Πώς αποτιμούν τα κόμματα την επικείμενη συμφωνία για τον EastMed

Θετικά αποτιμούν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα για τον EastMed, ενώ το ΑΚΕΛ διευκρινίζει ότι η συμφωνία δεν συνιστά την κατασκευή αγωγού, απλά, όπως υποστηρίζει, θέτει το διεθνές νομικό πλαίσιο.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τις συμβαλλόμενες χώρες γύρω από το έργο του East Med, προτάσσει τα δικαιώματά της ως κυρίαρχο κράτος», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
«Με τις υπογραφές των ηγετών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ αλλά και με την υποστήριξη της Ιταλίας περνάει και επίσημα στην επόμενη φάση του, το μεγαλεπήβολο έργο του East Med που φέρει πολλαπλή σημασία, ενεργειακή και πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνεται.
 
Και προσθέτει: «Μετατρέπεται σε πράξη μέσω των τριμερών συνεργασιών, το κοινό όραμα των συμβαλλόμενων χωρών για κοινή αξιοποίηση των πόρων, ένα έργο που ανάγεται όμως την ίδια ώρα και σε έργο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η έμπρακτη αποτύπωση των όσων προνοούνται στις τριμερείς συνεργασίες, στη βάση της θετικής τους ατζέντας για συνεργασία, ασφάλεια και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο». 
 
Σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει τα εξής:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της άσκησης αυτών των κυριαρχικών  δικαιωμάτων.
 
Τούτου δοθέντος, θεωρούμε  υποχρέωσή μας να πληροφορούμε αντικειμενικά το λαό για τα πραγματικά  δεδομένα αναφορικά με τον EastMed, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αυταπάτες, οι οποίες ακολούθως να προκαλέσουν απογοήτευση.
 
Η διακρατική συμφωνία δεν συνιστά συμφωνία για κατασκευή του αγωγού, αλλά απλώς θέτει το διεθνές νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε αν κι όταν αποφασιστεί τελικά η κατασκευή του από ενδιαφερόμενες εταιρείες να είναι εκ των προτέρων διασφαλισμένη η συγκατάθεση των συμβαλλομένων κρατών.
 
Για να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο έργο όπως ο EastMed πρέπει να υπερπηδηθεί σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων, τεχνικών και οικονομικών. Σε τελική ανάλυση, μόνο αν το έργο κριθεί βιώσιμο -που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται και τόσο πιθανό –θα βρεθούν εταιρείες πρόθυμες να το υλοποιήσουν.
Το θέμα του ΦΑ, και εν γένει του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν των τεχνοοικονομικών πτυχών, έχει και έντονες πολιτικές προεκτάσεις. Το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση του ότι το ΦΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της λύσης στο Κυπριακό, καθώς και για την εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με τις έκνομες ενέργειές της.
 
Είναι θέση του ΑΚΕΛ, που δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά από τα ίδια τα γεγονότα, ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό θα βρίσκουμε συνεχώς την Τουρκία μπροστά μας να απειλεί και να προκαλεί εμπόδια και ένταση.
Χρειάζεται, λοιπόν, να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία και θα ανοίξει προοπτικές για τη συνεργασία στην περιοχή μας».
 
Σημαντικό βήμα για το ΔΗΚΟ
Στη δική του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και συνεχίζει:
 
«Η ανάπτυξη του σχεδιασμού για τον αγωγό East Med, ήταν θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία έχει κατατεθεί δημόσια από το 2016.
Πέρα από τη μεγάλη σημασία του έργου αυτού καθαυτού, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ικανοποίηση του και για το γεγονός ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι και ένα έμπρακτο βήμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως μία εξέλιξη που δύναται να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των παράνομων μεθοδεύσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.
 
Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, όπως έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
 
Θετική εξέλιξη για την ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας ως θετική εξέλιξη που ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
 
«Η σημερινή υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς αποτελεί ενέργεια μεγάλης στρατηγικής σημασίας και ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ και συνεχίζει:
 
«Την ίδια στιγμή η προσφορά ενεργειακής επάρκειας μέσω αυτού του αγωγού σε χώρες της Ευρώπης είναι δυνατόν να εξισορροπήσουν ή και να διαφοροποιήσουν συμφέροντα που έχουν οι χώρες αυτές με την Τουρκία.
Τα πιο πάνω θεωρούμε πως αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής, δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό και αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο.
 
Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε αναδείξει τη σπουδαιότητα του αγωγού EastMed και όταν ακόμα το συγκεκριμένο σενάριο φάνταζε απομακρυσμένο και απίθανο, σταθερά επέμενε σε αυτή την εξέλιξη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που σήμερα χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για ακόμα μια φορά οι προσβλέψεις και οι θέσεις της ΕΔΕΚ δικαιώνονται».
 
Συμμαχία Πολιτών
«Χαιρετίζουμε τη σημερινή διακρατική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, Ισραήλ που αφορά στην κατασκευή του αγωγού EastMed, προς εξυπηρέτηση της διανομής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών και συνεχίζει:
 
«Η δυναμική εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφάλειας, το οποίο να εδράζεται σε κοινά ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα.
 
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει όμως μόνο να εστιάζει στον αγωγό, αλλά θα πρέπει να κρατήσει στο προσκήνιο και την προοπτική για τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το τερματικό υγροποίησης προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη στην κυπριακή οικονομία, πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Στόχος μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη (οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά) εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που δεν εξαρτώνται από τη δική μας βούληση».

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου