Δέκα χρόνια, δέκα πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πολιτική ζωή

Η δεκαετία που μας πέρασε, 2010-2019, μπορεί να χαρακτηρισθεί εύστοχα ως η δεκαετία των κρίσεων, των σκανδάλων και τις απομυθοποίησης των θεσμών. Πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά καθόρισαν με τις αποφάσεις τους, τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους τις ζωές μας και αποτέλεσαν το γρανάζι της μηχανής του δημόσιου βίου.
 
Σε μια δημοκρατία, το πώς ο κάθε ένας ερμηνεύει τα έργα και τις παρεμβάσεις ενός δημοσίου προσώπου, είναι προσωπική του επιλογή. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, πως η δεκάδα που ακολουθεί, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά, με τις αποφάσεις που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια, καθόρισαν τις ζωές του κυπριακού λαού.
 
Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Δημήτρης Χριστόφιας γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρώτος κουμουνιστής που κατάφερε να καταλάβει το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απελθούσα δεκαετία τον βρήκε στην προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία εγκατέλειψε το 2013.
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας διένυσε μια έντονη προεδρία, γεμάτη από δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και αναμφίβολα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρόσωπα που στιγμάτισαν τη δεκαετία που μας πέρασε.
 
Καταφέρνοντας να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις Προεδρικές Εκλογές του 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας κατέλαβε την πρώτη θέση στον δεύτερο γύρο, δημιουργώντας προσδοκίες στον λαό, ότι τόσο η φιλολαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει όσο και η θέληση του για επίλυση του Κυπριακού, θα άνοιγαν ένα νέο παράθυρο ελπίδας.
 
Ωστόσο, οι συνθήκες δεν ευνόησαν την διακυβέρνηση του και έτσι το 2013 παρέδωσε τα κλειδιά του Προεδρικού στον Νίκο Αναστασιάδη, με την ωρολογιακή βόμβα της οικονομίας, έτοιμη να εκραγεί και το Κυπριακό άλυτο.
 
Κομβικό σημείο για τη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, αποτέλεσε αναμφίβολα η έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011 και η απώλεια 13 ανθρώπινων ζωών. Ένα τραγικό συμβάν, που θα σφράγιζε οριστικά και αμετάκλητα με αρνητικό πρόσημο, την πορεία της διακυβέρνησής του.
 
Χιλιάδες πολιτών βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτησή του, την ίδια ώρα που ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής που ο ίδιος διόρισε, ο Πόλυς Πολυβίου, κατέληξε σε πόρισμα που απέδιδε ευθύνες, μεταξύ άλλων, στον Δημήτρη Χριστόφια.
 
Όσον αφορά την οικονομία, λανθασμένοι χειρισμοί από πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, προσωπικές ή όχι ευθύνες του ιδίου του Προέδρου Χριστόφια, που του αποδόθηκαν σωστά η λανθασμένα, η πραγματικότητα ήταν πως το μέγεθος της λαϊκής κατακραυγής υπήρξε άνευ προηγουμένου, θέτοντας ταυτόχρονα σε πλήρη πολιτική απομόνωση, τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και το ΑΚΕΛ.
 
Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο Δημήτρης Χριστόφιας άλλαξε τρεις υπουργούς Οικονομικών. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως και οι τρεις πριν διοριστούν ήταν τραπεζίτες. Οι διαφορές στην φιλοσοφία και η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών ήταν η βασική αιτία αυτών των αλλαγών.
 
Η αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόνο, προειδοποιούσε για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τον Δημήτρη Χριστόφια ν' απαντά πως «η κρίση δεν θα μας αγγίξει», μια φράση που έμεινε στην ιστορία.
 
Η λανθασμένη εκείνη εκτίμηση ήταν που αύξησε τις φωνές στο εσωτερικό κατά του Δημήτρη Χριστόφια. Ο ίδιος μεταγενέστερα απέδωσε το πρόβλημα που υπήρξε, και που κατέληξε στα γνωστά γεγονότα με το κούρεμα των καταθετών και των ομολογιούχων, στην ατυχία της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης και στο κακό τραπεζικό σύστημα.
 
Υπεραμυνόταν σθεναρά τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα και επέμεινε στο γεγονός ότι κατόρθωσε να διατηρήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, να διαχειρίζεται τα ενεργειακά της αποθέματα, να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και να διαφυλάξει την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό.
 
Νίκος Αναστασιάδης
Τον Δημήτρη Χριστόφια, διαδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης και όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, είχε να διαχειριστεί την βόμβα της οικονομίας που ήταν έτοιμη να εκραγεί. Αυτό αποτέλεσε και το πρώτο μέλημα του ιδίου και παρά της αντιθέτου διαβεβαιώσεις που προηγήθηκαν, ακολούθησε το κούρεμα των καταθετών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Αναντίρρητα η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είχε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον ίδιο να βρίσκεται κάτω από πίεση αφού στο εσωτερικό οι πολίτες φώναζαν για τις αντιλαϊκές πολιτικές που επέβαλε η Τρόικα και από την άλλη στο εξωτερικό ο Πρόεδρος προέβαλε την αποφασιστικότητά του για να εξέλθει της κρίσης.
 
Την ώρα που η διακυβέρνηση του μπορεί να πιστωθεί από μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν τον τόπο για να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης, δεν είναι λίγες οι φωνές, κυρίως της αντιπολίτευσης για τις επιλογές του σε μια σειρά από διορισμούς, μεταξύ των οποίων του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που ως γνωστό κατέληξε κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Πάντως η αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εκείνη που έγειρε την πλάστιγγα και ανέτρεψε τις προσπάθειες κάποιων πολιτικών για ανατροπή του ΓΕΣΥ. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εκείνος που την κρίσιμη ώρα, έκοψε τον βήχα σε όσους δεν ήθελαν να εφαρμοστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
Ωστόσο, κατά τα επτά χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε στο στόχαστρο εχθρικών πυρών για επιλογές σε διορισμούς και πολιτικές.
 
Το ίδιο και στο Κυπριακό, αφού μετά την κατάρρευση της προσπάθειας στο Κρανς Μοντάνα, κατηγορήθηκε για απορριπτισμό από το ΑΚΕΛ, ενώ η στασιμότητα που ακολούθησε άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου με πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, ακόμα και από την κυβερνώσα παράταξη να φωνάζουν για τις πολιτικές του και την μη ανάληψη πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού.
 
Χάρης Γεωργιάδης
Ο Χάρης Γεωργιάδης υπήρξε το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο τις τελευταίας δεκαετίας, μετά τους δύο Προέδρους της Δημοκρατίας.
 
Αν και διορίστηκε  ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην πρώτη Κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013, ένα μήνα μετά, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, μετά την απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης, ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών μία μέρα αφότου συμφωνήθηκε το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Απρίλιο, γνωστό ως μνημόνιο, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικα και το επέβλεψε μέχρι την ολοκλήρωσή του.
 
Ομολογουμένως ο Χάρης Γεωργιάδης ήταν εκείνος ο άνθρωπος που με την αφοσίωση του στον εξορθολογισμό των οικονομικών του κράτους, έβαλε το λιθαράκι του για να βγει η Κύπρος από τα μνημόνια.
 
Ο τέως υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της θητείας του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, το 2015. Μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών του 2018 και την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών και θα προτιμούσε να αναλάβει κάποια άλλη θέση μέσα στην κυβέρνηση, όμως αποφάσισε να παραμείνει.
 
Ουσιαστική και καταλυτική για τις εξελίξεις ήταν και η παρέμβασή του για το θέμα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την κορύφωση της κρίσης του Συνεργατισμού και τις μεγάλες εκροές καταθέσεων ο Χάρης Γεωργιάδης σύναψε συμφωνία για πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας στην Ελληνική.
 
Τον Ιούλιο του 2018, υπό το βάρος της έντονης κριτικής και εν μέσω εκκλήσεων για παραίτηση, ο Χάρης Γεωργιάδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν την δέχτηκε, αναφέροντας ότι τα προβλήματα της ΣΚΤ δεν οφείλονταν σε αυτόν.
 
Η ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε για να καταδείξει τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του συνεργατισμού, του καταλόγισε την «κύρια, αν όχι την αποκλειστική ευθύνη» για την πορεία της ΣΚΤ, χαρακτηρίζοντάς τον ως ντε φάκτο ιδιοκτήτη της τράπεζας
 
Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσαν την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη που έχουν προς τον Χάρη Γεωργιάδη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2019, πράγμα που έπραξε τελικά στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου
 
Γιώργος Παμπορίδης
Στα μέσα της δεκαετίας, μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μια απόφαση που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος κομβική για τη μεγαλύτερη Μεταρρύθμιση, όχι μόνο της δεκαετίας, αλλά του αιώνα που έγινε ποτέ στον τόπο μας.

Ήταν η ημέρα που ανακοινώθηκε ο διορισμός του Γιώργου Παμπορίδη στη θέση του υπουργού Υγειας.
 
Διαψεύδοντας πολλούς και αιφνιδιάζοντας άλλους τόσους, ο Γιώργος Παμπορίδης κατάφερε να λύσει έναν γόρδιο δεσμό δεκαετιών, κάτι που κανένας προκάτοχός του δεν κατάφερε και να οδηγήσει τα Νομοσχέδια για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων στη Βουλή, όπου ψηφίστηκαν ομόφωνα.
 
Με μεθοδικότητα, τόλμη και αντισυμβατικούς τρόπους επικοινωνίας απευθείας με τους πολίτες, κυρίως μέσω twiiter, κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα, να πείσει και τους πιο άπιστους και να πετύχει την ομόφωνη ψήφιση των Νομοσχεδίων.
 
Ο Γιώργος Παμπορίδης αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η ψήφιση των Νομοσχεδίων στην Βουλή έγινε 23 μήνες μετά την ανάληψη του Υπουργείου, ενώ ο κ. Παμπορίδης παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και μετά από δική του επιθυμία αποχώρησε με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να τον διαδέχεται.
 
Ζέτα Αιμιλιανίδου
Ανέλαβε το τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν η οικονομική κρίση είχε ήδη ξεσπάσει, η οικονομία βρισκόταν σε πλήρη ύφεση και η ανεργία και η φτώχεια έφτασαν στο ζενίθ τους.
 
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου διορίστηκε υπουργός τον Απρίλιο του 2013, όταν ο Χάρης Γεωργιάδης μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή.
 
Με την ανεργία κοντά στο 16% το 2013 η κ. Αιμιλιανίδου εργάστηκε για την αντιμετώπισή της εισάγοντας πολιτικές για επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και ειδικά αυτών που ήταν ικανοί για εργασία με τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που έβαζε μια τάξη στην αναρχία που είχε προηγηθεί με τις πολιτικές επιδομάτων.
 
Σημειώνεται πως με την εφαρμογή της Νομοθεσίας το 2014, το Υπουργείο Εργασίας παρέλαβε πέραν των 100 χιλιάδων αιτήσεων. Ακολούθησε η μεταφορά όλων των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εργασίας και πλέον δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μητρώο που το κράτος είχε πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του κάθε αιτούντα, ακίνητη ιδιοκτησία, εισοδήματα, καταθέσεις κ.α.
 
Από τις 100 χιλιάδες αιτήσεις του 2014, σήμερα λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μόλις 22,300 οικογένειες.
Μεταξύ άλλων σημαντική πρόοδος υπήρξε τα τελευταία χρόνια με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου στο Υπουργείο Εργασίας σε θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων στον χώρο εργασίας, αλλά και σε ζητήματα όπως η άδεια πατρότητας, η σύνταξη χηρείας σε άνδρες και άλλα.
 
Τέλος, σημειώνεται πως πριν αναλάβει χρέη υπουργού το 2013, η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπηρέτησε από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2013 ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, όπου είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.
 
Γιώργος Λακκοτρύπης
Αξιοσημείωτη είναι η πορεία του Γιώργου Λακκοτρύπη στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αφού κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του καταγράφηκαν σημαντικά και αποφασιστικά βήματα για τον στόχο της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που εντοπίστηκαν στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Ενέργειας το 2013 και από τότε παραμένει στο τιμόνι του μέχρι σήμερα αν και αναμένεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 να αποχωρήσει.
 
Κατά τη θητεία του, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις με νέους γύρους αδειοδοτήσεων οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ με σημαντική εμπλοκή πλέον πέραν της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10, της κοινοπραξίας ΕΝΙ και ΤΟΤΑL σε άλλα επτά Οικόπεδα.
 
Επίσης, αν και καθυστερημένα, ολοκληρώθηκαν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» που εντόπισαν  4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (Tcf).
 
Συμφωνία σταθμός αποτελεί και η συμφωνία επί του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και που προβλέπει την πώλησή του στην Αίγυπτο, όπου θα μεταφερθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.
 
Πάντως, ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν γλίτωσε από τα πυρά της αντιπολίτευσης, αφού του αποδίδουν πολιτικές ευθύνες στους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία.
 
Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών του και απαντώντας στις σκληρές επικρίσεις που ζητούσαν την παραίτηση του σημείωσε ότι το θέμα δημιουργήθηκε από μια κοινή γραφειοκρατική διαδικασία του υπουργείου που δεν λειτούργησε.
 
Ιωνάς Νικολάου
Αναντίλεκτα, ο Ιωνάς Νικολάου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το δύσκολο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προχώρησε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες σε όλο το φάσμα που αφορά το Υπουργείο του, καθιστώντας τον, σε αρκετές περιπτώσεις, στόχο τόσο για την αντιπολίτευση, όσο και για ομάδες πολιτών.
 
Πρώτο εμπόδιο που βρήκε μπροστά του, ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές με τις απανωτές αυτοκτονίες και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Με μια κίνηση ματ, που αποδείχθηκε πετυχημένη, ο Ιωνάς Νικολάου απομάκρυνε τον Γιώργο Τρυφωνίδη, στην θέση του οποίου διορίστηκε η Άννα Αριστοτέλους.
 
Άλλη μια σημαντική απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο Ιωνάς Νικολάου, ήταν η απομάκρυνση του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχαλάκη Παπαγεωργίου. Στη θέση του Αρχηγού διορίστηκε ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, με τον υπουργό να τονίζει πως με τον κ. Χρυσοστόμου η Αστυνομία γυρίζει σελίδα και μπαίνει στην νέα εποχή της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου δεν δίστασε να ακουμπήσει ζητήματα και καταστάσεις που στο παρελθόν δεν τόλμησε κανείς. Πιο αποφασισμένος από ποτέ, τα έβαλε με την ΚΟΠ, με σωματεία και με τους οργανωμένους οπαδούς, και όχι μόνο, και έφερε όλους τους αρμόδιους και τη Βουλή προ των ευθυνών τους, σε σχέση με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα.
 
Είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί με την εισαγωγή της κάρτας φιλάθλου στα γήπεδα, οφείλει να αναγνωρίσει στον απερχόμενο υπουργό, πως λειτούργησε με αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό πολιτικό κόστος.
 
Η κάρτα εφαρμόστηκε με τα αποτελέσματα όσον αφορά τα περιστατικά βίας στα γήπεδα να έχουν εκμηδενιστεί, ωστόσο εκμηδένισε και το ενδιαφέρον των φιλάθλων, που γύρισαν την πλάτη στα γήπεδα, την ίδια ώρα που οι οργανωμένοι οπαδοί περιμένουν στη γωνία και με κάθε αφορμή αναφέρονται στο πρόσωπο του στα… γαλλικά.
 
Η πρωτοφανής υπόθεση που συγκλόνισε την Κύπρο με τον κατά συρροή δολοφόνο, ήταν αυτή που ανάγκασε τελικά τον Ιωνά Νικολάου να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, αν και δεν είχε οποιαδήποτε ευθύνη. Μια παραίτηση που έφερε και την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σημαντική χαρακτηρίζεται και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που έφερε ο Ιωνάς Νικολάου.
 
Κώστας Κληρίδης
Ένα από τα πρόσωπα που σημάδεψαν την δεκαετία ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αφού κατά τη θητεία του καταδικάστηκαν αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι, αιρετοί και διορισμένοι.
 
Ωστόσο κομβικό σημείο στα σχεδόν επτά χρόνια παρουσίας του αποτέλεσε η κόντρα του με τον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, η οποία κατέληξε με την καταδίκη του κ. Ερωτοκρίτου που στην συνέχεια παύτηκε από το Ανώτατο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικυρώνει την παύση.
 
Μάλιστα κατά τον ουσιώδη χρόνο ο Κώστας Κληρίδης, είχε έρθει σε ρήξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αρχικά, είχε στηρίξει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.
 
Τα μέτωπα που άνοιξε ο Κώστας Κληρίδης σε σχέσεις με τις έρευνες, κυρίως για την οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσει πολέμιους, με τον ίδιο σε κάθε ευκαιρία να κάνει λόγο για φαινόμενα διαφθοράς σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου.
 
Λίγο πριν την αφυπηρέτηση του, η Δικαιοσύνη δέχθηκε ένα γερό χτύπημα μετά τις καταγγελίες του αδερφού του Γενικού Εισαγγελέα, Νίκου Κληρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για οικογενειοκρατία σε Δικαστήρια και δικηγόρους, ενώ μετά τις καταγγελίες, τα λεγόμενα του αδερφού του, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης, με αφορμή και την αθώωση τραπεζίτη σε συγκεκριμένη υπόθεση.
 
Τα όσα υποστήριξαν τα δύο αδέρφια, προκάλεσαν τεράστιο σάλο με την Δικαιοσύνη να τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ οι ισχυρισμοί τους, έφτασαν μέχρι την Επιτροπή Greco.
 
O Κώστας Κληρίδης αναμένεται να αφυπηρετήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τον ίδιο να δηλώνει πως αποχωρεί πικραμένος.
 
Οδυσσέας Μιχαηλίδης
Αναμφίβολα η παρουσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πιστώνεται μιας σειράς σημαντικών εκθέσεων που αποκάλυψαν, λάθη παραλείψεις και σκάνδαλα που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Από τις 11 Απριλίου του 2014 όταν διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Γενικού Ελεγκτή προχώρησε σε σειρά εκθέσεων που ενόχλησαν και αποκάλυψαν περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
 
Στις 11 Απριλίου 2014 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.
 
Ταγμένος να πολεμήσει, όπως ο ίδιος λέει το τέρας που λέγεται διαφθορά και διαπλοκή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνηθίζει να παραλληλίζει την υπηρεσία του με τα μάτια των πολιτών.
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γενικός Ελεγκτής σε εκθέσεις του τα έβαζε με υπουργούς των Κυβερνήσεων αλλά ακόμα και με το ίδιο το Προεδρικό, όχι γιατί είχε κάποια εμπάθεια, αλλά γιατί αυτό του επέβαλε το καθήκον.
 
Στα σχεδόν έξι χρόνια που διοικεί την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Οδυσσέας κατηγορήθηκε από όσους ενόχλησε ότι επιζητεί τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο μελετώντας το ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του παρατηρεί κανείς πως αυτό που επεδίωξε και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, είναι η αλλαγή στάσης που έχουν οι πολίτες απέναντι στην Υπηρεσία του.
 
Με δεκάδες Ειδικές Εκθέσεις σε έξι χρόνια, η Ελεγκτική Υπηρεσία έριξε φως σε ουκ ολίγες υποθέσεις διασπαθίσεις δημοσίου χρήματος, κατάχρησης χρημάτων και εξουσιών, ρουσφετιών και άλλων πολλών αδικημάτων που αποκαλύφθηκαν, από τα ΣΑΛΑ και τα ΧΥΤΑ μέχρι υπηρεσίες υπουργείων, ημικρατικών οργανισμών και της κεντρικής κυβέρνησης.
 
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και αναμφίβολα υπήρξε ένα από τα δέκα πρόσωπα που επηρέασαν και συζητήθηκαν την τελευταία δεκαετία.
 
Η ισχυρή προσωπικότητα του, σε συνδυασμό με τις απόλυτες θέσεις του επί παντός επιστητού, τον μετέτρεψαν σε ένα πρόσωπο με φανατικούς υποστηρικτές και πολέμιους.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές για δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, για τους ομοφυλόφιλους, τους εκπαιδευτικούς και τους ΕΛΑΜίτες.
 
Δεν ήταν λίγες οι φορές επίσης που κατηγορήθηκε ότι δρα περισσότερο ως επιχειρηματίας παρά ως πνευματικός ηγέτης με τον ίδιο να απαντά πως ότι κάνει το κάνει για να έχει η Εκκλησία την οικονομία ευρωστία να βοηθά όσους έχουν ανάγκη.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν διαφώνησε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τα αρχαία στην Γεροσκήπου εντός περιουσίας της Εκκλησίας στην οποία προορίζεται να κατασκευαστεί ξενοδοχείο.
 
Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του προκαθήμενου της Εκκλησίας μας την τελευταία δεκαετία ήταν η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο είχε οραματιστεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
 
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε πολιτικές θέσεις όπως για παράδειγμα η στήριξη στον Νίκο Αναστασιάδη στις τελευταίες εκλογές, καθώς και η ικανοποίηση που επέδειξε το 2016 όταν το ΕΛΑΜ πέτυχε είσοδο στη Βουλή.
 
Πρόσφατα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας βρέθηκε στο στόχαστρο, σε σχέση με την υπόθεση των πολιτογραφήσεων αφού φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο που κίνησε υπογείως τα νήματα για να λάβει σε χρόνο ρεκόρ το διαβατήριο του ο Μαλαισιανός μεγιστάνας. Μάλιστα για τη βοήθεια του έλαβε υπό τη μορφή εισφοράς προς την Αρχιεπισκοπή, ποσό 300 χιλιάδων ευρώ.
 
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της στάσης του επισημαίνοντας πως δεν γνώριζε τον Low και το έπραξε μετά από παραίνεση εργολάβου που πούλησε έπαυλη στον Μαλαισιανό, ενώ σημείωσε πως τα χρήματα του Low τα έβαλε στον λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα