Ενοχλημένοι για τον EastMed στα κατεχόμενα-Πυρ και μανία ο Ακιντζί

Σαφώς ενοχλημένος από τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και δη τις υπογραφές της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, εμφανίζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και γενικότερα η τ/κ πολιτική ηγεσία.
 
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει πως η συμφωνία για τον EastMed αποφασίστηκε λόγω πολιτικών ανησυχιών, αντίθετα με τις γεωγραφικές πραγματικότητες και χωρίς να είναι οικονομικά συμφέρουσα.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο αγωγός από το Ισραήλ, στην νότια Κύπρο, κατά την έκφρασή του, και από κει στην Κρήτη και την Ελλάδα για να φτάσει τελικά στην Ιταλία, είναι πολύ μακρύτερος και πολυδάπανος σε σχέση με άλλες εναλλακτικές.
 
«Το θέμα αυτό, που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα παρά τις αντίθετες απόψεις ειδικών, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως έγινε ακριβώς και με το να γίνει μέλος της Ε.Ε. μόνο η ‘’νότια Κύπρος’’», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί.
 
«Η πολιτική ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει με αμοιβαία βήματα, ωστόσο η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει, είναι αδύνατον», συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να αποκλειστούν οι Τ/κ και η Τουρκία από την ενεργειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να εξεύρουν τον τρόπο να επωφεληθούν από κοινού από τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο και να τους χρησιμοποιήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας. Και αυτό θα γίνει «στον δρόμο της λογικής, με μια λογική συμφωνία και εν τέλει με την λύση του Κυπριακού».
 
«Για ακόμη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί πλέον ανάγκη μόνο για την Κύπρο αλλά για την περιοχή», κατέληξε ο κ. Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Ερσίν Τατάρ

«H τριμερής αυτή συμφωνία, Ισραήλ-Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων, πιστεύει ότι αποκλείοντας την κυριαρχική ύπαρξη της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, θα μπορέσουν να κάνουν κάτι για να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας», ανέφερε ο εξάλλου ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ με αφορμή την συμφωνία για τον East Med που υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα.
 
 «Τρέχουν πράγματα που δεν είναι οικονομικά νούσιμα, χωρίς να έχει η συμφωνία βάση τις πραγματικότητες και με το να προκαλούν τον άλλο», δήλωσε ο Τατάρ.
 
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συμφωνία, πριν μεταβεί για την υπογραφή της στην Αθήνα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι «προβοκατόρικες και απαράδεκτες».
 
Ο κ. Τατάρ κάνει αναφορά στην απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της πρότασης της τ/κ πλευράς για τους υδρογονάνθρακες με το επιχείρημα ότι δεν συζητά (η Κυπριακή Δημοκρατία) τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για να πει ο ίδιος ο Τ/κ πολιτικός ότι μαζί με την Τουρκία θα διαφυλάξει τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας μέχρι να έρθει η ώρα να συζητηθούν στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές λύσεις σε μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, με ξεκάθαρη από πριν την στάση της ε/κ πλευράς στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. «Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην σφετεριστική στάση των Ε/κ».
 
Για τον κ. Τατάρ η ανακοίνωση από την Ε.Ε. ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο είναι ένα νέο λάθος που προστίθεται σε αυτά που έχει κάνει ήδη στο Κυπριακό και «πλάναται αν νομίζει ότι έτσι θα αποκτήσει ρόλο στην περιοχή».
 
Οποιοδήποτε έργο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία και τους Τ/κ δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν του «ονείρου», είπε ο κ. Τατάρ.
 
Δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν μεταξύ του 1955 και του 1960 και από το 1963 μέχρι τις 20 Ιουλίου 1974, αυτοί που ήθελαν να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί, «ακόμα τις δολοφονίες παιδιών και γυναικών», συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «κι άλλοι σαν κι αυτόν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να μας φέρουν στην προ του 1974 κατάσταση». Τουρκία και ψευδοκράτος «δεν φόρεσαν ζουρλομανδύα», είπε.
 
Αναφερόμενος στις ίδιες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν θα ανακατευθεί στον ποιο θα εκλέξει ο τ/κ «λαός», εννοώντας τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές».
 

Δειτε Επισης

Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»