Ο Νοέμβριος θα δείξει πού πάνε τα πράγματα στο κυπριακό

Σε εντατική φάση εισέρχονται πλέον οι συνομιλίες για το Κυπριακό όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες, ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ακόμη έξι συναντήσεις, στις 2, 5, 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, είπε, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο κ. `Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, επαναβεβαίωσαν ότι ο καθένας διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας με στόχο να φθάσουν σε μια λύση η οποία θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών μιας ενωμένης Κύπρου.
Η σημερινή συνάντηση ήταν η δέκατη από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες τον Μάη. Ο κ. `Ειντε είπε ότι οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν ήδη 50 φορές ενώ οι τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας 87 φορές.
 
Εκκρεμούντα ζητήματα και περιουσιακό τον Νοέμβριο 
 
Παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι εντός Νοεμβρίου θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες.
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες τον Νοέμβριο και ότι θα συζητηθούν τα εκκρεμούντα θέματα και το περιουσιακό.
Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση και κατά πόσο οι συνομιλίες «μπαίνουν στα βαθιά» το Νοέμβριο,  είπε ότι «κατ’ αρχήν να πω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και έχει αποφασιστεί να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με έξι συναντήσεις το Νοέμβριο, προκειμένου να εξεταστούν, όχι μόνο το περιουσιακό, αλλά και τα εκκρεμούντα θέματα».
«Δεν σημαίνει ότι εντός Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα περατωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να οδηγηθούμε σε μια λύση. Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα, αν υπάρξει και η καλή θέληση από την άλλη πλευρά», κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
Πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση, δήλωσε ο Ακιντζί 
 
Για μια πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές άρχισαν να καταλαβαίνουν περισσότερο η μια την άλλη, μίλησε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι σήμερα αφιέρωσαν χρόνο ιδιαίτερα στο περιουσιακό.
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τις συνομιλίες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θεωρεί πως έφτασαν σε ένα σημείο στο οποίο καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τις απόψεις του άλλου. Ως Τ/κ τους μεταφέραμε τις ευαισθησίες μας και αυτοί μας μετέφεραν τη δική τους άποψη, πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν έχει αρχίσει ο καθορισμός των κριτηρίων στο περιουσιακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: «Αρχίσαμε, εργαζόμαστε πάνω σε αυτά». Σε ερώτηση εάν άρχισε στη σημερινή συνάντηση απάντησε καταφατικά



 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη