Αποκλειστικό: Τα γράμματα του Προέδρου και των υπουργών του στον Άγιο Βασίλη

Το ψάξαμε, δυσκολευτήκαμε αλλά… τα καταφέραμε. Η ομάδα του REPORTER, υπέρμαχη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, κατάφερε να διεισδύσει στα άδυτα των Κυπριακών Ταχυδρομείων και να εξασφαλίσει, αποκλειστικά εννοείται, τα γράμματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του, προς τον Άγιο Βασίλη. Γράμματα γεμάτα αιτήματα, παράπονα και τι άλλο... ευχές. 

Εμείς σας τα παραθέτουμε αυτούσια. Τα σχόλια… δικά σας.
 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 
Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,
 
                                       θα ήθελα από τη νέα χρονιά, να φροντίσεις έτσι ώστε να με αφήσουν λίγο ήσυχο, με τα δήθεν σκάνδαλα και τις δήθεν αποκαλύψεις, για να μπορέσω να ολοκληρώσω, επιτέλους, τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις.
 
Αδιάλειπτος στόχος μου, ήταν και παραμένει η επίλυση του κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μου. Στόχος, όμως, που δεν προβλέπεται να πιάσω σύντομα, γι’ αυτό απευθύνομαι σε σένα, ζητώντας όποια βοήθεια μπορείς να δώσεις.
 
Σ’ ότι αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση, μετά το ΓεΣΥ που δεν θα τους αφήσω να μου το διαλύσουν, στόχος μου είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Θα ήταν τα πιο μεγάλα δώρα μου για τη νέα χρονιά.
 
Άγιε μου, στα επόμενα τρία χρόνια που μου έμειναν, κάνε να μην χρειαστεί άλλος ανασχηματισμός και να τα έβρω με τον Άντρο, επειδή ακόμα εν αγκρισμένος μαζί μου.
 
Μετά τιμής,
ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Νίκος Αναστασιάδης
 
 Υπουργός Εξωτερικών
 
Αξιότιμε Άγιε Βασίλη,
 
                             με την ευκαιρία του 2020, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να παραθέσω τα δίκαια αιτήματά μου. Αιτήματα που στηρίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο Διεθνές Δίκαιο.
 
Η εξαφάνιση των τουρκικών γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ, ο φραγμός στους τουρκικούς σχεδιασμούς για τα Βαρώσια, το τέρμα των προκλήσεων εναντίον γεωργών στη Δένεια και η διάλυση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, είναι τα θέματα που θα ήθελα να επιληφθείς για το νέο έτος.
 
Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιθυμούμε διακαώς να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Ελπίζω δε, τα αποτελέσματα των «εκλογών» τον Απρίλιο στα κατεχόμενα να βοηθήσουν και να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Νίκος Χριστοδουλίδης
Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου
 
 Υπουργός Εσωτερικών
 
Φίλε Άγιε Βασίλη,
                        ως ο κάτοχος του μεγαλύτερου Υπουργείου, αυτού των Εσωτερικών (προσφέρουμε τις πιο πολλές υπηρεσίες στον κόσμο της Κύπρου), έχω δύο διακαείς πόθους για το 2020.
 
Ο πρώτος είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ανακοινώσεις για συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, προκαλούν αντιδράσεις. Θα ήθελα να πείσεις το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να ψηφίσουν τις συνενώσεις στη Βουλή.
 
Ο δεύτερος διακαής μου πόθος, είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών που είναι ωρολογιακή βόμβα.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι στην έκτη δημοτικού εκπροσώπησα το σχολείο μου στο μαθητικό τηλεπαιχνίδι «Απαντήστε παιδιά» με τον αείμνηστο Φρίξο Πετρίδη, στο οποίο και βραβεύτηκα  για την επίδοση μου στα μαθηματικά.

Ευχαριστώ πολύ,
Νίκος Νουρής
Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου
 
Υπουργός Ενέργειας
 
Άγιε μου Βασίλη,
                       η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν ήθελα να στείλω γράμμα, επειδή θα είμαι Υπουργός μέχρι το Μάρτιο. Ανάγκασέ με, όμως, να σου γράψω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επειδή θεωρεί πως πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.
 
Τέλος πάντων, για να καταλάβεις δεν θα προλάβω ούτε τις εννέα νέες γεωτρήσεις για το 2020, οι έξι από την κοινοπραξία TOTAL-ENI, οι δύο  από την ExxonMobilQatar Petroleum στο κοίτασμα "Γλαύκος και η τελευταία στο κοίτασμα "Αφροδίτη". Αυτή αναμένεται να  είναι και η πρώτη παραγωγική γεώτρηση στο κοίτασμα, για να καταλάβεις. Φέτος θα είναι και η χρονιά, που θα φτάσει το φυσικό αέριο στην Κύπρο, αλλά ούτε αυτό θα το φτάσω.
 
Επομένως, το μόνο που μπορώ να ζητήσω, είναι να κάνεις κάτι για την άμεση ανάκτηση του εμπορικού σήματος Χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να μην μείνει η ρετσινιά στο Υπουργείο μου. Έχει που τότε να φάω χαλούμι, για να καταλάβεις.  
 
Ευχαριστώ,
Γιώργος Λακκορτύπης
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και βιομηχανίας
 
Υπουργός Οικονομικών
 
Κύριε Άγιε Βασίλη,
                         από τον νέο χρόνο θέλω μόνο ξεκούραση. Ξέρεις πόσο βασανίστηκα να βρω ποιους δήμους να συνενώσω; Αναγκάστηκα να μοιράσω τον Στρόβολο και να κάνω τους Αραδιππιώτες Σκαλιώτες… Και πάλι δεν είναι ευχαριστημένοι.
 
Για να μην θυμηθώ τους μετανάστες. Εμέτρουν τους έναν, έναν.
 
Ακόμα πιο κουραστικό, βέβαια, είναι το νέο μου πόστο στο Υπουργείο Οικονομικών. Εντάξει, ο Χάρης έκανε καλή δουλειά και μου άφησε πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά πρέπει να βρω ένα δις, για να αποζημιώσω τους δημοσίους υπαλλήλους, εάν κερδίσουν τη δίκη για τις αποκοπές μισθών τους. Επίσης πρέπει να προχωρήσω στη μετοχοποίηση της CYTA και του ΧΑΚ και να βρω επενδυτή για την παραχώρηση του Κρατικού Λαχείο.
 
Κλείνοντας κύριε Βασίλη, θα ήθελα να ρωτήσω, εσείς πού φορολογείστε;
 
Θα περιμένω τα στοιχεία σας,
Κωνσταντίνος Πετρίδης
Υπουργός Εσωτερικών
 
Υπουργός Υγείας
 
Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
                              κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, της πιο μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης στην Κύπρο, μετά τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
 
Θέλω να ξέρεις ότι δεν θα τους το επιτρέψω και επιθυμώ ως δώρο, τη βοήθειά σου. Θα ήθελα επίσης να ολοκληρωθεί, φέτος αν γίνεται, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επειδή θα βοηθούσε πολύ τον κόσμο. Επίσης, να καταλήξει θετικά, επιτέλους, ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να μπούμε με το δεξί τον Ιούνιο στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ
 
Σας ευχαριστώ πολύ,
Κωνσταντίνος Ιωάννου
Υπουργός Υγείας
 
Υπουργός Δικαιοσύνης
 
Αγαπητέ,
            ως εκ της θέσεώς μου και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές, μα πάρα πολλές έρευνες, δεν επιτρέπεται να πω πολλά. Απλώς το μόνο που θέλω να σας ζητήσω είναι να μην ξανά γίνει λάθος ταυτοποίηση με οπαδούς που κάνουν επεισόδια.  
 
Σας εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος να σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε το έργο σας. Το ίδιο επιθυμώ και για μένα.
 
Με αγάπη,
Γιώργος Σαββίδης
Υπουργός  Δικαιοσύνης και Δημοσίας Ταξεως
 
Υπουργός Εργασίας
 
Αγαπητέ Άγιε,
                   ως η μοναδική γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελα να υποβάλω σειρά αιτημάτων.
 
Εγώ Άγιε μου, είμαι τεχνοκράτης. Δεν είμαι πολιτικός. Επιθυμώ να λαμβάνω στοιχεία για ένα θέμα και να λύνω προβλήματα και όχι να τρέχω στη Βουλή για να τσακώνομαι με την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου και την κ. Σκεύη Κουκουμά, οι οποίες τρεις φορές τη βδομάδα ζητούν την παραίτησή μου. Θέλω να κάνεις κάτι, να μην πηγαίνω στη Βουλή και να αφοσιωθώ στα καθήκοντά μου.
 
Επίσης, θα ήθελα πιο λίγες απεργίες το 2020. Θα ήθελα, τέλος, να με βοηθήσεις να μεταρρυθμίσω το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας και να βάλω μια τάξη στο Ε.Ε.Ε.
 
Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητέ,
Ζέτα Αιμιλιανίδου
Υπουργός Εργασίας
 
Υπουργός Μεταφορών
 
Φίλε Άγιε Βασίλη,
                       επίτρεψε μου πρώτα να σου συστηθώ. Σε μένα η παροιμία από Δήμαρχος-κλητήρας, δεν ισχύει επειδή έγινα Υπουργός και μετακόμισα από την Αγία Νάπα στη Λευκωσία.
 
Τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, έκανα ντου από παντού, σε διάφορες υπηρεσίες. Έκαμα και στο ταχυδρομείο, κυρίως για να βεβαιωθώ ότι θα πάρεις το γράμμα μου.
 
Στις λίγες μέρες που μένω στην πρωτεύουσα, παραδέχομαι ότι τα βρήκα λίγο σκούρα. Στην Αγιάναπα, μισό λεπτό ήμουν Δημαρχείο. Τώρα, θέλω μισή ώρα. Γι’ αυτό θέλω να με βοηθήσεις να λύσω το κυκλοφοριακό. Κι ο μόνος τρόπος είναι να πείσουμε μαζί τους Κυπραίους να μπαίνουν σε λεωφορεία.
 
Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια
Γιάννης Καρούσος
Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
 
Υ.Γ Στείλε μου διεύθυνση. Θα έρθω να δω αν πήρες το γράμμα μου. Ξαφνικά εννοείται.
 
Υπουργός Παιδείας
 
Άγιε μου Βασίλη,
                       δεν θα ήθελα να σας κουράσω, γι’ αυτό θα είμαι σύντομος. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, μετά από την τιμητική θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έγινα Υπουργός στη θέση του φίλου Κώστα Χαμπιαούρη που πέρασε πολλά στο Παιδείας.
 
Κάποιοι λένε ότι πήρα μία από τις πιο «καυτές» καρέκλες και ότι αυτόν τον χρόνο θα τραβήξω πολλά.  Μέχρι στιγμής, πάντως, όλα καλά.
 
Οι εξετάσεις τετραμήνων, είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για μένα, αφού οι μαθητές προειδοποιούν με απεργίες και οι καθηγητές περιμένουν στη γωνιά. Το συνταξιοδοτικό τους, καθώς και όσα ζητούν για μείωση της νεανικής παραβατικότητας μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για μένα. Ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια από εσάς, θα ήταν μεγάλη.
 
Σας ευχαριστώ πολύ
Πρόδρομος Προδρόμου
Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
 
Υπουργός Άμυνας
 
Άγιε Βασίλη,
                 μου αρέσει να μην λέω πολλά και δεν συνηθίζω να γράφω γράμματα. Δύο πράγματα θέλω από σένα. Να με βοηθήσεις να αναβαθμίσω το πολεμικό μας ναυτικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την ΑΟΖ της Κύπρου και να σταματήσεις τη φυγή των Συμβασιούχων Οπλιτών από το στρατό.
 
Ευχαριστώ,
Σάββας Αγγελίδης
Υπουργός Άμυνας της Κύπρου
 
Υπουργός Γεωργίας

Αγαπημένε Άγιε μου Βασίλη,
                                       διανύουμε μια καινούρια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και όνειρα για το μέλλον. Αυτά τα όνειρα θα ήθελα να βοηθήσεις να υλοποιήσω.
 
Θα ήθελα να σταματήσουν οι ασυνείδητοι κα καίνε τον Ακάμα, να μην ρίχνει χαλάζι σε μέγεθος μανταρινιού επειδή καταστρέφει τις καλλιέργειες και να κατοχυρωθεί το χαλούμι ως ΠΟΠ.
 
Ελπίζω να υλοποιήσεις το όραμά μου για μια πιο πράσινη και καθαρή Κύπρο. Οι πολιτικές, για τον αγροτικό τομέα θα εμβολιάζονται με τις αρχές της αειφορίας. Στόχος μου είναι η εφαρμογή της έξυπνης γεωργίας. Και ο Θεός βοηθός. Και εσείς φυσικά.

Με βαθιά εκτίμηση
Κώστας Καδής
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα