για το νέο έτος 2020, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης είπε ότι «αποχαιρετούμε ένα δύσκολο έτος, που σημαδεύτηκε από πολλά ατυχή γεγονότα για το Κίνημα, την Κύπρο και τον κόσμο μας. Έχουμε ελπίδα και απόφαση, να αλλάξουμε το πρόσημο στη νέα χρονιά , που είναι ταυτόχρονα και το κατώφλι της νέας δεκαετίας. Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων».
 
Δυστυχώς, είπε, «η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της ενάντια στους λαούς της περιοχής. Αφού αιματοκύλισε τη Συρία, τώρα ανάβει φωτιές στην Βόρεια Αφρική και στη θάλασσα της Μεσογείου. Η πατρίδα μας, λόγω της Τούρκικης κατοχής, τοποθετείται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ώστε να καταστούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας ανέφικτοι και τα πολεμικά της σχέδια να αποτύχουν».

«Παραφράζοντας τα λόγια του ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, θα έλεγα ότι ζητούμε ‘Ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο, ειρήνη και ελευθερία στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο’», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «ο αγώνας όμως για την επίλυση του κυπριακού και την ελευθερία της Κύπρου δεν πρέπει να μας εμποδίζει ή να υπερκαλύπτει τον καθημερινό αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της φύσης και των ζώων στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο».
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «η νέα δεκαετία αποτελεί την τελική ευθεία για την επιτυχία των 17 στόχων που έθεσε ο ΟΗΕ για το 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα μας δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΗΕ, κατρακύλησε 11 θέσεις μετά το 2019 στον κατάλογο της προόδου που σημειώνουν τα κράτη στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Όταν κάποιοι μιλούν για "success story" και επιτεύγματα της Κυβέρνησης και των κομμάτων, κι’ αναφέρονται σε δείκτες και στατιστικές ξεχνούν εσκεμμένα να αναφερθούν σε αυτό το δείκτη της πραγματικής ανάπτυξης κι’ όχι απλά της μεγέθυνσης της οικονομίας. Στόχος και φιλοδοξία μας μέσα στο 2020 είναι να αναστραφεί αυτή η πορεία».

Παρά την αρνητική στάση της  Κυβέρνησης και των κομμάτων, είπε, «εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε σκοπό μέσα στο 2020 να συμβάλουμε με εισηγήσεις και δράσεις για να βρει η πατρίδα μας το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε ένα από τους 17 δείκτες ανάπτυξης του ΟΗΕ, την Κλιματική αλλαγή».
 
«Θέλουμε η χώρα μας, όχι μόνο στα λόγια άλλα και στην πράξη να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα κατά της Κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε πχ στο νέο χρόνο να προχωρήσει η δημιουργία του ταμείου πράσινης ανάπτυξης (green fund)   να εκπονηθούν τα διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές προστασίας  της φύσης (Natura 2000), να  προστατευθούν ο Ακάμας και οι άλλες παραλιακές περιοχές  με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης, να εφαρμόσουν με σχέδια βιώσιμης κινητικότητας για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, τα προγράμματα μείωσης και διαχείριση των στερεών αποβλήτων, να εκσυγχρονιστεί ο περί σκύλων νομός κ.ο.κ.»

Εμείς, είπε, «δεν εξαγγέλλουμε σήμερα ‘πορεία προς τους πολίτες’, δεν ανακοινώνουμε ‘συζήτηση με την κοινωνία’  και ότι θα βρεθούμε ‘δίπλα στο πολίτη’. Κάποιοι λίγο αργά θυμήθηκαν τον πολίτη.  Ίσως κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν τους πολίτες πολύ νωρίς για το προεκλογικό επικοινωνιακό παιγνίδι.  Εμείς είμαστε ενεργό μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε μαζί με τον πολίτη, όχι δίπλα στους πολίτες».
 
«Εμείς αποδείξαμε στη πράξη ότι όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τον βιοπαλαιστή της μικρής επιχείρησης, τον καλοπροαίρετο δανειολήπτη, την πολύτεκνη οικογένεια,  τα θύματα της απάτης των τραπεζών (κατόχους αξιογράφων, κουρεμένος καταθέτες, δανειολήπτες κλπ.)  δεν δειλιάσαμε, δεν κάναμε πίσω.  Δεν χρειάζεται τώρα να μαζεύουμε ελιές και κολοκάσι στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης. Ούτε ξαφνικά να ανακαλύπτουμε τις εκποιήσεις, τις οικογένειες που δυσπραγούν και τους πολίτες που ανησυχούν από τα ασφαλτικά εργοστάσια, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και το 5G, και τις νέες λαιμητόμους – λεωφόρους που απειλούν να καταβροχθίσουν τα λιγοστά δάση των πόλεων μας κοκ για να νιώσουν οι πολίτες ότι είμαστε μαζί τους», πρόσθεσε.  

«Χαιρετίζουμε την ευαισθητοποίηση των νέων για την κλιματική αλλαγή και των δεκάδων πολιτών που οργανώνουν ομάδες για  δενδροφυτεύσεις. Χαιρόμαστε να βλέπουμε κι άλλους πολίτες, αυθόρμητα να υιοθετούν τις πολιτικές μας προτάσεις και δράση για την κλιματική αλλαγή και το πρασίνισμα της Κύπρου. Χαιρόμαστε που βλέπουμε το κίνημα των πολιτών να ενεργοποιείται για την διεκδίκηση της ποιότητας ζωής,  την προστασία της φύσης και του πολιτισμού, την δημόσια υγεία κ.ο.κ.».
  
«Καλούμε αυτούς τους πολίτες να ενισχύσουν με το ένα ή τον άλλο τρόπο το ‘Πράσινο Κύμα’, την πολιτική έκφραση των οικολογικών προτάσεων και ιδεών, να συνεργαστεί μαζί μας στην οικολογική δράση και την πολιτική παρουσία. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελεί το πλαίσιο της κοινής δράσης για οργανωμένους και μη οργανωμένους πολίτες για το πράσινο, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελπίδα και την προκοπή της χώρας και του λαού μας. Το 2020 μπορεί να γίνει η αρχή. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε πράξη το όραμα και πραγματικότητα την ελπίδα», κατέληξε.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια Πρόεδρος Έφη Ξάνθου, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, η τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ο Αντιπρόεδρος Β` Άδωνις Γιάγκου, η Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας Φρόσω Αποστολίδου, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας Γιώργος Χαραλάμπους, ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου Μιχάλης Παράσχος, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλη και φίλοι του Κινήματος. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Στροβόλου.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»