Αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο το ΑΚΕΛ- «Ποτέ δεν παραδόθηκε»

Τη βαθύτατη του θλίψη και τον συγκλονισμό του για το θάνατο του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, ενός σπουδαίου ανθρώπου, ενός ανυπέρβλητου μαχητή της ζωής, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς πολιτιστικών αξιών της Ελλάδας και του κόσμου, εξέφρασε το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα αναφέρει ότι «ο Θάνος Μικρούτσικος, πάντοτε ριζοσπαστικός και ρηξικέλευθος, σημάδεψε με το έργο του αλλά και με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή. Ο Θάνος Μικρούτσικος με το έργο του ενέπνευσε τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή».

Σημειώνει επίσης ότι «πολύ σημαντική και ιδιαίτερη ήταν η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την Κύπρο. Η πρώτη του «επαφή» με την Κύπρο έγινε το 1956, σε ηλικία μόλις εννιά χρονών σε εκδήλωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό έξω από το αγγλικό προξενείο της Πάτρας. Ο Θάνος  δέθηκε και αγάπησε πολύ την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Συμμετείχε σε περισσότερες από 100 συναυλίες στο νησί μας».

Όπως αναφέρει επίσης, «ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με  το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα. Η μοίρα το έφερε η πρώτη συναυλία του Θάνου στην Κύπρο, το 1978, να διοργανωθεί από την ΕΔΟΝ και η τελευταία συναυλία στην Κύπρο, 40 χρόνια μετά, το 2018, να διοργανωθεί από το ΑΚΕΛ. Ενδιάμεσα, συμμετείχε σε δεκάδες συναυλίες με διοργανωτή το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου. Ο Θάνος δήλωσε πολλές φορές «παρών» σε δύσκολες στιγμές του Κόμματός μας. Ποτέ δεν έκρυψε ότι αν ήταν Κύπριος θα ήθελε να είναι μέλος του ΑΚΕΛ.  Θάνος Μικρούτσικος και ΑΚΕΛ «θα περπατήσουν μαζί μέχρι το τέλος», όπως ο ίδιος δήλωσε στην τελευταία του συναυλία στην Κύπρο».

Αυτούσια η ανακοίνωση:
Το ΑΚΕΛ  εκφράζει τη βαθύτατη  θλίψη του και τον συγκλονισμό του  για τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, ενός σπουδαίου ανθρώπου, ενός ανυπέρβλητου μαχητή της ζωής, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς πολιτιστικών αξιών της Ελλάδας και του κόσμου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, πάντοτε ριζοσπαστικός και ρηξικέλευθος, σημάδεψε με το έργο του αλλά και με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή. Ο Θάνος Μικρούτσικος με το έργο του ενέπνευσε τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή. Ποτέ δεν τα παράτησε. Ποτέ δεν παραδόθηκε. Ονειρευόταν πάντα την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου σε μια κοινωνία της δικαιοσύνης και της ομορφιάς  στην οποία, όπως έλεγε ο ίδιος ο Θάνος, «ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει». Ξεχώριζε για τη μεγάλη του έγνοια για τους νέους ανθρώπους, τους οποίους καλούσε συνεχώς να «βρίσκουν τη χαραμάδα για να ξεφεύγουν από τα σκοτάδια και να ανοίγουν νέους δρόμους στη ζωή τους». Η  στάση του Θάνου Μικρούτσικου έναντι στο θάνατο στο τελευταίο στάδιο της ζωής του έδειξε το μεγαλείο της ζωής. Ίσως ήταν το πιο όμορφο και σημαντικό τραγούδι του.

Πολύ σημαντική και ιδιαίτερη ήταν η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την Κύπρο. Η πρώτη του «επαφή» με την Κύπρο έγινε το 1956, σε ηλικία μόλις εννιά χρονών σε εκδήλωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό έξω από το αγγλικό προξενείο της Πάτρας. Ο Θάνος  δέθηκε και αγάπησε πολύ την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Συμμετείχε σε περισσότερες από 100 συναυλίες στο νησί μας,  πήρε μέρος  σε πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στην τελευταία του συναυλία, τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκωσία, δήλωσε ξανά την απέραντη αγάπη του για την Κύπρο και την αποφασιστικότητά του  να αγωνίζεται για την πατρίδα μας μέχρι το τέλος. Ξεχωριστή για την Κύπρο είναι η σύνθεσή του στο τραγούδι «Κύπρος» πάνω σε στίχους Φώντα Λάδη και με ερμηνεύτρια την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. «Άκου πως σκούζει την προσφυγιά/ ελιά ξεριζωμένη/ και δες η μαύρη μου καρδιά /και αυτή στα δυο κομμένη».

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή  η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με  το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα. Η μοίρα το έφερε η πρώτη συναυλία του Θάνου στην Κύπρο, το 1978, να διοργανωθεί από την ΕΔΟΝ και η τελευταία συναυλία στην Κύπρο, 40 χρόνια μετά, το 2018, να διοργανωθεί από το ΑΚΕΛ. Ενδιάμεσα, συμμετείχε σε δεκάδες συναυλίες με διοργανωτή το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου. Ο Θάνος δήλωσε πολλές φορές «παρών» σε δύσκολες στιγμές του Κόμματός μας. Ποτέ δεν έκρυψε ότι αν ήταν Κύπριος θα ήθελε να είναι μέλος του ΑΚΕΛ.  Θάνος Μικρούτσικος και ΑΚΕΛ «θα περπατήσουν μαζί μέχρι το τέλος», όπως ο ίδιος δήλωσε στην τελευταία του συναυλία στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του στον Θάνο Μικρούτσικο για όσα μας πρόσφερε, αλλά και για το συγκλονιστικό ταξίδι «πάνω στο φτερό του καρχαρία»  θα παραστεί στην κηδεία του, με αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής θα είναι  ο  Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ του ΑΚΕΛ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Κώστας Κώστα, επικεφαλής του Πολιτιστικού γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, και ο Γιώργος Λιασή Γραμματέας του Παραρτήματος του ΑΚΕΛ στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο ΓΓ του Κόμματος θα καταθέσει στεφάνι και το Κόμμα θα κάνει εισφορά για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Μόρια, όπως είναι η επιθυμία της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου.

Το ΑΚΕΛ  εκφράζει  τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγο του Θάνου, Μαρία Παπαγιάννη, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και σε όλους τους οικείους του εκλιπόντος.

Το ΑΚΕΛ, συμμετέχοντας στο πένθος από τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου ακυρώνει την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για το προσωπικό του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιούνταν αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
 

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα